Berta Sándor

Munkahelyüket féltik a Nokia fejlesztői

A pénteken Steve Ballmer és Stephen Elop által közösen bejelentett Microsoft-Nokia stratégiai együttműködésnek koránt sem mindenki örül a finn mobiltelefon-gyártónál.

A Nokia munkatársainak egy része az együttműködés bejelentése után néhány órával már kifejezte, hogy nem tartja a jó ötletnek a kooperációt. Tampere városában több, mint ezer fejlesztő ugyanis - tiltakozásképpen - azonnali hatállyal felfüggesztette a munkát és otthagyta a munkahelyét. A szakemberek attól tartanak, hogy a jövőben nem lesz szükség a munkájukra és emiatt elbocsátják őket. Az akció teljesen spontán volt. Az Yleisradio tudósítása szerint Tampereben 3000-en dolgoznak a Nokia telephelyén, közülük 1500-an a Symbian platform fejlesztésében vesznek részt.

Harri Törmänen, a Nokia tamperei telephelyének projektmenedzsere a rádiónak úgy nyilatkozott, hogy a spontán munkabeszüntetésre a rugalmas munkaidő-szabályozásnak köszönhetően kerülhetett sor. "Ez a tiltakozóakció volt az első reakció a Nokia új terveire. Némileg kiengedjük a gőzt. Hétfőn újra normálisan fogunk dolgozni" - tette hozzá a szakember, aki szintén az érintett fejlesztők egyike.

A legnagyobb finn napilap, a Helsingin Sanomat szintén arról számolt be, hogy a tamperei Nokia-telephelyen dolgozók egy komoly létszámcsökkentéstől tartanak. A bejelentés után egy másik telephelyen, Oulu városában is meglehetősen nyomott hangulat uralkodik, ott 2500-an dolgoznak, közülük ezren a Symbian operációs rendszert, míg körülbelül 600-an a Meego platformot fejlesztik.

Mauri Pekkarinen finn gazdasági miniszter elismerte: a Nokia már jelezte a szaktárcának, hogy a közeljövőben elbocsátásokat akar végrehajtani. Az intézkedés egyaránt érinti az Oulu, Tampere, Helsinki és Salo környékén található kirendeltségeket. A politikus nem közölt konkrét számokat, de azt elmondta, hogy tömeges elbocsátások várhatók.

A stratégiai együttműködés bejelentésekor Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója már jelentős létszámcsökkentést jelentett be. A leépítések pontos részleteit egy későbbi időpontban teszi közzé a cég, amely 2010 végén 132 500 dolgozót foglalkoztatott. A vállalat komáromi gyárát, ahol 2009 januárjában még 5500-an dolgoztak, a cég szóvivője szerint nem érintik az elbocsátások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #14
    Szerintem nem rossz teljesítmény 1500 embertől egy olyan os mint a symbian. Többet tud mint az összes többi együttvéve. Van normális e-mail kliens is, csak nem találtad meg. Böngésző is használható, kb. ugyanaz, mint az explorer a winben, felraksz egy másikat, és elfelejted, ha meg nincs más, jó az is, akkora nagy bajok nincsenek vele.
  • Darth Dave #13
    1500-an fejlesztik azt a fos szimbiant?
    Wát the fáck?! És nem voltak képesek ennyi idö alatt egy normális web böngészöt, vagy eümail klienst összehozni.

    Kirúgás?! Olcsón megúszták
  • opeca #12
    Nekem van ismerősöm, aki a Nokiánál dolgozott fejlesztőként. Tényleg komoly tudással rendelkezik, bár az 1500-at én is sokallom.
  • opeca #11
    Ennyi...

    Nem értem, mióta a fejlesztők döntik el, hogy mi legyen a cég üzletpolitikája. Kurva egy világ van már. Nem tetszik, van más cég is.
  • ppista #10
    Ahová a gennyes ms beteszi a lábát, ott semm jó dolog nem fog történni. Szegény Nokia. Éljen a kapitalizmus!
  • WiZZaRD #9
    Hátha ez jobb irányt vesz majd, mint anno a SE egyesülés...még a végén telefon is készül majd a finn fatelepen:)
  • Timbu #8
    Te igen buta vagy. Nyilván nem a mezi programozó határozta meg a célokat. Nyugodj meg, hogy azok a vezetők, akik a hibás irányvonalat és stratégiát kidolgozták, nem lesznek elküldve.

    Átképzéshez pedig: nyilván nem azért lesznek elküldve, mert nem tudnák megtanulni a Windowst, hanem azért, mert nincs a munkájukra szükség. Amit eddig csináltak, megcsinálja helyettük az MS.
  • Tetsuo #7
    En mondanam nekik, hogy jovo heten mar egyaltalan ne is jojjenek..
    Elobb hazamenni, mert felnek, hogy kevesebb munka lesz.. logikus.
    Ha az ilyen kooperaciokrol is a fejlesztok dontenenek, mar reg csodbe ment volna a ceg.
  • sanyicks #6
    Egyébként várható volt hogy a lépés az m$-en és elopon kívül (aki kapott egy csinos összeget), senki sem fog jól járni ezzel az üzlettel.
  • sanyicks #5
    Mire képezzék át magukat? A kész vinfos fejlesztésére amihez amúgy hozzá sem nyúlhatnak?