Berta Sándor

Elfogadta az Európai Parlament a Gallo-jelentést

Az Európai Parlament 328 igen szavazattal, 245 nem szavazat ellenében és 81 tartózkodás mellett elfogadta Marielle Gallo EP-képviselő A Szellemi tulajdonjog kikényszerítése a közös piacon című beadványát.

Mindez azt jelenti, hogy a dokumentumról és ezáltal a korábban befagyasztott Intellectual Property Rights Enforcement Directive (IPRED2) irányelvről legközelebb már az Európai Bizottság tárgyalhat. A döntésnek köszönhetően megnyílt az út a fájlcserélők bűnözőkké minősítése, az internetblokádok bevezetése és a francia HADOPI-modellnek az egész kontinensre való kiterjesztése előtt.

Az új IPRED2-vel az IPRED1 irányelvet egészítenék ki, az ugyanis csak a termékhamisítók és kalózok elleni polgári jogi intézkedéseket tartalmazza. Az új dokumentumban viszont már büntetőjogi kereteket is meghatároznának és szabályoznák az egyes kérdéseket. Ennek ellenére Marielle Gallo a jelentésében szinte kizárólag a fájlcserélőkkel és azok lehetséges büntetéseivel foglalkozott.

"Nagyon széles körű egyet nem értésre vall, hogy ha az emberek azt hiszik, egy ilyen problémát egyedül a büntetőjogi szabályozásokkal is meg lehet oldani. Azt szeretném, hogy ezek a (most igennel szavazó) képviselők egyszer majd nézzék meg, milyen helyeken szörfölnek a csemetéik vagy az unokáik" - nyilatkozta Eva Lichtenberger európai parlamenti képviselő. Egy másik EP-képviselő, Hella Ranner szerint viszont az alapvető kérdés a lopás megítélése. Ha valaki egy szupermarketben ellop egy rágógumit, akkor megbüntetik. Az ok, hogy a jelenlegi társadalom magát a lopást ítéli el. Ennek szellemében az illegálisan másolt tartalmak letöltése és terjesztése is lopásnak minősül, csak hogy ezzel sokan nincsenek tisztában.

"Nem arról van szó, hogy meg akarjuk tiltani a tudáshoz és az információkhoz való hozzáférést. Aki világosan gondolkozik az pontosan meg fogja érteni, hogy egy hollywoodi film vagy egy zenei album letöltése csak nehezen sorolható be a tudáshoz való hozzáférés kategóriájába" - szögezte le a politikus. Evelyn Regner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt EP-képviselője úgy vélte: a legnagyobb gond az, hogy a Gallo-jelentés nem tesz különbséget a néhány filmet, esetleg zeneszámot letöltők és a terjesztők, illetve az illegális kópiákból meggazdagodók között. A dokumentum ráadásul túl messzire megy, hiszen bűnözőkké minősíti az egyszerű embereket, miközben néhányan jól meggazdagodnak az illegális kópiák készítésén és terjesztésén.

Marielle Gallo egyébként azt írta a jelentésében: "a fiatal európai fogyasztók kiműveléséhez és neveléséhez mindenképpen dönteni kell az információkhoz való hozzáférésről szóló alapjog és a kalózkodás elleni harc között." Nos, az új nevelési korszak felé vezető úton az első lépést megtették a politikusok. A döntés most már az Európai Bizottság kezében van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #58
    "Ok! Mindenkinek az a baja, ha boltban ellopsz 1 "fizikai" terméket az miért nem egyenlő a szoftverlopással:
    1.)A szoftverek nem esnek át különböző minőség-ellenőrzéseken.
    2.)Nincs kötelező 3 napos visszavásárlás.
    3.)Sőt nincs egyáltalán semmilyen garancia a szoftvereken!
    4.)Nincs kötelező támogatás x éven keresztül.
    és még sorolhatnám, hogy miért nem tekintik sokan a szoftver-letöltést lopásnak!
    Ha ezeket bevezetnék, akkor azt hiszem még kevésbé tetszene a helyzet a szoftver kiadóknak, és fejlesztőknek!"


    Te fejből írod ezt a sok marhaságot, vagy másolod valahonnan?!

    1) De még mennyire, hogy átesnek. Sőt, még kiadás után is egyfolytában tesztelik, fejlesztik őket. Nem hallottál még biztonsági frissítésről? Ilyet kenyérpirítóhoz kapsz?
    2) A magyar törvények szerint 8 napon belül indoklás nélkül elállhatsz a vásárlástól. Ez vonatkozik mindenre, kivéve a csírás krumplira, amit a piacon veszel a kofától számla nélkül. Vitás esetben csóróéknak ott vannak a Békéltető Testületek.
    3) Lásd az 1-es pontot. Folyamatosan fejlesztik és foltozzák. Ez nem elég garancia?
    4) Ha megveszel egy szoftvert, akkor teljes körű szupportot is kapsz. Ebből a firkálmányodból világosan kitűnik, hogy egyetlenegy jogtiszta szoftverrel nem rendelkezel, és nem is áll szándékodban.
  • B0nFire #57
    "Volt egy angol király, aki levitte a trónját a partra és megparancsolta a tengernek, hogy húzódjon vissza, de aztán jött a dagály."

    Az megvan, hogy a kínai kormány megtiltotta a dalai lámának, hogy reinkarnálódjon?! Van ám ott is fenyítés!
  • B0nFire #56
    "Aki világosan gondolkozik az pontosan meg fogja érteni, hogy egy hollywoodi film vagy egy zenei album letöltése csak nehezen sorolható be a tudáshoz való hozzáférés kategóriájába"

    És a nem hollywoodi filmek? Az iskolai kötelező olvasmányok filmváltozatait, az Egri csillagokat, Légy jó mindhalálig, Pál utcai fiúk, a Kőszívű ember fiai, Shakespeare-feldolgozások egyebek ugyebár e szerint a gondolatmenet szerint tölthetők, merthogy oktatási céllal töltjük.

    Ezek szerint ahogy a csövön kifér, tölthetjük a Discovery, Spectrum, National Geographic, BBC által gyártott "tudományos-ismeretterjesztő" sorozatokat is, hiszen ismereteket terjesztenek, felvilágosítanak.

    Nyugodtan letölthetem Jordan Rudess összes albumát, mert zongorázni tanulok, és kell a hanganyag. A szerző oktató DVD-it is letölthetem, hiszen tanulok belőle.

    Sok baromságot össze tud hordani ez a némber. Ilyen okán bármit meg lehet indokolni vagy tiltani. :headshot:
  • johnsmitheger #55
    A szolgáltatókat fogják kötelezni, hogy ellenőrizzenek? Pár száz milliós kiadás pluszban stb., stb. Érdekes lesz, főleg, hogy ha emiatt nő az előfizetés és még le is zúzhatnak. Érdemes többet fizetni, hogy szarabbul érezd magad...
  • asdasdasd #54
    Kezdve azzal, hogy a szoftver álltalában nem is lesz a tied, nem adhatod el, ...
  • Reg5 #53
    Dehogynem.
  • torjoz #52
    Ok! Mindenkinek az a baja, ha boltban ellopsz 1 "fizikai" terméket az miért nem egyenlő a szoftverlopással:
    1.)A szoftverek nem esnek át különböző minőség-ellenőrzéseken.
    2.)Nincs kötelező 3 napos visszavásárlás.
    3.)Sőt nincs egyáltalán semmilyen garancia a szoftvereken!
    4.)Nincs kötelező támogatás x éven keresztül.
    és még sorolhatnám, hogy miért nem tekintik sokan a szoftver-letöltést lopásnak!
    Ha ezeket bevezetnék, akkor azt hiszem még kevésbé tetszene a helyzet a szoftver kiadóknak, és fejlesztőknek!
  • asdasdasd #51
    Torrentnél töltés közben osztod is, az már most sem legális.

    Amúgy kiváncsi lennék, hogy a magyar EU képviselők hogyan szavaztak, nem tudom van-e olyan oldal, ahol ez megnézhető? De ha nam név szerinti szavazás volt akkor mindegy.
  • tmisi #50
    A magyar jogszabályok szerint magánhasználatra tölthetsz le filmet és zenét, ha azt még címkés adathordozóra is írod, akkor meg egy szót sem szólhatnak. Szoftver az súlyosabb eset.
  • Griphons #49
    Íme a modern cenzúra és gondolatirányítás.