Berta Sándor

Nem gyűjtheti többé a fájlcserélők IP-címeit a Logistep

A svájci legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a Logistep AG a jövőben nem szerezheti meg a P2P-hálózatokat használók IP-címeit, mivel ezzel megsérti az alpesi ország adatvédelmi törvényét.

A Logistep üzleti modellje azon alapul, hogy a szerzői jogvédő szervezetek megbízásából összegyűjti a fájlcserélő rendszereket használó internetezők személyes adatait, elsősorban IP-címeit, majd ezeket továbbítja megbízóinak. A cég működését kifogásolta a svájci szövetségi adatvédelmi biztos (EDÖB), aki úgy ítélte meg, hogy ez a gyakorlat sérti az alpesi állam adatvédelmi törvényét és beadványt nyújtott be a svájci legfelsőbb bírósághoz.

Az EDÖB még a 2008. január 9-i keltezésű ajánlásában írta le, hogy a Logistep az általa kifejlesztett szoftverrel kutatja át a P2P-hálózatok rendszereit a különböző szerzői jogilag védett művek illegális másolatai után. Amikor ezeket valaki letölti, a program automatikusan megjegyzi az illető forgalmi adatait és ezeket eltárolja a cég adatbázisában. Az információk ezután a szerzői jogvédő szervezetekhez kerülnek, amelyek ezek segítségével próbálják meg beazonosítani a fel- és a letöltőket, illetve az internetelőfizetőket.

Az egyesületek általában ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést és így - a forgalmi adatoknak köszönhetően is - sikerül megállapítaniuk a fájlcserélő személyazonosságát. Ezután kártérítési pert indítanak az adott személy ellen. A svájci adatvédelmi biztos arra a megállapításra jutott, hogy ez a gyakorlat jogsértő és azt közölte a Logisteppel, hogy haladéktalanul állítsa le a megszerzett adatok feldolgozását. Mivel a vállalat ezt elutasította, így a jogvédő a szövetségi közigazgatási bírósághoz fordult, amely viszont elutasította a beadványát. Az EDÖB azonban fellebbezett a döntés ellen, ekkor került az ügy a legfelsőbb bíróság elé.

A testület az 1C_285/2009-es eljárás keretében foglalkozott az adatvédelmi biztos beadványával. A szakember azt vetette a közigazgatási bíróság szemére, hogy az rosszul értelmezte az adatvédelmi törvényt. A legfelsőbb bíróság elfogadta az EDÖB érveit. Az indoklás szerint a Logistep által feldolgozott forgalmi információk, elsősorban az IP címek személyes adatnak minősülnek, s azokat a cég a tulajdonosok tudta nélkül és számukra követhetetlen módon dolgozta fel. Éppen ezért a bíróság eltiltotta a vállalatot a jogsértő gyakorlat folytatásától. A testület hozzáfűzte, hogy bár a digitális sokszorosítás miatt nehezebb érvényt szerezni a szerzői jogoknak, de tekintettel kell lenni arra is, hogy a Logistep gyakorlata súlyos beavatkozást jelentett az emberek magánéletébe, ez utóbbit pedig az államnak meg kell védenie.

A Logistep nem most veszített először jogi eljárást. 2005 decemberében a flensburgi tartományi bíróság hozott olyan határozatot, amelynek értelmében a cég a jövőben nem követelheti az internetszolgáltatóktól a fájlcseréléssel vádolt felhasználók személyes adatainak kiadását. A polgárjogi szervezetek és a fájlcserélők jelentős győzelemként ünnepelték az akkori ítéletet, amely kimondta: egyetlen internetszolgáltató sem tehető felelőssé, ha előfizetője a szerzői és egyéb jogi törvénybe ütköző cselekményt folytat, éppen ezért nem kötelezhető ezen személyek adatainak kiadására sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #6
    úgy is lehet hol felcsatlakoznak a hálózatra, és ők p2p-znek, és figyelik azokat az ipket amik adatot küldenek hozzájuk. Persze ez is törvénysértést, mert ők maguk is tagjai a jogsértő p2p hálózatnak, de ugye ezt nekik szabad... pont mint a valóságban. A politikus, celeb ittasan, drogosan vezethet, lophat, csalhat, de következmények nélkül...
  • Rotyoka #5
    Aza vicces, hogy 12 milliárd féle legális p2p létezik... Akkor milyen jogon gyüjtenek be akármit?
    És alapból a p2p 100%-san legális, az nem a p2p hibája, hogy nem ilyen célokra használják.
  • morden #4
    Nem vagyok webmágus, de nekem gyanus az a program, amivel figyelik az ip címeket, meg adatokat gyűjtenek, csak nem egy vírus vagy trójai(?) ,azért is járnak egy bünti...
  • miszterjoe #3
    Igazából a jogvédőket és a kutyáikat is ugyan úgy mind meg kellene büntetni és fenyegetni őket (irreális pénzbírság, börtön, net megvonás), amennyiben illegális és törvényt sértő módszerhez folyamodnak a fájlcserélés elleni harcban. Szerintem.

    Egyébként az már nincs benne a hírben, hogy az ítélet után a Logistep azonnal áthelyezte a központját Németországba. Persze, hogy menekülés miatt, vagy csak onnan akarja folytatni tevékenységét, azt nem tudni.
  • Mcsiv #2
    szó mi szó, most biztos habzanak a jogvédők, de legalább látjuk hogy mégsem egy olyan elcseszett világ ez, hanem figyelembe veszik a felhasználók törvényes jogait is.
  • RecoPhile #1
    Kíváncsi leszek, hogy meddig marad így. Meg aztán gondolom örülnek a jogvédők ennek....