50
  • asysoft
    #50
    Hú, kicsit megfeledkeztem erről, de most válaszolok. Tegyük fel, igazad van, Elop "küldetése" a Nokia MS kezére átjátszása. Kérdés, miért pont ő lett a CEO, a cég történetében először nem finnként?:)

    Kezdőképernyős késleltetett csúszás szerintem zavaró, de nem megszokhatatlan, s nem is arra gondoltam lassúság alatt (egyébként Annában javították), hanem az alap alkalmazások indításának idejére - persze, mint mondtam, lehet hogy első firmware volt a kipróbált N8-on, az meg általában nem szokott acélosra sikerülni...

    Ébresztő beállítását benéztem (azt nem nézegettem meg boltban, csak valami régebbi (jóval megjelenése előtti) videóból rémlett), naptárnál szerintem bőven lenne hely (nem olyan kicsi az a kijelző), saját böngészőt pedig szerintem lecserélhetnék Operára...

    MeeGo-s álláspontomat a hirtelen felbukkant N9 fényében revideálnám (bár szerintem az N900 óta túl nagy volt a csend ilyen fronton, jöhetett volna pár köztes eszköz (Maemos, MeeGo-ra való frissítés opcióval)), így elsőre egészen tetszik a rendszer (és úgy tűnik, optimalizáltsággal sincs gond, nomeg félelmem alaptalannak bizonyult, s nem x86-os chipet nyomtak be alá:)), bár a mappák mellőzése nem biztos, hogy okos döntés...:)
  • gulyasandras
    #49
    Kösz, majd még kutakodok én is. Mondjuk kétlem, hogy a tartalékok tönkremennének a következő 4-5 évben, de egy új telefon mégis más. :)

    Bevallom, engem nagyon vonzanak a nyugdíjasoknak kitalált telefonok is. Azokon jó nagy gombok vannak, kifejezetten nagyok maguk a telefonok is, ami nekem fontos, mert eléggé nagy a kezem.
  • Madve
    #48
    Itt vannak az 5-6 kilós tégláid:
    http://www.nokiamobiles2001.org

    Csak nokiákat találtam így hirtelen ilyen jól összeszedve de ha jobban érdekel, akkor találsz más márkákat is 2001-ből, vagy akár 2000-ből is, amiket nem igazán tudsz téglának hívni, sőt kisebbek sok esetben a mai telefonoknál (tudod akkoriban volt a kisebb a nyerő)

    Igen, igen, az idő gyorsan telik, és te öregebb vagy mint gondolnád...

    Az általad említett tokokat meg még manapság is lehet kapni, szóval az új telefonoddal is retrózhatsz...
  • Madve
    #47
    Úúúúú a kérdés jó... Hónapokkal ezelőtt próbáltam találni barátnőm apjának a többször beázott döglődő 3510i-je helyett egy másikat, mivel nem akar másmilyen telefont, mivel már azt is bonyolultnak tartja, dde legalább már viszonylag fennakadás nélkül megtanulta kezelni az utóbbi sok év alatt. Akkoriban bukkantam arra az oldalra is amit említettem valahogy emlékeim szerint ebayen keresztül. Most megpróbáltam megint, de nem sikerült, talán barátnőm gépén ha lesz rá időm rákeresek a böngésző logjában. Most csak felületesen rágugliztam ránézésre itt is vannak hasonlók, csak itt minimum 10-et rendelhetsz...
  • Madve
    #46
    Ja és még annyit hogy a meego mögött még ott áll az intel és a nokia mellett a Linux foundation, a Novell, és az AMD is, kezeli az rpm csomagokat QT-t és visszamenőleg a Moblin és a Maemo alkalmazásokat, tehát máris van rá egy rakat program, és vannak nevek is mögötte, szóval szerintem van jövője, csak lassabb elterjedésre számíthat így, hogy nincs még mögötte egy komolyabb hardvergyártó egy szép nagy vásárlóerővel, és sok tapasztalattal ami a Nokia lett volna...
  • Madve
    #45
    "#16: a ma piacon található WP7-es eszközök a rendszer megjelenésekor érkeztek, azóta csend van, sokan a Mango frissítésre várnak, amely valamikor az ősz folyamán érkezik - elvileg."

    Valóban igaz, a mango csak ősszel jön. Vmiért úgy rémlett, hogy nyáron. (vagy az csak egy kisebb javítópakk lesz, vagy keverem vmivel.)
  • Madve
    #44
    "a 'vita' az "Elop miatt van szar helyzetben a Nokia" feltevésből indult ki."

    Ezt inkább úgy mondanám, hogy Elop segítségével veszi át az irányítást a Microsoft a szarban lévő Nokia felett. Nem azt mondtam, hogy Elop felelős a szarért amibe belekerült a Nokia, hanem azt, hogy nem áll érdekében kihúzni belőle, vagyis csak egyféleképp...

    "N8 sebessége számomra nem tűnt olyan hűde gyorsnak"

    Ez általában azzal kezdődik, hogy az emberek többsége fennakad a kezdőképernyők csúsztatással való váltásának késleltetésén, és lassúságnak fogják fel, pedig szándékos feature a használhatóság jegyében.(ezzel akadályozzák meg a csusztatés helyett kattintást és vice verza) Mellékesen ha a középső képernyővélasztó gombot nyomkodod az kihagyja a késleltetést. Az üzenetek megnyitása (nálam 1000 felett van) semmi gondolkodást nem idéz elő, gyakorlatilag az ikon megnyomásának pillanatában nyitva van legyen az bármelyik nézet talán a csevegős egy ezreddel lassabb (az általad próbált n8 gondolom a pr1-essel futott, vagy vmi más problémája lehetett).

    "számos dolog elérése (pl böngészőben URL megadása, naptár nézet váltás, ébresztőóra) almenükben való "felesleges" kotorászást/-lépéseket igényel"

    Lássuk az symbian3-as n8-at és az abszolút táccsra optimalizált androidos sgs2-t ezeknek az egyszerű feladatoknak az elvégzése közben:
    Ébresztőóra:
    N8: 1, kezdőképernyőn ráböksz az órára,
    2, majd megnyomod az ébresztés beállítása gombot,
    3, bepötyögöd az időpontot
    4, nyomsz egy ok-t
    5, kilépsz, hogy visszajuss a kezdőképernyőre.
    SGS2: 1, Az alsó ikonsorból kiválasztod a programok ikont
    2, az alkalmazások között a legelső ikont (óra)
    3, ráböksz az új ébresztés gombra
    4, bepötyögöd az időpontot
    5, nyomsz egy ment-et.
    6, nyomsz egy vissza gombot hogy visszakerülj a menübe
    7, nyomsz mégegy vissza gombot, hogy visszakerülj a kezdőképernyőre
    8, nyitsz egy task killert, hogy bezárd a háttérben nyitva maradt óra alkalmazást (+x lépés)

    Naptár nézetváltás:
    N8: ugyanúgy kezdődik mint a fentiekben csak nem az órára böksz, hanem a dátumra, majd megnyomod a nézet gombot ami felhozza a nézeteket további ikonokban magyarázattal(szerintem a kis kijelző miatt ésszerű), ráböksz, és megtörtént a váltás. Ugyanúgy jutsz vissza a képernyőre mint a fentiekben.
    SGS2: Az eleje ugyanaz, csak nem az órára, hanem a naptárra böksz, majd a kívánt nézet ikonjára (nagy kijelzőn több gomb fér el) a visszalépés ugyanúgy megy mint a fentiekben task killerrel együtt.

    URL megadása:
    N8: Kezdőképernyőn ráböksz a böngésző ikonra, megnyílik a böngésző a kedvencek listás felsorolásával kezdőképernyő helyett. Ráböksz a középső gombra ami felnyit két "boxot" és azok közül választasz attól függően hogy címet adsz meg, vagy keresni akarsz a neten, majd bepötyögöd a címet. Dolgod végeztével opciók gomb kilépés parancs.
    SGS2: A már fent leírt módon elnavigálsz a 4-ik ikonhoz a böngészőhöz (a harmadik a zenék). Ráböksz a címsorra címet bepötyög, majd dolgod végeztével a fenti módon befejezed a netezést persze task killert ne feledd, sőt ha egynél több oldalt néztél egymás után, akkor vissza gomb nyomkodása helyett érdemes feladatkezelőben, vagy task killerrel kilőni a böngészőt.

    Ez a leírás alapvetően két dobozból frissen kivett telefont feltételez, SGS2 esetében egy task killer telepítésével kezdve amit nem ecseteltem. Persze SGS2 esetében valamennyit lehet javítani a tapicskolások számán azzal, ha ezeket az ikonokat eleve kipakoljuk a főképernyőre pl. a kereső widgetet le lehet cserélni ezekre az ikonokra, míg N8 esetében mondhatni a kijelző minden eleme él, sok dolgot nem kell kipakolni, ha tudod hogy hova bökj.

    A böngészők esetében szerintem ez két külön megközelítés, kinek mi tetszik jobban, egyik sem bonyolultabb a másiknál hétköznapi használatban.

    "A (2010-es) MeeGo-s döntésüket őszintén szólva nem értem. Évekkel ezelőtt volt egy használható OS-ük, ígéretes felülettel, mégis úgy döntöttek, hogy Intellel közösen fejlesztik az utódot - ami a mai napig nem készült el. Ráadásul gyanítom azokban Intel CPU lett volna, amelyek fogyasztás terén ARM-mal nem versenyezhetnek... De tekintve, hogy az Intelnek vannak okostelefon piacot érintő ambíciói, nem hiszem, hogy teljesen dobná az OS e célra szánt ágát, emiatt majd a gyakorlatban kiderül, mennyire lesznek életképesek a MeeGo-s eszközök - már ha lesz eszköz (a Nokia N9-en kívül), amelyik alkalmazza."

    A fejlesztés gyorsítása, és a két rendszer előnyeinek összeadása mellett két kezdetleges rendszer helyett egyesített fejlesztőcsapattal kevesebb költség mellett egy ütőképesebb rendszer létrehozása lett volna a cél amely arm és x86 platformra készül(t). Intel keresi a megfelelő gyártót, de egyébként még mindig nem biztos, hogy windows fog futni a jövőbeli nokia tableteken, arra még mindig esélyes a meego.
  • asysoft
    #43
    "Ez volt az S60v5 és véletlenül sem az S3." Pontosan, előző néhány mondat -kivéve, ahol külön kiementem- az S60v5-ről szólt, mert hát addig a szűk 2 évig ezt használta minden eszközön a gyártó (egy szem N900-at leszámítva), s a 'vita' az "Elop miatt van szar helyzetben a Nokia" feltevésből indult ki.
    Optimalizálással egyetértek, de mindezzel együtt az N8 sebessége számomra nem tűnt olyan hűde gyorsnak, bár a felület végre folyamatos, de pl üzenetkezelő alkalmazás indításánál érezhetően 'elgondolkozott' (néhány hete nyomoráztam meg várakozás közben egy t-boltban, tehát aligha a millióegy üzenet lassította be; háttérben nem futott semmi sem, azt, hogy milyen verziójú FW volt az eszközön, nem tudom).
    A "nem használja ki az érintőképernyőben a lehetőségeket" alatt azt értem, hogy számos dolog elérése (pl böngészőben URL megadása, naptár nézet váltás, ébresztőóra) almenükben való "felesleges" kotorászást/-lépéseket igényel - az elsőről úgy tudom, hogy Annával lecserélésre kerül, csak szerintem ezzel "elkéstek".
    A (2010-es) MeeGo-s döntésüket őszintén szólva nem értem. Évekkel ezelőtt volt egy használható OS-ük, ígéretes felülettel, mégis úgy döntöttek, hogy Intellel közösen fejlesztik az utódot - ami a mai napig nem készült el. Ráadásul gyanítom azokban Intel CPU lett volna, amelyek fogyasztás terén ARM-mal nem versenyezhetnek... De tekintve, hogy az Intelnek vannak okostelefon piacot érintő ambíciói, nem hiszem, hogy teljesen dobná az OS e célra szánt ágát, emiatt majd a gyakorlatban kiderül, mennyire lesznek életképesek a MeeGo-s eszközök - már ha lesz eszköz (a Nokia N9-en kívül), amelyik alkalmazza.

    #16: a ma piacon található WP7-es eszközök a rendszer megjelenésekor érkeztek, azóta csend van, sokan a Mango frissítésre várnak, amely valamikor az ősz folyamán érkezik - elvileg.

    White122 (#19):
    Irigyellek, nekem sajnos nem vált kedvencemmé, túl sok hiba volt az OS-ben, illetve HW is alulméretezett volt (főleg a memória, böngészés élmény volt). Pedig jó kis eszköz lehetett volna...
  • Komolytalan
    #42
    2004-es review-t találtam Sagem myX5M-ről - nem 10 éves de minimum 7. 3210-esem meg 2000-ben már biztosan megvolt, szóval az több mint 10 éves modell.
  • gulyasandras
    #41
    Szóval vehetsz új 3310-est, csak nem nokia logóval, de mégsem másolatot..


    Erről írhatnál bővebben is. Esetleg egy linket tudsz adni?

    (3310-es a telefonom, van még ugyan néhány tartalékba, de újat szívesen vennék.)
  • fergusonpapa
    #40
    azsincs akkor 10éves..
  • Komolytalan
    #39
    Nokia 3210 van kb 10 éves, és 151g a súlya, szóval messze nem féltégla. Én pl most egy Sagem myX5M-et használok, ami 92g, és szintén nem mai darab. Jaj de szar az Iphone, merthogy az 133g, féltégla, kukába vele.
    Hogy kevesebbet tud? Amire én használom, arra nem (telefonálás).
  • gforce9
    #38
    Igen, én is előítéletes vagyok. Feléd mindenképp. De nem a telefonod miatt, hanem amit mondasz. Nagy különbség!
  • fergusonpapa
    #37
    mindenki előitéletes else hinnéd h sokan mennyire.

    hja eltudom képzelni oldalt homártasiban(tokban) féltégla.tiszta retro.
  • gforce9
    #36
    Na ez a baj, egy telefon miatt már előítéletes vagy. Csak gratulálni tudok. Egyébként azokat a "téglákat" általában !okkal! tartják meg az emberek. Ellentétben azokkal akik !észnélkül! vásárolnak új készülékeket.
  • fergusonpapa
    #35
    még nagyanyámnak is 3-4éves teloja van.manapság iylen telok filérek pár ezer ft.nagy kiadás mondhatom,ehelyet féltéglával rohangálni a városban szép..

    Nem kell érintö képernyö se csili vili,egyszerü KICSI praktikus telefonokat manapság is lehet kapni ujonnal olcson.hazsnáltan meg végkép.Akinek csak telefonálásra kel megis értem nem kel okostelefon de ne téglával rohangáljon már.Ez a megjelenést is minösiti,nem kel alma logo csak egy egyszerü mobil .
  • gforce9
    #34
    Tudod mi a szégyen? Az, hogy te lenézed akinek régi telefonja van, az a szégyen.
  • gforce9
    #33
    Akinek szüksége van rá, vegye meg. Nincs ebből semmi gond. Mindazonáltal ahogy én látom a környezetemben lévő emberek az okos telefonok huszonyolcezernégyszázötvenkét funkciójának a tizedét sem használják ki. Nem kamaszokról beszélek, akik folyton azokon küttyögnek, mert nekik ez inkább játék, hanem valós, hasznos felhasználásról. Ezek a funkciók azért kerültek bele a telefonokba, mert ezzel meg lehet indokolni miért kell cserélni, váltani. Igaz, az emberek 90%-ának semmi szüksége nincs rá.
  • fergusonpapa
    #32
    azért 10éves teloval szaladgálni elég szégyen,mennyit nyomnak??5-6kilot.. -.-'
  • Madve
    #31
    Az érintőképernyős telefonokat email klienssel, böngészővel stb. általában szokás az okostelefon, vagy mobil számítógép kategóriába sorolni, ami kategóriák sohasem csak a telefonálásról szóltak. Nyugalom nem kötelező megvenni őket, és nem kötelező 10 éves telefonnal sem mászkálni, továbbra is lehet kapni nem okostelefonokat is, de nem régiben találkoztam egy gyártóval aki pl régi telefonokat gyárt újra pl 3210, 3310, 3410 stb. Tán megkapta a gyártási jogot rájuk. Szóval vehetsz új 3310-est, csak nem nokia logóval, de mégsem másolatot..
  • Madve
    #30
    Látom még nem ismered Lenoxot..
    Ne foglalkozz vele, szándékosan generálja a vitát...
  • Egerwin
    #29
    "köztudottan az iphone-nak van a legjobb térereje és a legtisztább hangátvitel"

  • MR007
    #28
    "Hát telefonálni is ez a legjobb, köztudottan az iphone-nak van a legjobb térereje és a legtisztább hangátvitel."

    Azért nyugi van aki felfogta hogy csak gúnyolod az iPhone-t. Én is úgy gondolom hogy egy nagy......,meg.....köztudottan.
  • gforce9
    #27
    aha igen, kifizetem az érintőképernyőt, a kamerát, az emailklienst, a zenelejátszót... meg még a francsetudja miket integrálnak bele ezekbe a vackokba... kifizetem, csakis azért, mert jobb a hangminőség... én egy 10 éves telefonon is megértem a másik mondanivalóját. Ha neked nem gond kifizetni tízezreket hát fizesd, mit bánomén. Nekem ugyan nem kell. Az tuti az én szememben 1 centivel sem menőbb egy iphone mint a többi konkurens vacak. Nem veszek telefont csak azért, mert néhány marketinges paraszt kitalált egy új funkciót, amit most ismét rá tud beszélni a népre. Mivel több 1 telefon attól hogy érintőképernyős? Nekem ugyan semmivel.
  • lenox01
    #26
    Hát telefonálni is ez a legjobb, köztudottan az iphone-nak van a legjobb térereje és a legtisztább hangátvitel.
  • gforce9
    #25
    Már ne is haragudj, de engem mondjuk marhára nem érdekel semmi idióta csillivilli funkció egy telefonon. Telefon. Pont. Rosszul vagyok már ettől a "beszéljünkrámindenszarfunkciótaparasztra" mert az létszükséglet. Rosszul vagyok az összes "okos" telefontól.
  • lenox01
    #24
    Beláthatnád te is hogy igazam van, hogy az iphone sokkal jobb mindentől. Például itt van ez az új automatikus frissítés. Hol láttál már ilyet? Sehol. Az apple-nél mindig van valami innováció amit sehol sem láttál még és forradalmi és mindenkinek látni kéne és akkor mindenki tudná hogy iphona a legmenőbb.
  • gforce9
    #23
    ja meg tiltsd be a fordot, mert van porsche.... szerintem a korlátolt az te vagy, nem a többi ember :)
  • lenox01
    #22
    Dobhatod ki a szar 5800-ásodat. Ha rajtam múlna betiltatnám hogy olyan gagyikat lehessen kapni. Miért nem tudják felfogni az emberek hogy az iphone iszonyat jó marha egyszerű a menüje és a leggyorsabb telefon?
  • Madve
    #21
    Ha raksz bele egy class 4-es, vagy class 6-os memkártyát (lecseréled a gyári class 2-est), akkor megoldódnak a lassulási gondok. Mondjuk azok is csak onnantól jönnek elő, ha túl sok telefonszámot, üzenetet, alkalmazást, vagy fájlt tárolsz rajta, akkor az adott mapa nyitása lassú lesz.
  • Komolytalan
    #20
    Az Intel elég régóta piacvezető processzorok terén, és mégse csak a töküket vakarják. Ezen a bolygón 6 milliárd ember él. Nagy piac. Egy cég se gondolhatja azt, hogy a vezető szerepe nincs veszélyben - aki erre alapozza a fejlesztési stratégiáját, az pontosan úgy jár mint a Nokia.
  • White122
    #19
    Csak annyit szeretnék ehhez hozzászólni, hogy van egy 5800 -ás Nokiám megmondom az őszintét semmi gondom nincs vele. Nem értem azt amikor szapulják. Én sem teszem ezt mással mert mindenben van jó dolog. Lehet kicsi lehet gagyi de nincs rajta hitel. :)
  • Darth Dave
    #18
    NOKIA.....REST IN PEACE

  • Madve
    #17
    "2010 szeptemberében jelent meg az N8"

    2010 októberében. Tudom mert előrendeltem.

    "azt megelőző pár évben a nyomorult S60v5 eszközöket nyomták"

    N97 és 5800 érintőképernyővel, de ha megnézed a többi gyártó első érintős modelljeit egy grammal sem voltak használhatóbbak, a különbség csak annyi, hogy a Nokia első ilyen telefonjai jóval később jelentek meg...

    "tele volt banális hibákkal (s ahogy olvastam, N8 sem feltétlenül jobb ilyen téren), másrészt kezelőfelületük sem volt túl acélos"

    N8 Gyakorlatilag egy új rendszert vonultatott fel, banális hibákra mégsem emlékszem, inkább olyan emberekre akik a kezelőfelületet látva képeken eldöntötték hogy a régebbi symbian vmelyik verziójáról van szó, és az alapján sorolták a hibákat. Azt a néhány aprót amiről ténylegesen szó volt a pr 1.2-es (n8 kiadása után 5 vagy 6 héttel)frissítés nagyrészt megoldotta. A kezelőfelülettel kapcsolatban csak annyit, hogy ezt nevezik userfriendly-nek. A lényege annyi, hogy kinézetre és felépítésre nem sokat változtatnak, mindezt azért, hogy ha bárkinek volt valamikor is symbianos telefonja, az különösebb fennakadás nélkül azonnal kezelni tudja. Ez az ios, és android esetében sincs másképp, csak symbian esetében több mint 10 évről beszélünk, volt idő megunni.

    "sebességükről nem is beszélve (bár ez utóbbit én még lenyeltem volna)."

    N8 hardverben tényleg nem egy komoly készülék, ennek ellenére a tavalyi év leggyorsabb telefonja (több mobil benchmark teszt igazolja) a tesztek nagyrészén már prototípusként erőteljesen bugos rendszerrel is győzött. Szóval nem mindig a hardver a lényeg. A manapság alaposan elfelejtett optimalizálás egy jó példája.

    "Leginkább a "hagyományos, gombos" OS gyors portolása volt"

    Ez volt az S60v5 és véletlenül sem az S3.

    "nem használja ki teljesen az érintőképernyőben rejlő lehetőségeket"

    Ezt olyan divat hajtogatni, de kifejtenéd, hogy mire is gondolsz pontosan s3 esetében? Azon kívül, hogy nem olyan látványos, nagyon jól használható, vagy az állóbillentyűzetre gondolsz?

    "Mindent egybevetve, szerintem ennek kellett volna S60v5 helyett kijönni..."

    Ebben egyet értek. Akkor nem került volna szóba sem egy esetleges megállapodás a microsofttal, most meg mindenki kíváncsian várná a meego-s nokiákat.

    "CPU gyenge (ARM11 + órajel is alacsony, ami ugyan önmagában még nem kéne, hogy gondot jelentsen (OS végülis tűrhetően megy, és nem is zabálja az akkut), de az alkalmazások igényeinek nem feltétlen felel meg),"

    Nem tudnék sok esetet mondani amikor tényleg gondot jelentett volna a kisebb hardver. Viszont sgs2-t megakasztja másodpercekre a 8-10 megás excel fájlok megnyitása, amit n8 gondolkodás nélkül felpattint..

    "Az OS-ért meg lehet, hogy nem kell fizetni, de kifejlesztése nem magától megy végbe, kérdés érdemes-e erőfeszítéseket tenni a platform életben tartására (fejlesztők már microsoftos kooperáció bejelentése előtt is pártoltak el tőle - ki akarna fejleszteni egy zsugorodó piacra, egy nehézkes API-val?), illetve egyáltalán lenne-e erre esélye a Nokiának - elmúlt néhány év ténykedéseit, Nokia szoftvereit elnézve alig hiszem..."

    Erre lett volna a Meego, ami mögül teljesen kihátrál a nokia az év eleji hírekkel ellentétben, az Intel is csak pislog mint hal a szatyorban, mert szinte egyik percről a másikra váltott véleményt a meegoval kapcsolatban a nokia (vagy inkább Elop a microsofttal?).

  • Madve
    #16
    Csak lustaságból nem keresek rá a cikkekre, de nagyon is emlékszem, hogy a gyártók elég komoly fenntartásokkal fogadták, és sok nem is akarta egyáltalán kiadni, annak ellenére, hogy már régebben is gyártottak windowsos telefonokat. Aztán szépen lassan jöttek ki egyenként egy-egy modellel, de igazán akkor indult be a dolog, amikor felröppent a Microsoft-Nokia megállapodásának híre. De addig a pontig azt hangoztatták, hogy még nincs kész, meg túl buta, magyarán nem versenyképes. De ha megnézed Nokia még mindig nem dobott ki egy darabot sem, inkább mindig csak arról van szó, hogy majd a következő komolyabb frissítés után, amiből az első már nincs messze, de ha így haladnak akkor már belecsúsznak az év végi másodikba. Perpillanat symbian 3 még mindig sokkal jobb választás, ha tudsz azzal élni, hogy nem olyan látványos...
  • asysoft
    #15
    2010 szeptemberében jelent meg az N8, azt megelőző pár évben a nyomorult S60v5 eszközöket nyomták, amely egyrészt tele volt banális hibákkal (s ahogy olvastam, N8 sem feltétlenül jobb ilyen téren), másrészt kezelőfelületük sem volt túl acélos, sebességükről nem is beszélve (bár ez utóbbit én még lenyeltem volna). Leginkább a "hagyományos, gombos" OS gyors portolása volt (pl fókusz orientált vezérlés), persze nem volt visszafelé tökéletesen kompatibilis, miért is lett volna?:) Symbian^3-ban történt pár előrelépés, végre a Qt lett az elsődleges SDK (bár ez nem fedi el teljesen az Symbian funkcionalitását, alacsonyabb szintű dolgok machinálása során rákényszerül a fejlesztő az ős AVKON használatára), valamint már HW-esen gyorsított a GUI, de az UI még mindig túlságosan is az elődöket idézi, nem használja ki teljesen az érintőképernyőben rejlő lehetőségeket (mondjuk ez az "Anna" frissítéssel javulhat), sebesség ugyan sokat javult, de gyorsnak azért még mindig nem mondanám. Mindent egybevetve, szerintem ennek kellett volna S60v5 helyett kijönni... Egyébként "természetesen" ez sem 100% kompatibilis az előddel.
    N8-hoz (mint hardver) visszatérve, tud pár érdekes dolgot (USB OTG, HDMI, FM transmitter), kamerája elsőrangú, de a CPU gyenge (ARM11 + órajel is alacsony, ami ugyan önmagában még nem kéne, hogy gondot jelentsen (OS végülis tűrhetően megy, és nem is zabálja az akkut), de az alkalmazások igényeinek nem feltétlen felel meg), az érintőpanel is elmarad az elvárttól (csak dual-touch támogatás van, az sem tökéletes a kontroller miatt - erre sem építhet a fejlesztő...). Miután N8 szeptemberben jött, aligha róható fel Elopnak (max az árba szólhatott bele, de mivel Nokia addig sem az aggresszív árazásáról volt híres, ezért kétlem, hogy erről lenne szó). Az OS-ért meg lehet, hogy nem kell fizetni, de kifejlesztése nem magától megy végbe, kérdés érdemes-e erőfeszítéseket tenni a platform életben tartására (fejlesztők már microsoftos kooperáció bejelentése előtt is pártoltak el tőle - ki akarna fejleszteni egy zsugorodó piacra, egy nehézkes API-val?), illetve egyáltalán lenne-e erre esélye a Nokiának - elmúlt néhány év ténykedéseit, Nokia szoftvereit elnézve alig hiszem...
  • MR007
    #14
    A házon belüli és kívüli fejlesztéseket külön kéne választani. Ha akkor vagy most az Apple vagy a Google lenne egyedül, akkor is ilyen ütemben menne a fejlesztés?
  • Komolytalan
    #13
    Azt se felejtsük el, hogy az érintőképernyős oprendszerek megjelenésével lett hirtelen 2 olyan konkurenciájuk (Apple, Google) amihez képest a Nokia szoftverfejlesztésben legfeljebb lelkes amatőrnek számít (Symbianostól, mindenestől). Persze nem azért, mert nem lett volna pénzük nekik is csinálni egy rendes oprendszert, de a Symbiant már jóval, évekkel az érintőképernyős oprendszerek előtt le kellett volna váltani a francba, mert egy elavult fos volt, ami évtizedes gányolási ballasztot cipelt magával. De nem tették, mert úgy gondolták hogy a piacvezető mindent megengedhet magának, és minek is költsenek termékfejlesztésre, ha 1x a szart is megveszik tőlük, drágán. Tévedtek, így jártak.
  • MR007
    #12
    Ne mond már hogy 2010 szeptenberében a Nokia versenyképtelen volt? Csak lecsúszóban, amit mindig meg lehet fékezni, megállítani és visszafordítani. Éppen a visszakapaszkodás zajlott az elődök keze munkája nyomán, mikor szíven szurták Elop személyével. Na azóta van igazi hanyatlás. Ha mindig csak a múltra mutogatunk az nem visz előre. És a symbian még most is versenyképtelen? Vagy csak úgy van beállítva? Talán féltek a symbiant úgy megmutatni ahogy illett volna nehogy betegyen a WP7 tervnek. Á dehogy, elavult hardver méreg drágán úgy hogy még az oprendszerért sem kellett fizetni. És persze mindig Elop szájából hangzik el minden fontos információ meg ki mit mulasztott. Szerintem nagyon átlátszó. Egy versenyhelyzet mindig új dolgokra késztet, de nem kell feltétlenül a régit eltiporni.
  • Inquisitor
    #11
    Azért marhaságot nem kell irkálni az összes gyártó viharosan gyorsan és egyszerre dobta ki a W7 készülékeket: HTC, LG, Samsung, SE, Motorola
    Annyira nem kellett tukmálni. A vevőknek nem kellett az eddigi bénázások után, és inkább őket akarták meggyőzni ezzel a Nokia dologgal.