Gyurkity Péter

A Google a legjelentősebb márka

A felhasználók véleménye szerint 2005-ben a Google volt legnagyobb befolyással az életünkre, míg a fontos bejelentésekkel jelentkező Apple csak a második lett. A dobogóra még a Skype fért fel.

A brandchannel.com évente megrendezett olvasói szavazásán elemzők szerint most a megszokottnál konzervatívabb eredmény született. A mintegy 2500, többségében 26 és 35 év közötti férfi szavazó (a területen dolgozó profi, illetve diák) ugyanis az online metódushoz jobban illeszkedő véleménnyel vett részt, és egy internetes céget, a Google-t hozta ki győztesnek. Az egyes kontinenseken már eltérő eredmények születtek, de a globális piacon letagadhatatlan a keresőcég előretörése.

Lássuk sorrendben a listát: életünkre a Google neve volt a legnagyobb hatással, míg a tavaly több meglepetéssel jelentkező Apple csak a második helyen végzett. Érdekes módon a harmadik helyre az internetes szoftverével hódító Skype futott be, amelyet nemrég felvásárolt az eBay. Az első tízben ott van még az Ikea, a Nokia, a nagy vetélytárs Yahoo, a Firefox, az eBay és a Sony. Ezzel némileg konzervatívabb eredmény született, szemben a tavalyi évvel, amikor például az al-Dzsazíra arab televízió is bekerült a legelsők közé.

Az egyes kontinensekre lebontva már eltérő képet kapunk. Európában és Afrikában erős fölénnyel vezet a Nokia-Ikea-Skype hármas, míg némileg lemaradva követi őket a Zara, a BMW, a BBC, és az Adidas. Itt már jól látható, hogy a mobiltelefon gyártó fontosabb márkának számít holmi internetes keresőcégnél, amely érdekes módon be sem került az első tíz közé. A Skype azonban az öreg kontinensen is jól szerepel, ami jelzi szoftverének növekvő népszerűségét. A szavazás lebonyolítói emellett még annak tulajdonítják az előkelő helyet, hogy a cég európai (luxemburgi) központú, és itt is kezdte 2003-ban pályafutását.

Az Egyesült Államokban és Kanadában már az Apple végzett az élen, míg a Google második lett. Érdekes, hogy a Coca-Cola csak a nyolcadik, pedig a cég pénzügyi szempontból mostanában évről-évre az élen halad. Az első tízbe még az Amazon fért be, amely a tengerentúlon tehát jóval nagyobb befolyással bír. Talán nem meglepő, hogy Ázsiában a nagy elektronikai konszernek haladnak az élen. Első a Sony, harmadik a Samsung, negyedik az LG, és közéjük egyedül a Toyota furakodott be kívülállóként. Közép- és Dél-Amerikában már főleg az italmárkák vezetnek, ami az életstílussal magyarázható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • rudiking #19
  hát nemtom!ez egy kicsit ellentmondásos a google peres cikkel!!!nem?
 • archkoven #18
  Én Google nélkül simán tudnék élni, de wc papí nélkül aligha, és van még egy csomó dolog amit simán egy kereső elé helyeznék.
 • echo #17
  hát ha azt hiszed a wc papír nem változtat az életeden próbáld ki csak egy hétig nélküle

  Talán pont ezt is jelenti egyébként a változtat az életeden, hogy úgy beépül a mindennapi rutinba, hogy már nehéz lenne nélküle.
 • I.C.ram #16
  Amerikában nagyon népszerű, meg tőlünk nyugatra is. Állandóan hivogatnak idegenek, iszonyat durva akcentussal franciául motyognak valamit, és nem nagyon akarják lerakni :D
 • Tetsuo #15
  A WCpapírt is naponta használom, ha nem így tennék kicsípné a xar a valagamat.
  Most akkor a WCpapír megváltoztatja az életem?? LOL
 • echo #14
  én is napi szinten használom...
 • NFP #13
  Ha egy szolgáltatást, egy terméket a google segítségével találtad meg, és azért vásárlod meg, akkor a google igenis befolyásolta az életedet.
 • NFP #12
  Nekem igenis befolyásolja az életem a google.
  Ma is csomó jegyzetet találtam egy csomó vizsgámra a segítségével :)
 • smv #11
  Ezt a baromságot. :)
  Skype, eddig 1szer használtam...
  Google: ok, folyamatosan használom, adsense hirdetés van az oldalamon, és gmailezek.
  Nokia: ??? MIVAN?
  Konzol: Nincs, nem volt, nem lesz.
  Apple: Csöpögtetem a nyálam egy ipodért, de ennyi...

  Ez ám a lista. :D
 • fonak #10
  Nem szimpi nekem a Google két vigyorgó b-zifejű tulaja, de el kell ismerni, jól megcsinálták :)