• Madve
    #44
    "a 'vita' az "Elop miatt van szar helyzetben a Nokia" feltevésből indult ki."

    Ezt inkább úgy mondanám, hogy Elop segítségével veszi át az irányítást a Microsoft a szarban lévő Nokia felett. Nem azt mondtam, hogy Elop felelős a szarért amibe belekerült a Nokia, hanem azt, hogy nem áll érdekében kihúzni belőle, vagyis csak egyféleképp...

    "N8 sebessége számomra nem tűnt olyan hűde gyorsnak"

    Ez általában azzal kezdődik, hogy az emberek többsége fennakad a kezdőképernyők csúsztatással való váltásának késleltetésén, és lassúságnak fogják fel, pedig szándékos feature a használhatóság jegyében.(ezzel akadályozzák meg a csusztatés helyett kattintást és vice verza) Mellékesen ha a középső képernyővélasztó gombot nyomkodod az kihagyja a késleltetést. Az üzenetek megnyitása (nálam 1000 felett van) semmi gondolkodást nem idéz elő, gyakorlatilag az ikon megnyomásának pillanatában nyitva van legyen az bármelyik nézet talán a csevegős egy ezreddel lassabb (az általad próbált n8 gondolom a pr1-essel futott, vagy vmi más problémája lehetett).

    "számos dolog elérése (pl böngészőben URL megadása, naptár nézet váltás, ébresztőóra) almenükben való "felesleges" kotorászást/-lépéseket igényel"

    Lássuk az symbian3-as n8-at és az abszolút táccsra optimalizált androidos sgs2-t ezeknek az egyszerű feladatoknak az elvégzése közben:
    Ébresztőóra:
    N8: 1, kezdőképernyőn ráböksz az órára,
    2, majd megnyomod az ébresztés beállítása gombot,
    3, bepötyögöd az időpontot
    4, nyomsz egy ok-t
    5, kilépsz, hogy visszajuss a kezdőképernyőre.
    SGS2: 1, Az alsó ikonsorból kiválasztod a programok ikont
    2, az alkalmazások között a legelső ikont (óra)
    3, ráböksz az új ébresztés gombra
    4, bepötyögöd az időpontot
    5, nyomsz egy ment-et.
    6, nyomsz egy vissza gombot hogy visszakerülj a menübe
    7, nyomsz mégegy vissza gombot, hogy visszakerülj a kezdőképernyőre
    8, nyitsz egy task killert, hogy bezárd a háttérben nyitva maradt óra alkalmazást (+x lépés)

    Naptár nézetváltás:
    N8: ugyanúgy kezdődik mint a fentiekben csak nem az órára böksz, hanem a dátumra, majd megnyomod a nézet gombot ami felhozza a nézeteket további ikonokban magyarázattal(szerintem a kis kijelző miatt ésszerű), ráböksz, és megtörtént a váltás. Ugyanúgy jutsz vissza a képernyőre mint a fentiekben.
    SGS2: Az eleje ugyanaz, csak nem az órára, hanem a naptárra böksz, majd a kívánt nézet ikonjára (nagy kijelzőn több gomb fér el) a visszalépés ugyanúgy megy mint a fentiekben task killerrel együtt.

    URL megadása:
    N8: Kezdőképernyőn ráböksz a böngésző ikonra, megnyílik a böngésző a kedvencek listás felsorolásával kezdőképernyő helyett. Ráböksz a középső gombra ami felnyit két "boxot" és azok közül választasz attól függően hogy címet adsz meg, vagy keresni akarsz a neten, majd bepötyögöd a címet. Dolgod végeztével opciók gomb kilépés parancs.
    SGS2: A már fent leírt módon elnavigálsz a 4-ik ikonhoz a böngészőhöz (a harmadik a zenék). Ráböksz a címsorra címet bepötyög, majd dolgod végeztével a fenti módon befejezed a netezést persze task killert ne feledd, sőt ha egynél több oldalt néztél egymás után, akkor vissza gomb nyomkodása helyett érdemes feladatkezelőben, vagy task killerrel kilőni a böngészőt.

    Ez a leírás alapvetően két dobozból frissen kivett telefont feltételez, SGS2 esetében egy task killer telepítésével kezdve amit nem ecseteltem. Persze SGS2 esetében valamennyit lehet javítani a tapicskolások számán azzal, ha ezeket az ikonokat eleve kipakoljuk a főképernyőre pl. a kereső widgetet le lehet cserélni ezekre az ikonokra, míg N8 esetében mondhatni a kijelző minden eleme él, sok dolgot nem kell kipakolni, ha tudod hogy hova bökj.

    A böngészők esetében szerintem ez két külön megközelítés, kinek mi tetszik jobban, egyik sem bonyolultabb a másiknál hétköznapi használatban.

    "A (2010-es) MeeGo-s döntésüket őszintén szólva nem értem. Évekkel ezelőtt volt egy használható OS-ük, ígéretes felülettel, mégis úgy döntöttek, hogy Intellel közösen fejlesztik az utódot - ami a mai napig nem készült el. Ráadásul gyanítom azokban Intel CPU lett volna, amelyek fogyasztás terén ARM-mal nem versenyezhetnek... De tekintve, hogy az Intelnek vannak okostelefon piacot érintő ambíciói, nem hiszem, hogy teljesen dobná az OS e célra szánt ágát, emiatt majd a gyakorlatban kiderül, mennyire lesznek életképesek a MeeGo-s eszközök - már ha lesz eszköz (a Nokia N9-en kívül), amelyik alkalmazza."

    A fejlesztés gyorsítása, és a két rendszer előnyeinek összeadása mellett két kezdetleges rendszer helyett egyesített fejlesztőcsapattal kevesebb költség mellett egy ütőképesebb rendszer létrehozása lett volna a cél amely arm és x86 platformra készül(t). Intel keresi a megfelelő gyártót, de egyébként még mindig nem biztos, hogy windows fog futni a jövőbeli nokia tableteken, arra még mindig esélyes a meego.