Berta Sándor

Eltűnik az EMI zenekiadó is

Hamarosan új tulajdonosa lehet az EMI kiadónak. A cég iránt komolyan érdeklődik az Access Industries mellett a zenei piac két meghatározó szereplője, a Sony és a Universal.

A Warner Music Group (WMG) után újabb nagy zenei kiadót adhatnak el. Az EMI iránt érdeklődik a Leonard Blavatnyik orosz származású amerikai üzletember tulajdonában lévő Access Industries, továbbá a Sony Music Entertainment és a Vivendi SA tulajdonában lévő Universal Music Group is. Az érdeklődésből úgy tűnik, hogy a 114 éve létező EMI sokkal vonzóbb a befektetők számára, mint volt néhány hónappal ezelőtt a Warner Music Group. Az külön érdekesség, hogy Leonard Blavatnyik nem elégedett meg a WMG megvásárlásával, hanem komoly ajánlatot tett az EMI-re is.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint az EMI 2,5-4 milliárd dollárért cserélhet gazdát. A kiadó jelenleg a Citigroup tulajdonában van, azonban a pénzintézet szabadulna a cégtől. Kérdéses azonban, hogy a vállalatot sikerül-e egyben értékesíteni, vagy majd csak részenként tudják eladni. Bármelyik verzió következik is be, az már szinte biztosra vehető, hogy a zenei piac teljesen átalakulhat. Bármelyik ajánlat is nyer, mindössze három nagy zenei konszern marad. Természetesen az még kérdéses, hogy a megkötött üzletet jóváhagyják-e majd a tengerentúli hatóságok, hiszen könnyen előfordulhat, hogy valaki beadványt nyújt be a felvásárlások miatt.

A zenei piac átrendeződését már április végén megjósolták a szakemberek, akik szerint a folyamat alapvetően változtathatja meg a piaci viszonyokat. Az első változás az volt, amikor Leonard Blavatnyik cége, az Access Industries 3,3 milliárd dollárt megvásárolta a Warner Music Groupot. Ezután már felbukkantak olyan hírek, hogy az orosz származású üzletember az EMI kiadóra is szemet vetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #14
    Ez általában úgy megy, hogy este megnézek lefekvés előtt 1-2 részt, és van miből válogatni, hogy perpill mihez van kedvem.
  • B0nFire #13
    A jlist.com kilőve. Egy magyar ismerőse, aki Japánban lakik, ő szokta ezeket a cuccokat felkutatni és elküldeni neki. Pont az nincs fenn, ami kéne – így szokott ez lenni.
  • Molnibalage #12
    És ezeket mikor nézed meg...? Honnan van ennyi időd? Ezek közül sokat én is néztem, csak éppen a már végetérteket, amik 4-10 évig mentek.

    Babylon 5, BSG, SG-1, SGA, House, Rome és House M.D és a Született feleségeket kb. 1 évente nézem meg. Letöltök egy évadot és két nap alatt megnézem. Mondjuk már a House MD-vel is így vagyok. Március óta nem szedtem le semmit...

    Inkább alkotok, sportolok, ha meg fáradt vagyok fórumozok. Alig játszok már valamivel. Néha rámjön, akkor 1-2 hónapig tolok valamit, aztán sokáig semmit.
  • hdo #11
    Például sorozatok: 24, American Dad, Babylon 5, Battlestar Galactica, Dexter, Family Guy, Firefly, Futurama, Game of Thrones, House, Nikita, Rome (HBO), Scrubs, Star Trek, Stargate SG-1, Stargate Atlantis, Supernatural, Terminator: The Sarah Connor Chronicles, The Big Bang Theory, The Mentalist, True Blood ... és még azt hiszem kihagytam egy tucat másik sorozatot amit még vagy nem töltöttem le, vagy törlöm is az epizódot miután megnéztem.

    De van itt History Channel Superpack, NGC Superpack, meg más doku is.

    Zenék már nem foglalnak ennyit, de a már említett "Aly & Fila - The Future Sound Of Egypt" eddig megjelent részei is több mint 10 gigabájtot foglalnak 192 kilobites mp3 formátumban.

    Játék installom csak olyan van perpill, ami 50 euró alapáron van még steamen is, vagy nem kapható az egyetlen webshopban, ahol hajlandó vagyok dobozos játékot venni. CD Galaxis például bukó, mert legutóbb kalózmásolatot kaptam, amit onnan tudok, hogy nem volt a játékhoz kézikönyv - amiben eredetileg kellett volna a CD kulcsnak nyomtatva lennie - a cetlin szereplő kulcs ami oda volt ragasztva a tok belsejébe az meg már foglalt volt, tehát nem tudtam accountot regisztrálni az online játékhoz!


    @B0nFire:

    http://www.jlist.com/ és társai minden japan-fan számára kötelező oldalak, ráadásul a szállítási költség sem sok ... de még sajnos ők sem tudnak segíteni, ha egy szerző direkt nem foglalkozik kiadókkal, így saját magával szúr ki ha nem érhető el a zene digitális formában!

    Azt meg ha jól megfigyeled, minden alkalommal eredeti másolatról, illetve illegális másolatról beszélek. Nem hiába. Az adatot másolod, az eredeti attól megmarad. A hardver már fizikai eszköz, azt nem lehet lemásolni!
  • B0nFire #10
    Próbálok nem általánosítani, néha akaratlanul is megteszem, elnézést érte. Csak arra kívántam rávilágítani, hogy a kifogások egyre és egyre újabbak jelennek meg, megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Most az gáz, ha a kedvenc zenénk nem kapható Európában, de az ilyenek általában még torrenten sincsenek fenn. A nővérem nem rest kifizetni 12 rongyot egy japán zenekar CD-jéért, mert kizárólag Japánban lehet kapni, szerzői kiadás (nincs kiadó és terjesztő, ami a világ többi részébe elvinné), így önköltségi árban adják, a szerző nem keres vele egy fillért sem, emellett a postaköltség eléggé durva. Mégis, csak ezen a csatornán át lehet megszerezni.

    Azt akartam hangsúlyozni, hogy ma ami megszerezhető, azt megszerzi az ember, ha ingyen van még jobb. De nekem is szükségem lenne hardverelemekre, tartozékokra, hangszóróra egyebekre, amelyeket fizikai mivoltuk miatt nem lehet warezolni. Ezekért a dolgokért ma is kifizeti az ember az árát, ha telik neki, ha meg nem, nem fog betörni érte és ellopni.
  • Komolytalan #9
    Azért nem ennyire fekete/fehér ám a dolog. Egyrészt rengeteg jogvédett dolog nem kapható - pl Sün Alfréd mesét nem nagyon lehet szerintem venni. Éppen ezért a gyerek mesegyűjteménye mondjuk 100 DVD, amiből 50 vásárolt - mert lehetett kapni -, a másik 50 meg letöltött.

    Másrészt sok jogvédett dolog ára tényleg irreális - főleg szoftvereknél vannak az árak nyugati munkadíjakra szabva. Ha összeadom a szoftverek árát, amivel napi szinten dolgozom, akkor az biztos volna vagy 2 MFt. Mindez úgy, hogy amit ki lehet váltani ingyenes cuccal, abból azt használok. Ráadásul mindenből 1-2 évente jön ki újabb verzió, amiért megint csak ki kell fizetni az eredeti vételár kb 1/3-1/2 részét. Szóval lehet számolni mondjuk évi 800eFt kiadást szoftverre. Ha a konkurencia nem veszi meg, és én lépést akarok velük tartani, akkor évi 800eFt-vel kell olcsóbban dolgoznom, ha meg akarom venni a szoftvereket. Ezt egyszerűen nem engedhetem meg magamnak, mert akkor éhen hal a családom - ennyi. Ja, és vettem már szoftvert - 100 USD-ért. Mert ennyit még adok érte, de 5000-et nem.

    Mindezeket összefoglalva azt kell hogy mondjam, hogy széllel szemben nem jó pisálni, még a kiadóknak sem. Ha nem megy a zene kiadás, akkor ne csinálják. Ha nem lesz ezután minőségi zene, akkor nem lesz - ennyi. A folyókat nem lehet megfordítani, vagy legalábbis nem érdemes.
  • Molnibalage #8
    Mit töltesz te le ennyit? Én alig torrentezek, mert nincs mit. Ami kellene, az meg nincs fent rajta. A zenék 99,9%-a fos. A filmek nagy része értéktelen hulladék ahogy a számítógépes játékok is. NWN1-2, BG-12, és pár játék modja ls kiegje örökéletű de még ezekre sincs időm.

    Ritka angol nyelvű haditechnikai dokumentumfilmek meg nemigen vannak fent, ahogy repülőgépek eredeti kézikönyvei.
  • hdo #7
    Oké, leírom egyszerűbben, hogy te is értsd:

    Ne általánosíts! Nem értek egyet veled (meg a linkelt cikkel sem).
  • B0nFire #6
    Olvassátok már el a cikket, amit FoodLFG belinkelt!

    "..at the fact that people will still pirate to a large extent, even if the price per copy is under one dollar."

    Tehát az emberek egy dollárnál is kevesebbet sem hajlandóak kifizetni. Mennyi az? 190 Ft? És a felmérés _nem_ Magyarországon készült, lévén dollárról beszélnek, nem forintról. Akkor most mi van? Amerikában sem lehet kapni az amerikai sorozatokat eredeti hanggal? Az ő pénztárcájukhoz mérten is drága a játék? Te azt mondod, akár 20 jurót is képes vagy fizetni, ellenben a torrentfreak leírja, hogy világviszonylatban az emberek ennek a töredékét sem hajlandók. Ha 1 forint lenne valami, akkor is ingyen kéne. Mert azt hamarabb megkapjuk, nem kell a megrendeléssel bíbelődni, visszaigazolás, regisztrálás webshopokba, futárra várni, kiskutya farka. Az "azonnal ingynennél" nincs jobb alternatíva. Ez az igazság.

    Húsz éve sem voltak akadálymentes mozik kerekesszékeseknek, pedig akkoriban még jártak is moziba az emberek. Könyörgöm, kinek építsenek akadálymentes mozit, amikor nincs közönség?! A kórházban sincs teljes akadálymentesítés, pedig ott illene, még sincs.
  • hdo #5
    A lényeg - a zene - meg ki is maradt. Mutasd meg nekem hol tudom letölteni legalább 320 kilobites mp3 - de inkább lossless - formátumban mondjuk a - hasamra csapok - Future Sounds of Egypt, vagy A State of Trance album sorozatokat magyar lakcímmel, magyar bankkártyával, és magyar telefonszámmal(iTunes alapból bukta)!

    Adok egyszerűbb feladatot. Keress nekem olyan üzletet Szombathely 300(!!!) kilométeres körzetében az országhatárt nem átlépve, autópálya matrica vétele nélkül, ahol "uplifting trance" zenei stílusban tudok albumokat venni, és esküszöm megyek! Nem centralizált az ország ... áááá dehóóóógy!