Gyurkity Péter

12 telefonnal készül a Nokia

A korábbi hírekkel ellentétben nem kettő, hanem egy tucat régi és új dizájnnal készül a Nokia a Windows Phone 7 platform alkalmazására, ebből pedig négy képezi majd az első hullámot, még idén.

Az orosz forrás - amely a múltban több alkalommal bizonyult megbízhatónak a gyártóval kapcsolatos híreket illetően - tucatnyi új jövevényről ír, amelyek az idei év végén, illetve 2012 során jelennének meg. Ezek egyelőre W-xx néven forognak a vállalaton belüli kommunikációban, megemlítik azonban, hogy a pontos tervek szinte naponta változnak, hirtelen döntésekkel, így nem lepődhetünk meg azon, hogy a korábban emlegetett két készülékből rögtön 12 lett.

Az új család tagjai (az első körben négy okostelefon) szinte mindenben megegyeznek egymással, legalábbis a belsőt illetően, ezt a Qualcomm szállítja, az év végén pedig elkészülnek a második hullám alapjai, amely további nyolc készüléknek ad majd otthont. A lap munkatársának egyetlen változatot volt szerencséje kipróbálni, ez pedig elmondása szerint a Nokia X7 átdolgozott verziója, amely WVGA-kijelzővel és QSD8250 chipsettel futott be, leginkább a HTC Mozartra hajazva. Ezen 8 megapixeles kamera kapott helyet autófókusszal (ez utóbbi funkció minden példányon megtalálható lesz, ezzel is megkülönböztetve magukat a létező Symbian telefonoktól). A második jövevény az E72-re hasonlít a maga egyszerű külsejével és QWERTY-billentyűzetével, várhatóan az üzleti szegmensnek szánva.


A harmadik példány a Nokia N8 módosított verziója lehet, amely hardveres téren is kiemelkedhet a mezőnyből, tekintettel arra, hogy jelenleg is 12 megapixeles kamerát hordoz, illetve felmerült az ikermagos chip, valamint az Adreno 320 GPU használatának lehetősége (a specifikáció a jelek szerint minden héten más és más). A negyedik családtag pedig egy olcsóbb érintőképernyős készülék, amelynél a komponenseket is költségmegtakarítási szempontok alapján válogatják össze, így egyfajta átmenetet képezhet majd az első négy, valamint a második hullámban jövőre érkező 8 másik telefon között.

Ami a Symbian platformot illeti, ennek támogatása valamikor 2012 folyamán szűnhet meg, ez pedig a forrás szerint egyben jelentős leépítést is eredményez majd a cégen belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #22
    Meglepődnék ha tényleg lenne iphoneod. Akkor ugyanis tudnád, hogy csengőhangért nem kell fizetni? (Van olyan hülye aki csengőhangért pénzt kér? És van olyan hülye aki ad érte?) Simán fogod és olyan csengőhangot raksz rá amilyet szeretnél. Sőt, appstoreban még szoftver is van rá, és akkor tényleg csak böngészni kell közöttük még itunes sem kell hozzá.
    Gondolom a többi dolgot is ennyire nem tudja a telefon mint a csengőhangot, azaz USER ERROR! Az ilyen beírások nagyrészéből rögtön lejön, hogy csak fikázóval van dolgunk nem is nagyon használt iphonet, vagy ha tényleg van neked akkor nem igen kapcsolhattad még be...
  • henrikk001 #21
    engem az autóknál nem érdekel, h mennyivel tud menni, ezért vettem Ferrarit
  • farrvince #20
    pixx,nagyot tevedsz,az iphone 4-esen van radio,de csak ha olyan fulhalgatod van hozza amivel megy,mind mas telefonoknal!
    A masik dolog,nem kell semmit megvenni ra,arra valo a jailbreak(ami jelenleg a vilag legjobb toro programja)es azzal minde megy ingyen(sajat csengohang,minden jatek ingyen stb...)
    A 3-ik dolog hogy az iphone egy szuper profi gep.Nagyon sokat tud es nagyon minosegi.Nekem volt Nokiam,Sony Ericsonom is ezelott.De mindenik 1 ev utan karcos volt,kopott,zorgott benne valami.Az iphonem lassan 3 eves(a regi iphonem)es kopas vagy karc nincs rajta es jol mukodik minden rajta+soha nem volt semmi elromolva rajta!
  • asysoft #19
    Egyedi csengőhangot tudsz berakni, iTunes-on keresztül, ingyen és bérmentve. Enélkül meg lennék lőve, mert még ilyen bárgyú és idegesítő hangokat, mint amelyek gyárilag vannak rajta, nem sokat láttam.
    Egyébként nálam (egyelőre?) nincs JB-elve, és SMS státuszjelentést valamint BT fájlátvitelt leszámítva egyelőre nem hiányzik semmi.
  • pixx #18
    Azért, hogy az iphone annyival jobb lenne,n azért azt vitatnám. Van iphone, és van mellette egy desirém. Hát JB nélkül az Iphonenak egy pozítiv tuljadonsága van, az pedig a zene lejátszó. JB nélkül egy nem ér semmit a teló. Nem rakhatok be saját csengőhangot, csak ha fizetek. 3 nap után, tucatnyi program leszedése után, lassan már tud annyit az iphone4-esem mint a az éves desirem. Ja és azt nem kell törni, azon alapból volt minden, vagy ingyen le lehetett szedni.
    Iphone4 kb. egy 6 évvel ezelőtti telefon szintjén van alapból, persze abban van rádió, amit ebbe se sikerült belerakni.
    Szóval JB lehet használni, anélkül nem ér semmit.
  • fergusonpapa #17
    Az iylen érvektöl falra mászok,mint mikor 1 csaj kér 1 iphone4et csak azért mert tetsziak külseje és nem tesz rá semmit.(van ilyen)

    am arra költöd a pénzt amire akarod,de jelenleg is megkapsz mindent az iphontol nem értem mire a csere.és még fizzes is rá egy szarabb készülékre.

    nem véletlen köt bele más is.ez FAIL.
  • qetuol #16
    lehet érteni, csak az indoklása "unom az appokat" nem állja meg a helyét. szvsz az nem indok a wp7 mellett, hogy arra kevesebb app van, mint i-re.
  • Elemir #15
    Ezt nem tudom kinek írtad igazából, de egyetértek ezzel.
    Szerintem sincs jó és rossz, minden telefonnal valamilyen kompromisszumot kell kötni sajnos, de azt veszed ami neked jó és elég. Egyetértek. Csak a divat fikát nem bírom.
  • nyuny01 #14
    Ennyi érthetetlen embert komolyan mondom...
    Attól hogy nem használja ki teljes mértékben a telefon,csak szimplán teszik neki külsőre és maga a win7 is bejövős neki,had vegye már meg omg!
    Mit nem lehet ezen érteni?
  • Elemir #13
    pontosan ezért elég nekem most is a symbian 3! Minden program megvan nekem is, csak nem 20 féle, hanem 5. na bumm. Mindenem megvan ami egy okostelefontól kell nekem. Sajnálom, hogy eldobják...