Berta Sándor

Az Apple a legértékesebb márka

A Millward Brown ügynökség elkészítette a tavalyi esztendő legértékesebb márkáinak listáját, amin az eddig vezető Google pozícióját az Apple szerezte meg.

A Millward Brown minden évben világszerte több mint százezer felhasználót kérdez meg arról, hogy melyik társaságot és melyik terméket tartják a legértékesebbnek. A kapott válaszokhoz még hozzáadják a cégek várható nyereségére vonatkozó elemezések eredményeit is, így alakul ki a végső sorrend.

Az összeállítás szerint az Apple egyetlen év alatt 84 százalékkal, 153,3 milliárd dollárra tudta növelni az értékét. Ebben természetesen nagy szerepet játszottak az iPad- és az iPhone-eladások. A Google értéke ugyanebben az időszakban 2 százalékkal, 111,5 milliárd dollárra csökkent, így a webes vállalat elveszítette a korábban 4 éven át birtokolt első helyét. A dobogó legalsó fokára az IBM fért fel, amelynek az értéke jelenleg 100,9 milliárd dollár. A negyedik helyen a McDonald's (81 milliárd dollár), az ötödiken a Microsoft (78,2 milliárd dollár), a hatodikon pedig a Coca-Cola (73,8 milliárd dollár) található. A Top10-be befért még az ATT (69,9 milliárd dollár), a Marlboro (67,5 milliárd dollár), a China Mobile (57,3 milliárd dollár) és a General Electric (50,3 milliárd dollár).


A lista készítői kiemelték, hogy bár a Google leszorult az első helyről, még mindig az egyik legvonzóbb és legértékesebb vállalatnak tartják a világon. Az elmúlt egy év egyértelmű nyertese az Apple mellett a Facebook, amelynek a piaci értékét immár 50 milliárd dollárra becsülik. Ez a 2009-re vonatkozó adatokhoz képest 246 százalékos értékemelkedés, de a Facebook így is csak a lista 35. helyét tudta megszerezni.

Összességében elmondható, hogy tavaly a 100 legértékesebb márka összértéke 17 százalékkal nőtt és gyakorlatilag minden ágazat pozitív eredménnyel zárt. 2009-hez képest az egyik legdinamikusabban a kínai vállalatok értéke nőtt. (A Google kínai riválisa, a Baidu a tavalyi 46 helyezésről ugrott a 29. helyre.) A másik fontos észrevétel, hogy míg 2006-ban csak egyetlen márka származott a fejlődő országokból, addig 2010-ben Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika, vagyis az úgynevezett BRICS-államok már összesen 19 márkával képviseltették magukat a listán. A legjobb 10 márka közül hat a távközlési és a műszaki technológiával foglalkozó vállalat.

Európában a legértékesebb márka a 43,6 milliárd dollárt érő Vodafone, míg a második helyet ebben a tekintetben a Deutsche Telekom szerezte meg 29,8 milliárd dolláros értékével. A Vodafone számára ez az eredmény az összesítésben a 12., míg a DT a 19. helyhez volt elég. A Top20-ba befért a Verizon (42,828 milliárd dollár), az Amazon (37,628 milliárd dollár), a Hewlett-Packard (35,404 milliárd dollár) és a Visa (28,553 milliárd dollár) is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #44
  Hagyjad mar ezt a dumat. A szandek ugyanaz volt. #32 hsz.
  Mit kell ezt ragozni? Nincs jo meg rossz ceg, jo meg rossz torvenyek vannak.
  Jelenleg ugy nez ki, az egesz vilagon el van cseszve minden. A cegek ki is hasznaljak, amig az osszes eroforrast fel nem elik. Ennyi.
 • morden #43
  A google a 100 milliárdot a google telókból hozta össze ? (NEM) az apple az ipad,iphone,mac-ból szedte össze (amit kínai munkások raknak össze)? (IGEN)
  Nem mindegy, hogy eldobsz egy papír zsepit az erdőbe, vagy vagonszámra szervezetten viszed ki a szemeteded ( de igazad van mind a kettő szemetel ... )
 • narumon #42
  "Volt valami doksi a googléről a picasaról,gmailról , googelmapsról termékek előállítójáról. 4 Napos munkahét, ingyen kaja pia egész jó fizetés, szauna, sport, környezettudatosság , kb ezekkel a szavakkal lehet jellemezni :D a google állal alkalmazásban álló embereket, és most hasonlísd össze ezeket az ipad összeszerelő üzemben dolgozó kínaiakka."

  Te valamit nagyon összekavarsz. Egyrészről dolgozik barátom (több is) a googlenél külföldön, egyik sem mesélte, hogy 4 napot dolgoznának csak bár ingyen kaja és pia valóban van. Viszont ezeket az embereket apple alkalmazottakkal hasonlítsd össze akik szintén frankó irodában ingyen kaja pia mellett és szaunával dolgoznak. Nincs különbség.
  Te egy kínai (NEM APPLE ALKALMAZOTT) szakmunkással hasonlítod össze a google alkalmazottait, amit kb olyan mint az almát a körtével hasonlítani.
  Azokat a kínaiakat (akik applenek gyártanak) hasonlítsd össze azokkal a kínaiakkal akik a google phonet gyártották. Jaaaa, hogy azoknak a körülményei tökéletesen egyeznek?....
 • narumon #41
  "Várrjunk csak... mivan ? ugyan olyan felelős a google mint az apple a kínaiaki kizsákmányolásában ? "

  Igen mivel a telefonjukat ugyanott gyártatták. Az, hogy nem lett siker az nem menti fel a googlet. Ha vették volna akkor ugyanúgy gyártanák most is.
 • narumon #40
  Akkor te most gyakorlatilag azt írod, hogy senki ne vegyen semmilyen telefont, ne vegyen egy rakás elektronikai eszközt, mert mind kínában készül, ugyanolyan körülmények között. Hiába forgatod vissza az applere attól a tény még tény; attól, hogy más cég termékét venném semmit nem tennék az ügy érdekében.
 • Sir Ny #39
  A google programozóinak NEM számottevően jobbak a körülményeik, mint aqz alma dolgozóinak.
  És az ipad összeszerelőinek NEM rosszabbak a munkakörülményei, mint egy ZTE vagy egy HTC összeszerelőjének. PONT
 • G_ArchAngel #38
  A Google embereit az Apple embereivel, de akar kicsiben jatszva a budapesti Graphisoft Parkban dolgozokkal is osszehasonlithatod.
  Akik az Apple eszkozoket szerelik, azoka a Google telefont vagy a Chrome OS-est futtato laptopot osszeszerelokkel hasonlitsd ossze. (nem kell, mert ugyanabban az iparvarosban dolgoznak a kis kinai szalagmunkasok, akik kalapaljak ossze az MBP-ket, Vaio-kat, Nintendo DS-t, Samsung Galaxyt de talan meg Canon es Nikon fenykepezogepeket, majd teaszunetben levezeteskepp osszevarnak partucat Nike, Adidas, Converse csukat...)
 • morden #37
  Nem tartom szentnek a googlét, csak egy fokkal jobbnak mint az applét.

  "..a Google-t, ha az lenne, akkor figyelne arra, hogy a neve milyen termekekkel kepcsolatban merul fel es ezeket a termekeket milyen korulmenyek kozott gyartjak.."
  Volt valami doksi a googléről a picasaról,gmailról , googelmapsról termékek előállítójáról. 4 Napos munkahét, ingyen kaja pia egész jó fizetés, szauna, sport, környezettudatosság , kb ezekkel a szavakkal lehet jellemezni :D a google állal alkalmazásban álló embereket, és most hasonlísd össze ezeket az ipad összeszerelő üzemben dolgozó kínaiakka.
 • G_ArchAngel #36
  Azert eros a hasonlat, mondjuk reszben igazad van, reszben nem. Az auto hibaja miatt, vagy egyeb miatt, nem a usert hibaztatjak. A te hasonlatod szerint en vagy Te vagyunk a feleloseg vegfelhasznalokent a kinaiak sorsa miatt.

  Te allitottad be szentkent a Google-t, ha az lenne, akkor figyelne arra, hogy a neve milyen termekekkel kepcsolatban merul fel es ezeket a termekeket milyen korulmenyek kozott gyartjak.
 • morden #35
  Várrjunk csak... mivan ? ugyan olyan felelős a google mint az apple a kínaiaki kizsákmányolásában ?

  Ha te mész éjjel autóval és belerohansz részegen egy busznyi emberbe akkor ugyan olyan felelős vagy mintha taxit rendelnél és békésen aludnál hátul, amikor a taxis belerohan egy busznyi emberbe, hisz te rendelted a taxit... ugye hogy kicsit sántít az érvelésed ?