Berta Sándor

Visszaélt a kapott szerzői jogdíjakkal az SGAE

A spanyol rendőrség nyomozást indított a helyi Sociedad General de Autores y Editores (SGAE) szerzői jogvédő szervezet ellen. A gyanú szerint az SGAE vezetői az összegyűjtött összegeket nem megfelelően használták fel.

A szerzői jogvédő szervezet elleni akció stílusosan az Operation SAGA fedőnevet kapta. A spanyol rendőrség a hétvégén összesen 16 irodában tartott házkutatást és az egyesület több vezetőjét is őrizetbe vette, illetve kihallgatta. Az SGAE Spanyolország legnagyobb szerzői jogvédő társasága, mely egyelőre értetlenül áll a gyanúsítgatások előtt. A rendőrségi razziára a szervezet új igazgatótanácsának megválasztása után került sor.

A rendőrök a razzia során letartóztatták Eduardo "Teddy" Bautistát, az SGAE elnökét, valamint a helyi ügyészek - egy bíró jelenlétében - már kihallgatták Enrique Lorast, az igazgatótanács vezetőjét és Ricardo Azcoagát, az SGAE pénzügyi igazgatóját. Az ügyészek ugyanakkor a médiaértesüléseket eddig még nem erősítették meg, igaz, nem is cáfolták. Ennek ellenére egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a szerzői jogdíjakat "nem megfelelő módon" használták fel és nem minden esetben utalták tovább a zenészeknek és a dalszövegíróknak.


Az El País több cikkében is beszámolt az ügyről, amely komoly visszhangot váltott ki. Az SGAE az elmúlt napokban megpróbálta tisztázni magát és a szervezet képviselői azt állították, hogy az egész ügy hátterében egy összeesküvés áll. Azzal érveltek, hogy az ügy mostani kirobbanása azért gyanús, mert a társaságnak története során most van a legtöbb, 100 000 regisztrált tagja. Jelezték továbbá, hogy a szerzői jogvédő szervezet mindenben együttműködik a hatóságokkal és biztos abban, hogy a vezetők ártatlanok.

Az SGAE tavaly 365 millió eurót osztott szét az általa képviselt zenészek között. A nemzetközi zeneipari szervezetek az ügyet eddig még nem kommentálták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien69 #9
    MEGA LOL, csíra genyák. Azt leírja, mennyit osztott szét, de azt nem, kiknek, és mennyi volt a TELJES összeg, melyből leosztotta az alamizsnát. Az tuti, hogy nálunk is hasonló a helyzet, itt is tuti, hogy Győzike fajtáknak rendesen adják a semmire a lét. Csak me roma kisebbségi.
  • FoodLFG #8
    jaja. Itt valaki az SGAEből nagyon elfelejtett tejelni a megfelelő politikusoknak.
    A jogvédés nagy biznisz, mindenki benne van, aki számít.
  • MsUser #7
    Bebuktak, de majd a megfelelő helyre juttatott milliók kihúzták a bajból és kiderül hogy a takarító sikkasztott.
  • RiSeForMuSiC #6
    Ne reménykedj. Puszipajtásaik ott ülnek a Parlamentben, egyébként hogy építhettek volna olyan szép székház palotát maguknak.
  • morden #5
    Nálunk is mehetne az artisjus-ra a rendőrség garantáltan nem megfelelően osztják el a pénz és irreálisan sokat költenek működési költségre.
  • syn7h37ic #4
    Hah! Végre valami elindul.
  • Griphons #3
    Valahogy nem vagyok meglepve... Jöhet a többi!
  • vato loco #2
    Az összes többi hasonszőrű uzsorás maffiát is lesittelhetnék végre. Kezdve a RIAA-val meg a BSA-val.
  • amitakartok #1
    Ajjajjajjajjajj!! Ha ez igaznak bizonyul, itt rohadt nagy pofáraesés lesz a jogvédők részéről!