Berta Sándor

Grooveshark - letöltőhely és közösségi portál

Az amerikai zenei szolgáltató igyekszik ötvözni az online műsorszórást, a zeneszámok eladását és a közösségi portálok funkcióit.

A Grooveshark egy esztendővel ezelőtt jelent meg a piacon és talán úgy jellemezhető a legjobban, hogy a Last.fm, az iTunes és a fájlcserélő hálózatok keveréke. Az oldalt két, a floridai Gainsville-ből származó diák alapította és jelenleg is még csak a béta változata érhető el. Ennek ellenére 175 országból már 50 000 regisztrált látogatója van, akik hozzáférhetnek a kínálatban megtalálható 10 millió dalhoz.

A dalok többségét maguk a látogatók teszik elérhetővé a többi tag számára. Ehhez a Sharkbyte nevű szoftvert használják. A zenék megosztásán kívül bárki létrehozhatja a saját profilját, lejátszási listáját, értékelheti az egyes dalokat, ajánlhat a barátainak, ismerőseinek nótákat vagy korlátozás nélkül hallgathatja a 10 millió mű bármelyikét. Az egyes zeneszámok 99 centért tölthetők le. A dalok feltöltője bón formájában megkapja az összeg egy részét, amiből tetszés szerint maga is vásárolhat nótákat vagy akár koncertjegyeket. Így lesz a zenehallgatóból és rajongóból terjesztő és kereskedelmi partner. A fennmaradó bevételen pedig az oldal, a zenészek és a kiadók osztoznak.



Az egyes dalok MP3 formátumban, másolásvédelem nélkül érhetők el. A streaming szolgáltatás is rendkívül népszerű, jelenleg naponta 140 000 dal érhető el ilyen módon. A Grooveshark jelenleg meghívásos kóddal használható, de van egy Lite verzió is, amelynél nincs szükség regisztrációra, igaz itt a zeneszámok csak online hallgathatók meg.

A platform eddig kereken 400 független kiadóval kötött szerződést, azonban komoly problémát jelent, hogy a négy nagy zenei konszernnel (Universal Music, Warner Music, Sony BMG, EMI) és a nagy független kiadókkal nincs együttműködési megállapodása. Mivel a velük szerződésben álló előadók és együttesek (például Madonna, a U2, a Coldplay, Duffy, sőt a Beatles) művei ennek ellenére hozzáférhetők és megvásárolhatók, így a szakértők szerint csak idő kérdése, hogy mikor kezdődnek meg az első kártérítési perek a Grooveshark és annak tulajdonosai ellen. A zeneipar alighanem csak az első adandó alkalomra vár. Az oldal eddig nem foglalkozott a kérdéssel, ugyanis, amennyiben egy nagy kiadó jelentkezett és részt kért a bevételekből, azt szó nélkül kifizették neki.

"Jelenleg is tárgyalunk a négy nagy konszern képviselőivel. Emellett szeretnénk, hogy azok a zenészek és zenekarok, akik maguk terjesztenék az alkotásaikat, regisztrálnák magukat az oldalunkon és letöltésre kínálnák a dalaikat. Perekre nem számítunk, eddig ugyanis csak két kiadó kérte, hogy távolítsuk el a műveiket a kínálatból" - jelentette ki James Davies, a Grooveshark szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valentine2 #11
    Sőt Facebookos és Titteres megosztásokra is kiválóan alkalmas!

    http://www.isite.hu/internet_hirek/zene/20090624/k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gi-oldalak-zenekeres%C5%91i
  • gombabácsi #10
    Újabban már nem is kell regelni a jamendo-n hogy használd...
  • balage187 #9
    Hat, olyan problemam, hogy nem engedett belepni meg nem volt a Jamendo-val nekem. Bar meg nem felejtettem el a jelszot. Egyebkent ettol fuggetlenul nagyon jo oldal velemenyem szerint. Egy ilyen kis bug engem nem nagyon zavarna, regelnek uj accot es kesz.
  • Sanyix #8
    nekem volt regem régről. Akkor is elfelejtettem a jelszót. Kiküldettem, jött felhasználónév, jelszó. Beírom, nemjó mégegyszer nemjó még 5x nemjó. ctrl-c ctrl-v éééésss úgyse jó. Most újra próbáltam, megint kértem emlékeztetőt, megint nem lehetett belépni sehogy. Úgyhogy regeltem új accot, kíváncsi vagyok ezzel meddig enged belépni.
  • Griphons #7
    Az eBayről se vásárolsz sose mi? mert ki tudja milyen gagyi minőség van ott...
    Szerintem ne internetezz, mert itt csak hazugságok vannak, és gyakorlatilag az egész egy nagy illúzió, semmi sem valódi.

    A Grooveshark jó dolog lehet, ha a nagy kiadók megpuhulnak, elérhetővé válhatnának a zenei tartalmak a neten legálisan. Anélkül, hogy perektől kéne tartani, vagy a kiadók lázadoznának a kieső bevételeik ellen.
  • gombabácsi #6
    ja, tudom már kit érdekel: akiknek a csomagolás számít, nem a tartalom
  • gombabácsi #5
    bugos? nálam semmi baja, teljesen tökéletesen működik
    opera, firefox és ie alatt is
    mondjuk én a playert nem használom, csak letöltöm az albumokat
    és amúgy kit érdekel hogy ha hibás is, ha kincsesbánya?
  • Sanyix #4
    és olyan bugos szar az oldal hogy az már fáj
  • gombabácsi #3
    ja és a jamendo.com teljesen legális és teljesen ingyenes...
  • gombabácsi #2
    jamendo.com... kincsesbánya
    persze nem a divatnak élőknek, akik szerint csak az a jó ami ismert és híres...