Berta Sándor

Ma szavaz az Európai Parlament a Gallo-jelentésről

Marielle Gallo azt szeretné, hogy ha az Európai Unió új intézkedéseket vezetne be a termékhamisítással és a kalózkodással szemben. A hosszú távú cél egyértelmű: a HADOPI-rendszer megteremtése egész Európában.

Az európai parlamenti képviselő azt írta a jelentésében: "a fiatal európai fogyasztók kiműveléséhez és neveléséhez mindenképpen dönteni kell az információkhoz való hozzáférésről szóló alapjog és a kalózkodás elleni harc között." Egy másik mondat szerint pedig "még nem zárultak le sikeresen a büntetőjogi szankciókról szóló irányelvvel kapcsolatos tárgyalások". Ez egyértelmű utalás az IPRED2 néven ismertté vált irányelv-tervezetre, amely egy időre lekerült az Európai Bizottság napirendjéről.

A szerdán tárgyalandó Gallo-jelentésnek gyakorlatilag minden pontjából egy lehetséges jövőbeli európai internetblokád-törvény tűnik elő. A fogyasztói tudat című fejezetben például ez olvasható: "Az internetszolgáltatókat, az online platformokat, a jogtulajdonosokat és a fogyasztóvédőket kötelezik arra, hogy az online szerzői jogsértésekkel és a hamisított termékek eladásával kapcsolatban praktikus intézkedéseket fejlesszenek ki, hogy ezáltal riadóztassák és neveljék az embereket".


S hogy miként képzeli el Marielle Gallo a fogyasztók nevelését? Nos, mindenekelőtt a Franciaországban már működő Hadopi- és a Nagy-Britanniában bevezetendő három csapás (Three Strikes Out) modell alkalmazásával. Mindkét megoldás lényege, hogy a illegális szoftver-, zenei, játék- vagy filmmásolatokat letöltő felhasználókat kétszer figyelmeztetik, hogy hagyjanak fel a jogsértő tevékenységükkel, majd harmadszorra vagy korlátozzák vagy pedig teljesen kikötik az internethozzáférésüket. Az ugyanakkor egyelőre még tisztázatlan, hogy vajon az internetszolgáltatóknak az összes ügyfelük teljes online forgalmát ellenőrizniük kell-e vagy csak a médiaipar által bűnösnek minősített előfizetők hozzáférését kell korlátozniuk, illetve blokkolniuk.

A politikus ugyanakkor azt elfelejtette kifejteni a jelentésében, hogy szerinte a bírók bevonása nélkül működő médiaipari igazságszolgáltatás mennyiben egyeztethető össze az alapvető emberi jogokkal, illetve az Európai Emberi Jogi Konvencióval. A cél világos: a termékhamisítókat és a fájlcserélőket egy szintre kell helyezni, mindkét csoport tagjai bűnözők. A szociáldemokraták és a zöldek azonnal támadták a dokumentumot, mondván az de facto bűnözővé minősítené az európai állampolgárok egy jelentős részét. Emellett szintén elfogadhatatlan az internetblokádok európai szinten való alkalmazása.

Az Európai Parlament április végén vette tárgysorozatba Marielle Gallo francia EP-képviselő A Szellemi tulajdonjog kikényszerítése a közös piacon című beadványát. A dokumentumhoz annyi módosító indítvány érkezett, hogy úgy döntöttek, arról végül csak most tárgyal az EP. A Gallo-jelentés mindenesetre az első akadályt sikeresen vette, hiszen júniusban az Európai Parlament Igazságügyi Bizottsága (JURI) elfogadta a beadványt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #12
    500-1000 Ft-ot simán kiadok 1-1 DVD-re, nekem megér ennyit egy jó minőségű példány, lusta vagyok a neten keresgélni szinkronért feliratért. Az új filmeket meg megnézem moziban.
    Ótvar tinihorrorok ezredik reinkarnációját, meg hasonló szintű "művészi szuperprodukciókat" meg elkerülöm.

    Másrészt tényleg röhejes, hogy a kiadók keresztesháborút vívnak a technológia ellen ahelyett, hogy az élére állnának. Nekem is magas, hogy miért nem tudnak értelmes üzleti modellt kitalálni a netre.
    A múltkor azon akadtam ki, hogy pl. a Moon-t talán 1 moziban játszották egész Magyarországon, a dvd meg 3-4000 Ft. Na neee!
    Egy nagy katyvasz ez az egész média piac, a kiadók meg minden koncepció nélkül csak vagdalkoznak.
    Persze végül is ők állítják elő a tartalmakat, viszont mi meg azok vagyunk, akik fizetünk, fizetnénk érte. Lehet velünk görénykedni, de abba ők is belepusztulnak.
  • laziga #11
    Filmet venni soha nem fogok! Ugyan akkor rendszeresen havi 2-3 alkalommal is járok moziba. De csak azt nézzem meg ami tetszik. A kalózkodásom pont arra jó hogy ne dobjak ki fölös lóvét szar filmekre ami jó azt megnézem mert egy tört lopott verzió a netről azért nem azt nyújtja mint a mozi. Ja hogy így nem tudják lenyomni a fogyasztók torkán a sok hollywoodi pénzhajhász szart. Ez van csináljatok jó filmet ennyi. A játékokkal ugyan így ami fasza azt megveszem de előtte lehúzom kipróbálom oszt ha szar delete. Ez van
  • finaltrekker #10
    Van pénzem filmekre, mégsem veszek dvd vagy br korongokat, mert ingyen is letölhetek bármit percek alatt, mint ahogy bárki más. Csináljanak reklámokat, mikro tranzakciós megoldásokat, vessenek ki adót a szolgáltatókra vagy az országokra a fogyasztás alapján (amit persze végül a filmnéző fizet meg közvetett módon), találjanak ki egy új üzlet modelt. Én vagyok a fogyasztó és nem vagyok hajlandó közvetlen módon (online v. boltban) fizetni vagy megvásárolni semmit, amire nem vagyok rászokva, egy filmre pedig nem lehet rászokni. Ezért vagyok kalóz és ezért kaózkodik a netezők 90%-a:P Amikor majd újra fizetni kell a filmekért, akkor abba hagyom a film nézést, mint réget a net előtti időkben:P

    Online játékokért, zártkörű és titkos közösségi honlapokért bezzeg fizetek, mert hosszú ingyenességgel rászoktatnak a használatára, de filmekért?
  • NEXUS6 #9
    Én valszeg csinálnék egy vállalkozást, ahol kvázi anonim módon lehetne netre előfizetni és bárki bármennyi reget csinálhatna, amelyeket természetesen a törvény értelmében letiltanék, ha az a gaz júzer illegilisztásan tőttené a stuffot, és persze már aktiválnám is a köv akkuntját.


    Stipistop NexusNetTM -levédve!
  • Reg5 #8
    Ez a "nincspénzem" dolog sok emberre igaz, de még többen akkor se vennének filmet/zenét/játékot ha 10Ft-ért árulnák. Az már csak részlet kérdés, hogy sokan az árakkal sincsenek tisztában, csak töltenek mert megtehetik.

    Ezzel a HADOPI-s baromsággal én se értek egyet. Jó erős népharagon kívül nem lenne nagy foganatja...
  • NEXUS6 #7
    Szerintem inkább otthon az anyuci nem kezeli rendesen!


    Mostanában lehet, hogy nem megy bele a bőrszerkós/latexruhás, ostoros, vibris, műpélós játékokba.
  • Running #6
    Nem szpemelek, de feltűnt ezen a képen, hogy apa otthon nem kezeli le rendesen, lehet egyszerűbb lenne rápirítani kicsit, h jobban igyekezzen, mert anya nyugtalan.
  • Running #5
    Ja és egyébként szerintem mindenkit le kell csukni, aki kettőnél többször szabálytalanul ment át gyalogosan egy úton.
  • Running #4
    Nyugi, lesznek olyan jópofa srácok, akik majd találnak nála is valamit.:)))
  • Szefmester #3
    De csúnya lenne ha kiderülne hogy M.Gallo gépén is vannak illegális dolgok, és a saját maga által készített javaslat szivatná meg. Ráférne a buksijára ha jól látom. :)