Berta Sándor

Ismét elérhetők a Google keresőjében a belga újságok

Az amerikai óriáscég megszüntette a belgiumi francia és német nyelvű lapok ellen meghirdetett bojkottját, miután a Copiepresse szerzői jogi szervezet vállalta, hogy nem indít ellene több pert.

A belgiumi francia és német nyelvű újságok érdekeit képviselő Copiepresse garantálta, hogy nem kezdeményez a jövőben jogi eljárást a Google ellen a helyi újságok cikkeire utaló linkek miatt. A döntést a Grenzecho nevű német nyelvű belgiumi újság ismertette. Simon Morrison, a vállalat szóvivője az All Things Digitalnak azt mondta, hogy a lapok a honlapjaik metaadataiba tett bejegyzésekkel, illetve a szervereiken elhelyezett robots.txt szöveges fájlokban jelezhetik, ha azt szeretnék, hogy a keresőcég bizonyos tartalmaikat ne jelenítsen meg a keresési találatok között, illetve ugyanígy jelezhetik azt is, ha azt szeretnék, hogy valamelyik anyag elérhető legyen az online kereső számára.

A Copiepresse nemrég pert nyert a cég ellen. Az immár jogerős ítélet kimondja, hogy a Google Hírek szolgáltatás Belgiumban egyetlen sajtótermékből sem idézhet engedély nélkül. Amennyiben a társaság megszegi az ítéletet, úgy minden egyes jogsértés után 25 000 dollár büntetést kell fizetnie.

A bojkott megerősítésének tényét az All Things Digital és a PCMag is megerősítette. Az ügy tisztázáshoz nagy mértékben hozzájárult a Copiepresse rugalmas magatartása, a szerzői jogvédő szervezet ugyanis vállalta, hogy a cikkekre mutató linkek miatt a jövőben nem kezdeményez jogi eljárást a Google ellen, ezek után a keresőcég sem látta akadályát a letiltás megszüntetésének.

A Google azért élt ezzel a lépéssel, mert megunta a szerzői jogvédőkkel folytatott vitákat és úgy döntött, megelőzi a további konfliktusokat. Ezért az online keresőjében több napja nem jelentek meg a belgiumi francia és német nyelvű újságok anyagai. A lapkiadók meglepődtek és felháborodtak a lépésen. Hodey Francis, az IPM Kiadó ügyvezetője úgy ítélte meg, hogy a Google túlreagálta a közelmúltban született ítéletet. Egy jogász és a La Capitale pedig úgy vélte: a vállalat visszaélt a piacvezető helyzetével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #8
  Már nem azért, de a robots.txt-ben eddig is meg lehetett mondani, ha valaki nem akart bizonyos foldereket indexeltetni...
 • speed2006 #7
  Akkor az internet szolgáltatók háborognának. Kinek adnák el gyors internet eléréseket jjó pénzért? A hirado.hu és a bbc.com nem igényel 100-as netet. Nehogy már az online videokölcsönzőhöz. Olyan nincs használható.
 • freemanone #6
  jogvédők google 1:1, kíváncsi leszek ki lesz az a merész aki ezek után jogi pert indíg a google ellen :)

  A cégeknek is addig kellenek a jogvédők amíg pénzt tudnak vele lopni egy másik cégtől.... amint valaki keresztbe tesz nekik akkor mindjárt fordul a kocka és már annyira nem is volt az jogsértő....
 • Rotyoka #5
  ennyi, csak be kell szaratni a jogvédőket..


  Én a google helyébe, ha ilyen van leállítanám egy hétre, a Google-t, Gmail-t, Youtube-ot, Picassa-t meg minden google terméket az országban aztán lenne sírás rívás
 • nlght #4
  legalább sikerült mindenkit megnevettetni a belgáknak :) persze ehhez segget kellett csinálniuk a szájukból :)
 • floatr #3
  "a vállalat visszaélt a piacvezető helyzetével"

  Ez kurvanagy. Ha szemezek vele akkor azabaaaaj, ha nem szemezek vele akkor azabaaaj... Suttyók. Hagyni kellett volna a bojkottot úgy, ahogy volt
 • Omega #2
  Perelnek, hogy ne legyenek bent, oszt' mire kikerülnek aszondja': "A lapkiadók meglepődtek és felháborodtak a lépésen.". Hülyék ezek a kiadók csak nem forognak.
  Hogyha hirtelen megszűnne a warez azon is fölháborodnának?
 • B0nFire #1
  Még hamar visszatáncikáltak a belgák. Gondolom egy nap alatt rájöttek, hogy ha nincsenek benne A Keresőben, lehúzhatják magukat a klotyón. Persze vannak más keresők is, de kétségkívül a Google a piacvezető ebben a szegmensben, és nem lehet belőle kimaradni.

  A másik dolog pedig az, hogy a többi kereső is a tartalom alapján indexel, tehát ezt a meccset elvileg a Binggel, a Yahooval és a többi kisebb keresővel is eljátszhatták volna.