Gyurkity Péter

A Windows Phone 7 előnyeiről beszél a Nokia

A gyártó mindent elkövet annak érdekében, hogy még az év vége előtt elrajtoljanak első Windows Phone okostelefonjai, eközben pedig végre megindokolták, hogy miért is döntöttek a platform mellett.

Míg a cég jövőbeni sorsa kapcsán az elmúlt napokban több pletyka is felmerült, egyes elemzők szerint pedig a Nokia többet érne, ha egyes darabjait külön-külön értékesítenék a megfelelő tőkével rendelkező vásárlóknak, addig a vezetés ismételten hitet tett a Windows Phone vonal mellett, aláhúzva, hogy még az idén bemutatják első új készülékeiket, maga a váltás pedig több komoly előnyt hordoz magában.

Az All Things Digital konferencián maga Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója beszélt több fontos témáról, így a készülőben lévő okostelefonokról, a Windows Phone 7 platformról, annak előnyeiről, valamint az általános helyzetről, Megtudhattuk, hogy a második negyedévben a korábban jelzettnél minden bizonnyal kevesebb mobil kütyüt adnak el, amit az igen erős konkurenciával és a mobil szférában egyre kiélezettebbé váló versennyel magyaráznak, ezt követően pedig nem is látják többé értelmét éves előrejelzést adni az elemzőknek és befektetőknek. Cáfolták ugyanakkor, hogy a telefonos részleg a Microsoftnál kötne ki, jóllehet ezzel kapcsolatban több pletykát is hallhattunk a közelmúltban.

A Windows Phone 7 kapcsán a cégvezető elmondta, hogy bár korábban a MeeGo platformra történő váltást tervezték, nem mulasztották el megvizsgálni a többi (új) versenyzőt sem, a Microsoft, valamint a Google operációs rendszerének tesztelése után pedig arra következtetésre jutottak, hogy számukra előbbi lenne a megfelelő, főleg amiatt, mert nagyjából egyharmadnyi idő alatt tenné lehetővé a nagyobb változtatásokat, mint az eddig alkalmazott Symbian (amely sokkal több munkát igényel ezen a téren), ez pedig hosszú távon azt jelenti, hogy gyorsabban tudnak majd reagálni a riválisok lépéseire.

Az első ilyen készülékek még idén megjelennek - dacára azon értesüléseknek, hogy csak 2012-ben tudnak majd elrajtolni -, Elop pedig kiemelte, hogy a táblák egyre inkább megfelelnek a vásárlói igényeknek és elvárásoknak, így nem lenne meglepő, ha cége nemsokára saját fejlesztést mutatna be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asysoft #50
  Hú, kicsit megfeledkeztem erről, de most válaszolok. Tegyük fel, igazad van, Elop "küldetése" a Nokia MS kezére átjátszása. Kérdés, miért pont ő lett a CEO, a cég történetében először nem finnként?:)

  Kezdőképernyős késleltetett csúszás szerintem zavaró, de nem megszokhatatlan, s nem is arra gondoltam lassúság alatt (egyébként Annában javították), hanem az alap alkalmazások indításának idejére - persze, mint mondtam, lehet hogy első firmware volt a kipróbált N8-on, az meg általában nem szokott acélosra sikerülni...

  Ébresztő beállítását benéztem (azt nem nézegettem meg boltban, csak valami régebbi (jóval megjelenése előtti) videóból rémlett), naptárnál szerintem bőven lenne hely (nem olyan kicsi az a kijelző), saját böngészőt pedig szerintem lecserélhetnék Operára...

  MeeGo-s álláspontomat a hirtelen felbukkant N9 fényében revideálnám (bár szerintem az N900 óta túl nagy volt a csend ilyen fronton, jöhetett volna pár köztes eszköz (Maemos, MeeGo-ra való frissítés opcióval)), így elsőre egészen tetszik a rendszer (és úgy tűnik, optimalizáltsággal sincs gond, nomeg félelmem alaptalannak bizonyult, s nem x86-os chipet nyomtak be alá:)), bár a mappák mellőzése nem biztos, hogy okos döntés...:)
 • gulyasandras #49
  Kösz, majd még kutakodok én is. Mondjuk kétlem, hogy a tartalékok tönkremennének a következő 4-5 évben, de egy új telefon mégis más. :)

  Bevallom, engem nagyon vonzanak a nyugdíjasoknak kitalált telefonok is. Azokon jó nagy gombok vannak, kifejezetten nagyok maguk a telefonok is, ami nekem fontos, mert eléggé nagy a kezem.
 • Madve #48
  Itt vannak az 5-6 kilós tégláid:
  http://www.nokiamobiles2001.org

  Csak nokiákat találtam így hirtelen ilyen jól összeszedve de ha jobban érdekel, akkor találsz más márkákat is 2001-ből, vagy akár 2000-ből is, amiket nem igazán tudsz téglának hívni, sőt kisebbek sok esetben a mai telefonoknál (tudod akkoriban volt a kisebb a nyerő)

  Igen, igen, az idő gyorsan telik, és te öregebb vagy mint gondolnád...

  Az általad említett tokokat meg még manapság is lehet kapni, szóval az új telefonoddal is retrózhatsz...
 • Madve #47
  Úúúúú a kérdés jó... Hónapokkal ezelőtt próbáltam találni barátnőm apjának a többször beázott döglődő 3510i-je helyett egy másikat, mivel nem akar másmilyen telefont, mivel már azt is bonyolultnak tartja, dde legalább már viszonylag fennakadás nélkül megtanulta kezelni az utóbbi sok év alatt. Akkoriban bukkantam arra az oldalra is amit említettem valahogy emlékeim szerint ebayen keresztül. Most megpróbáltam megint, de nem sikerült, talán barátnőm gépén ha lesz rá időm rákeresek a böngésző logjában. Most csak felületesen rágugliztam ránézésre itt is vannak hasonlók, csak itt minimum 10-et rendelhetsz...
 • Madve #46
  Ja és még annyit hogy a meego mögött még ott áll az intel és a nokia mellett a Linux foundation, a Novell, és az AMD is, kezeli az rpm csomagokat QT-t és visszamenőleg a Moblin és a Maemo alkalmazásokat, tehát máris van rá egy rakat program, és vannak nevek is mögötte, szóval szerintem van jövője, csak lassabb elterjedésre számíthat így, hogy nincs még mögötte egy komolyabb hardvergyártó egy szép nagy vásárlóerővel, és sok tapasztalattal ami a Nokia lett volna...
 • Madve #45
  "#16: a ma piacon található WP7-es eszközök a rendszer megjelenésekor érkeztek, azóta csend van, sokan a Mango frissítésre várnak, amely valamikor az ősz folyamán érkezik - elvileg."

  Valóban igaz, a mango csak ősszel jön. Vmiért úgy rémlett, hogy nyáron. (vagy az csak egy kisebb javítópakk lesz, vagy keverem vmivel.)
 • Madve #44
  "a 'vita' az "Elop miatt van szar helyzetben a Nokia" feltevésből indult ki."

  Ezt inkább úgy mondanám, hogy Elop segítségével veszi át az irányítást a Microsoft a szarban lévő Nokia felett. Nem azt mondtam, hogy Elop felelős a szarért amibe belekerült a Nokia, hanem azt, hogy nem áll érdekében kihúzni belőle, vagyis csak egyféleképp...

  "N8 sebessége számomra nem tűnt olyan hűde gyorsnak"

  Ez általában azzal kezdődik, hogy az emberek többsége fennakad a kezdőképernyők csúsztatással való váltásának késleltetésén, és lassúságnak fogják fel, pedig szándékos feature a használhatóság jegyében.(ezzel akadályozzák meg a csusztatés helyett kattintást és vice verza) Mellékesen ha a középső képernyővélasztó gombot nyomkodod az kihagyja a késleltetést. Az üzenetek megnyitása (nálam 1000 felett van) semmi gondolkodást nem idéz elő, gyakorlatilag az ikon megnyomásának pillanatában nyitva van legyen az bármelyik nézet talán a csevegős egy ezreddel lassabb (az általad próbált n8 gondolom a pr1-essel futott, vagy vmi más problémája lehetett).

  "számos dolog elérése (pl böngészőben URL megadása, naptár nézet váltás, ébresztőóra) almenükben való "felesleges" kotorászást/-lépéseket igényel"

  Lássuk az symbian3-as n8-at és az abszolút táccsra optimalizált androidos sgs2-t ezeknek az egyszerű feladatoknak az elvégzése közben:
  Ébresztőóra:
  N8: 1, kezdőképernyőn ráböksz az órára,
  2, majd megnyomod az ébresztés beállítása gombot,
  3, bepötyögöd az időpontot
  4, nyomsz egy ok-t
  5, kilépsz, hogy visszajuss a kezdőképernyőre.
  SGS2: 1, Az alsó ikonsorból kiválasztod a programok ikont
  2, az alkalmazások között a legelső ikont (óra)
  3, ráböksz az új ébresztés gombra
  4, bepötyögöd az időpontot
  5, nyomsz egy ment-et.
  6, nyomsz egy vissza gombot hogy visszakerülj a menübe
  7, nyomsz mégegy vissza gombot, hogy visszakerülj a kezdőképernyőre
  8, nyitsz egy task killert, hogy bezárd a háttérben nyitva maradt óra alkalmazást (+x lépés)

  Naptár nézetváltás:
  N8: ugyanúgy kezdődik mint a fentiekben csak nem az órára böksz, hanem a dátumra, majd megnyomod a nézet gombot ami felhozza a nézeteket további ikonokban magyarázattal(szerintem a kis kijelző miatt ésszerű), ráböksz, és megtörtént a váltás. Ugyanúgy jutsz vissza a képernyőre mint a fentiekben.
  SGS2: Az eleje ugyanaz, csak nem az órára, hanem a naptárra böksz, majd a kívánt nézet ikonjára (nagy kijelzőn több gomb fér el) a visszalépés ugyanúgy megy mint a fentiekben task killerrel együtt.

  URL megadása:
  N8: Kezdőképernyőn ráböksz a böngésző ikonra, megnyílik a böngésző a kedvencek listás felsorolásával kezdőképernyő helyett. Ráböksz a középső gombra ami felnyit két "boxot" és azok közül választasz attól függően hogy címet adsz meg, vagy keresni akarsz a neten, majd bepötyögöd a címet. Dolgod végeztével opciók gomb kilépés parancs.
  SGS2: A már fent leírt módon elnavigálsz a 4-ik ikonhoz a böngészőhöz (a harmadik a zenék). Ráböksz a címsorra címet bepötyög, majd dolgod végeztével a fenti módon befejezed a netezést persze task killert ne feledd, sőt ha egynél több oldalt néztél egymás után, akkor vissza gomb nyomkodása helyett érdemes feladatkezelőben, vagy task killerrel kilőni a böngészőt.

  Ez a leírás alapvetően két dobozból frissen kivett telefont feltételez, SGS2 esetében egy task killer telepítésével kezdve amit nem ecseteltem. Persze SGS2 esetében valamennyit lehet javítani a tapicskolások számán azzal, ha ezeket az ikonokat eleve kipakoljuk a főképernyőre pl. a kereső widgetet le lehet cserélni ezekre az ikonokra, míg N8 esetében mondhatni a kijelző minden eleme él, sok dolgot nem kell kipakolni, ha tudod hogy hova bökj.

  A böngészők esetében szerintem ez két külön megközelítés, kinek mi tetszik jobban, egyik sem bonyolultabb a másiknál hétköznapi használatban.

  "A (2010-es) MeeGo-s döntésüket őszintén szólva nem értem. Évekkel ezelőtt volt egy használható OS-ük, ígéretes felülettel, mégis úgy döntöttek, hogy Intellel közösen fejlesztik az utódot - ami a mai napig nem készült el. Ráadásul gyanítom azokban Intel CPU lett volna, amelyek fogyasztás terén ARM-mal nem versenyezhetnek... De tekintve, hogy az Intelnek vannak okostelefon piacot érintő ambíciói, nem hiszem, hogy teljesen dobná az OS e célra szánt ágát, emiatt majd a gyakorlatban kiderül, mennyire lesznek életképesek a MeeGo-s eszközök - már ha lesz eszköz (a Nokia N9-en kívül), amelyik alkalmazza."

  A fejlesztés gyorsítása, és a két rendszer előnyeinek összeadása mellett két kezdetleges rendszer helyett egyesített fejlesztőcsapattal kevesebb költség mellett egy ütőképesebb rendszer létrehozása lett volna a cél amely arm és x86 platformra készül(t). Intel keresi a megfelelő gyártót, de egyébként még mindig nem biztos, hogy windows fog futni a jövőbeli nokia tableteken, arra még mindig esélyes a meego.
 • asysoft #43
  "Ez volt az S60v5 és véletlenül sem az S3." Pontosan, előző néhány mondat -kivéve, ahol külön kiementem- az S60v5-ről szólt, mert hát addig a szűk 2 évig ezt használta minden eszközön a gyártó (egy szem N900-at leszámítva), s a 'vita' az "Elop miatt van szar helyzetben a Nokia" feltevésből indult ki.
  Optimalizálással egyetértek, de mindezzel együtt az N8 sebessége számomra nem tűnt olyan hűde gyorsnak, bár a felület végre folyamatos, de pl üzenetkezelő alkalmazás indításánál érezhetően 'elgondolkozott' (néhány hete nyomoráztam meg várakozás közben egy t-boltban, tehát aligha a millióegy üzenet lassította be; háttérben nem futott semmi sem, azt, hogy milyen verziójú FW volt az eszközön, nem tudom).
  A "nem használja ki az érintőképernyőben a lehetőségeket" alatt azt értem, hogy számos dolog elérése (pl böngészőben URL megadása, naptár nézet váltás, ébresztőóra) almenükben való "felesleges" kotorászást/-lépéseket igényel - az elsőről úgy tudom, hogy Annával lecserélésre kerül, csak szerintem ezzel "elkéstek".
  A (2010-es) MeeGo-s döntésüket őszintén szólva nem értem. Évekkel ezelőtt volt egy használható OS-ük, ígéretes felülettel, mégis úgy döntöttek, hogy Intellel közösen fejlesztik az utódot - ami a mai napig nem készült el. Ráadásul gyanítom azokban Intel CPU lett volna, amelyek fogyasztás terén ARM-mal nem versenyezhetnek... De tekintve, hogy az Intelnek vannak okostelefon piacot érintő ambíciói, nem hiszem, hogy teljesen dobná az OS e célra szánt ágát, emiatt majd a gyakorlatban kiderül, mennyire lesznek életképesek a MeeGo-s eszközök - már ha lesz eszköz (a Nokia N9-en kívül), amelyik alkalmazza.

  #16: a ma piacon található WP7-es eszközök a rendszer megjelenésekor érkeztek, azóta csend van, sokan a Mango frissítésre várnak, amely valamikor az ősz folyamán érkezik - elvileg.

  White122 (#19):
  Irigyellek, nekem sajnos nem vált kedvencemmé, túl sok hiba volt az OS-ben, illetve HW is alulméretezett volt (főleg a memória, böngészés élmény volt). Pedig jó kis eszköz lehetett volna...
 • Komolytalan #42
  2004-es review-t találtam Sagem myX5M-ről - nem 10 éves de minimum 7. 3210-esem meg 2000-ben már biztosan megvolt, szóval az több mint 10 éves modell.
 • gulyasandras #41
  Szóval vehetsz új 3310-est, csak nem nokia logóval, de mégsem másolatot..


  Erről írhatnál bővebben is. Esetleg egy linket tudsz adni?

  (3310-es a telefonom, van még ugyan néhány tartalékba, de újat szívesen vennék.)