Berta Sándor

Finnország - hozzáférés-korlátozás bírósági ítélet alapján

Az egyik finn szerzői jogvédő szervezetnek sikerült elérnie a bíróságnál, hogy minden figyelmeztetés nélkül korlátozzák három előfizető internetelérését. Két ügyfél esetében ugyanakkor a testület elutasította a jogvédők beadványát.

A Copyright Information and Anti-Piracy Centre (CIAPC) nevű finn szerzői jogvédő szervezet az elmúlt hónapokban komoly kampányt indított a fájlcserélők ellen. A CIAPC előbb beperelte a zeneipar nyomására az Elisa nevű helyi internetszolgáltatót. Célja az volt, hogy a bíróság kötelezze a céget a The Pirate Bay rendszereihez való felhasználói hozzáférések blokkolására. Az egyesület azonban nem elégedett meg ennyivel, hanem fájlcserélőket is célkeresztbe vett. Mindez komoly felzúdulást váltott ki.

Az öt felhasználó az Elisa elleni ügy kapcsán került a CIAPC látókörébe. Kiderült, hogy mindannyian több ezer zeneszámot töltöttek fel a fájlcserélő hálózatokba. A szervezet a bíróságtól kérte, hogy adja ki az öt IP-cím tulajdonosainak személyes adatait azért, hogy eljárást kezdeményezhessenek ellenük. A testület három esetben engedett a kérésnek, míg két esetben elutasította a keresetet.

A bíróság egyúttal a három személy esetében arra kötelezte az internetszolgáltatójukat, hogy a döntés visszavonásáig korlátozza az illetők internethozzáférését. "Ilyesmi még sosem történt Finnországban és nem is számítottunk arra, hogy valaha megtörténhet" - reagált a történtekre Joonas Mäkinen, a Finn Kalózpárt munkatársa. A politikus hangsúlyozta: egy ilyen lépés súlyosan korlátozza az emberek kommunikációhoz fűződő jogát.

Antti Kotilainen, a CIAPC ügyvezető igazgatója ugyanakkor érthetően örült a döntésnek és közölte: számos legális szolgáltatás érhető már el, így senki sincs rákényszerítve arra, hogy illegális forrásból szerezze be a zeneszámait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!