Gyurkity Péter

Nem ismerjük és keverjük a márkaneveket

Az In-Stat felmérése szerint a vásárlók nagy része keveri, vagy egyáltalán nem is tudja elhelyezni a beszerzett termékek márkaneveit, a processzorok és a grafikus kártyák számozása pedig még több fejtörést okozhat.

A felmérés alapján a cég szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy az ágazat fontosabb szereplői alapvetően hibás elgondolást követnek a márkanevek használatával és saját termékeik besorolásával kapcsolatban, amivel csak még több félreértést és zűrzavart okoznak a vásárlók körében. Sokan nem tudják párosítani grafikus kártyáikat és processzoraikat a termék gyártójával, illetve egyáltalán nem igazodnak el a termékek listájában, amely többnyire kibogarászhatatlan jelzésekkel próbál segíteni - sokszor eredménytelenül.

Az adatok az olyan nagy gyártók esetében sem túl biztatók, mint az AMD, az ATI, az IBM, az Intel, az nVidia és a Via Technologies. A megkérdezett felhasználók 17-50 százaléka helytelen párosításokkal állt elő, így például az AMD egyes termékeit az Intelhez kötötték, vagy PCI Express csatlakozóval bíró grafikus kártyákat mixeltek AGP-s rendszerekkel. A legismertebb márkanévnek a Radeon és a GeForce bizonyult, ám a 40 százalék feletti eredmény sem túl bíztató, már csak azért sem, mert a kártyák számozása sok fejtörést okoz és olykor éppen ez a problémák forrása.

Ebben természetesen a gyártó cégek is ludasak. Példaként említik a belépő szintű, alaposan lebutított kártyákat, ahol sokszor az előző generáció gyengébb példányait emelik be az új családba egy egyszerű átnevezéssel, amelyet nem kísér semmilyen architektúrális módosítás vagy bármilyen technológiai vérfrissítés. Ilyen a GeForce 7050, amely valójában egy átnevezett 6200, vagy a Mobility Radeon HD 2300, amely annak idején még X1300-ként kezdte meg pályafutását. A körből a processzorok sem maradnak ki, hiszen a legtöbb vásárlónak az égvilágon semmit nem mond a Core 2 sorozat E6550 vagy E6540 jelölése, amihez az Intel ráadásul rögtön hozzáteszi, hogy a számozást nem az erősorrend alapján állítják össze. Eközben hiányoznak a fogyasztást vagy órajelet jelző számok, hogy még teljesebb legyen a zűrzavar.

A processzorok piacán az könnyen kimutatható, hogy a Pentium és a Celeron név sokat szenvedett az utóbbi években, mivel az AMD alaposan kikezdte ezek hírnevét, megrengetve az Intel egyeduralmát. Mivel a két család jövőre végképp visszavonul, itt várhatóan a Core sorozat veszi majd át a vezető szerepet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #35
    "Celeron pont tökéletes egy egyszerű irodában."

    Elégnek elég (komolyabb irodába már nem biztos), csak épp egy Sempron ugyananyiért sokkal erősebb, és kevesebbet is eszik.
  • Berber #34
    Most Core Duót, vagy duál core-t gyárt az AMD? És az asus DVD írót japánban csinálja a pionyír? Monitort egyébiránt az asus gyárt nem az Intel. Az intel kis fekete százlábuakat csunál az anyám lapjára....
  • duke #33
    Athlon64 3800+ procihoz keresek valamilyen jo kis alaplapot lehetoleg Intel-est.
    Kerdeztem egy ket uzletben,de azt mondtak az Intel nem gyart alaplapokat az Athlon procikhoz.Mekkora barmok mi ?,azt hittek attudnak verni,hogy ram tudjak sozni a szar noname lapjaikat.Azsus,Emesi,Gigábájt meg hasonlo szarokat.
  • mikloss #32
    Nekem egész jól szuperál a Pick alaplapom meg a Globus procim de a Head&Shoulders vidkarim se kutya (Tökömbököm magam ha gyártanak ilyeneket)
  • MetaMórfózis #31
    (tökönbökömmagam ha az intel gyart monitort:))
  • MetaMórfózis #30
    Tegnap vettem egy intel monitort.
  • Unreal1942 #29
    Ez jó! :P
  • Tetsuo #28
    :)
  • Tetsuo #27
    Olyan csomagokat határoznék meg (ha boltvezető lennék:), h Konfig Gyereknek - 300e-500e ft, Konfig Apukának - 120e-300e ft, Konfig Hülyéknek - 80e-2milla, plusz speciális igényekhez..
  • Cleawer #26
    szem eléggé jó viszonyszám az hogy ha kiirják alkatrészenként a fogyasztásintervellumot,ol: 40-120W ig.Mindenki eldönti h mennyire galulja a procit,és besaccolja,a többi cumóval ugyanigy.