Berta Sándor

A Limewire kliensének terjesztése miatt perelték be a CBS-t és a Cnet-et

Alki David rendező vezetésével néhány művész és zenész pert indított a Cnet és a CBS ellen, mondván a download.cnet.com oldalon lehetővé tették a Limewire kliensének a letöltését és ezzel hozzájárultak a szerzői jogi kárukhoz.

Alki David, a Filmon.com alapítója és már korábban is számos érdekes PR-akcióval vetette észre magát. A férfi most Mike Mozart YouTube-felhasználóval közösen készítette el azt a beadványt, amelyben a portált a Limewire kliens legnagyobb terjesztőjének minősíti. Állítása szerint - mely a honlap saját statisztikáján alapul - a programot a Cnet oldaláról 2008 óta több mint 220 milliószor töltötték le, ez pedig azt jelenti, hogy a Limewire-kliensek 95 százaléka innen származik. Emellett a Cnet "elsődleges forrása" a fájlcserélő alkalmazásoknak, például a Frostwire nevű szoftvernek, amit eddig 32 milliószor töltöttek le a felhasználók.


A milliárdos David, valamint Mike Mozart mellett a felperesek között található még több együttes, így a 2 Live Crew, a Rome, a Pretty Ricky, a Force MD és a Crucial Conflict is. Azonban a rendező arra számít, hogy idővel még többen csatlakoznak majd hozzájuk, mivel a Limewire a tevékenységével sok művésznek komoly károkat okozott. "Ha még többen csatlakoznak, akkor ez lesz a történelem legfontosabb szerzői jogi pere" - jelentette ki Alki David.

A beadvány benyújtása mellett a férfi még egy oldalt is létrehozott, amelynek neve filmon.com/cbsyousuck. A célja az, hogy így tájékoztassa a közvéleményt a perről. Az itt megjelentetett videóban a Cnet-et és a CBS-t vádolja azzal, hogy komoly kárt okoztak és ezért szerinte több milliárd dolláros kártérítést kell fizetniük, mivel a két cég a download.cnet.com tulajdonosa, s a tevékenységükkel nem csak elősegítették, de népszerűsítették is a Limewire-t.

A CBS meglehetősen közömbösen fogadta a milliárdos akcióját. Az adó képviselői a Hollywood Reporter nevű lapnak azt mondták, hogy a beadvány egy elkeseredett kísérlet arra, hogy a vállalatot eltántorítsák az Alki David elleni per folytatásától. Az ügy pikantériája ugyanis, hogy korábban a CBS perelte be a férfit szintén szerzői jogsértések miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Retechegér #15
    menjenej már a picsába, de tényleg...
    jó zenét meg filmet kéne csinálniuk amit megéri megvenni/megnézni/meghallgatni pénzért nem ilyen parasztvakító fosást amiket 2 perc alatt összedobnak....
  • miszterjoe #14
    Szerintem addig nem nyugszanak a jogvédők és ezek a béna "zenészek", amíg el nem érik, hogy a letöltés mint alaptevékenység illegális legyen.
    No... Alki David You Suck!
  • Guren #13
    a milliárdos fasz unatkozik.txt
  • Rotyoka #12
    És ha én Pecman-t meg Linuxot osztok meg akkor mivan ?
  • harcu #11
    Én meg visszaperelnék, hogy XY gyilkosságnál az illetők az autóban az adott zenekar számát hallgatták, tehát közreműködtek a gyilkosságban, ezért letöltendőt kérnék mindegyik zenészre bűnrészesség miatt. Sőt csinálnék a börtönökben egy közvéleménykutatást, hogy melyik zenekar a legnépszerűbb, és azokat mindet perelném, hogy bűnözőket segítenek a céljaik elérésében.
  • bigjoe #10
    Mit nem értenek ezek a barmok azon, hogy NEM ÉRTE KÁR ŐKET.
    Amit az ember letölt egyébként NEM VENNÉ MEG!!!
  • Magiszter #9
    Meg eleve a kliens maga nem illegális, csak az amit művelnek vele. Ennyi erővel az autógyárakat is lehetne perelni ha az autójukat bankrabláshoz, vagy gyilkossághoz használja valaki. Idióta barmok ezek a jogfélők.
  • Szefmester #8
    A zöldségeseket se hagyd ki. Ha késsel leszúrok valakit szándékosan akkor az gyilkosság, ha egy almával verem agyon szándékosan az már különös kegyetlenséggel elkövetett. :D
  • torreadorz #7
    bármit feltölthesz, csak az ne legyen illegális. e.g.: megosztok egy linux cd-t, egyáltalán nem illegális feltölteni.

    Másrészről viszont a per baromság, pont ugyanaz mintha megbüntetnéd a boltot mert kést adott el. Vagy hippot. Mindkettő alkalmas gyilkosságra.
  • passatgt #6
    csak illegális anyagot lehet feltölteni?:)