Berta Sándor

Franciaországban egy évig kötelező lenne megőrizni a webes adatokat

Az európai uniós tagországban újabb nagy vitát kiváltó elképzeléssel álltak elő a döntéshozók, amit civil szervezetek mellett azonnal élesen támadott a Google, az eBay és a Microsoft is.

Ritka az olyan pillanat, amikor az emberi jogi szervezetek és az óriáscégek egyetértenek valamiben, de most ennek lehetünk tanúi. Az ok a francia politikusok legújabb ötlete, mivel a döntéshozók egy újabb internetellenőrzési törvényt akarnak kidolgozni és elfogadni. A jogszabály értelmében az online boltok, a video- és a zenei platformok, a webes levelezőszolgáltatások üzemeltetői, valamint az internetes cégek kötelesek lennének egy éven keresztül eltárolni a felhasználóktól kapott összes adatot.

A dolog lényege, hogy a hatóságok (rendőrség, ügyészség, bíróság, vám- és adóhivatal, szociális intézmények stb.), amennyiben szükségét érzik, bármikor hozzáférhessenek ezekhez az információkhoz. Az adatok között lennének a nevek, címek és a jelszavak mellett az IP-címek és a felhasználói azonosítók is.


Az új francia adattárolási törvény ellenzői, az ASIC tagjai

Az elképzelés hatalmas közfelháborodást váltott ki. Az internetes cégek azonnal megalapították az Association des Services Internet Communautaires (ASIC) nevű érdekvédelmi szervezetet és közölték, hogy beadványt nyújtanak be a francia alkotmánybírósághoz. Álláspontjuk szerint egy ilyen törvény teljes mértékben túlzó és komoly adatvédelmi kockázatokat rejtene magában.

Az ASIC már több mint 20 társaságot tömörít, a tagok között megtalálható a Microsoft, a Google, a Facebook, az eBay és a Dailymotion. Benoit Tabaka, az ASIC főtitkára kijelentette, hogy egy ilyen jogszabály elfogadása és alkalmazása komoly következményeket vonna maga után. A vezető sokkolónak nevezte az ötletet és azért is támadta a döntéshozókat, mivel az üggyel kapcsolatban semmilyen formában nem egyeztettek az Európai Unióval. Emellett a jelszavak titkosításának hiánya szintén elfogadhatatlan, hiszen ha valakinek megismerik a jelszavát akkor visszaélhetnek a hozzáférési adataival és komoly károkat okozhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BIZ0906 #9
    Hát megint megmutatkozik Szarközyben a jó öreg korrupt politikai magyar vér :)
  • szlovákiai hun #8
    Ilyen agytröszt elképzelések csak a csigazábálóktól jön mindig

    Jól megkentek a cionisták valakit, hogy ezt még meg is akarnák valósitani, Szarköziv az élen.
  • rotaboy #7
    Ez kiváló lenne arra, hogy a politikai ellenlábasok nevében (mivel tudják a jelszavaikat) kitűnő bizonyítékokat lehet kreálni, hogy az illető pedofil-terrorista-ámokfutó-tömeggyilkos, és ezen túl még illegálisan letöltött egy hollywoodi remekművet is amiért tudjuk, hogy azonnali halálbüntetés jár.
  • NEXUS6 #6
    Abból a szempontból én sem vágom, hogy a rendőrség munkája mitől lenne hatékonyabb, ha megtudnák, hogy a pl a háziasszony aki végül is erős felindulásból kinyÍrta a férjét, már fél éve szeretőt tart, mert a férj nem dugta, és a szeretővel milyen obszcén üziket váltottak.

    Abból a szempontból viszont kircsi, ha valakit ki akarnak a médiában csinálni, államilag akarnak iparikémkedni, meg ilyenek.
    Na de ezt most is megtehetik, max bírói engedély nélkül.

    Feleslegesen izgattyák a köztudatot.
  • FoodLFG #5
    jaja
  • amitakartok #4
    Azt kéne itt csinálni, hogy ha mégis megpróbálják ezt bevezetni, akkor ennek a társulásnak az összes tagja totális bojkottal fenyegetné meg Franciaországot. Erre biztos mindenki beszarna odaát...
  • Hajoska #3
    Ezen a listán gyakorlatilag az összes nagy számítástechnikai cég jelen van. Nem lennék azoknak a francionistáknak a bőrében akik ilyen erős hátszéllel szembe próbálnak pipilni, mert a végén még baleset fogja érni őket puszta véletlenségből. Ha netán mégis megszületik ez a törvény, akkor pedig készítek egy az antiHADOPI-hoz hasonló oktatóvideót a Sz*rházy rezsim diktatúrája alatt sínylődő francia honfitársaimnak, hadd örüljenek a HADOpisták.
  • Amergin #2
    Nagyon hejjes, mán eddig is kellett vóna!!! Totális médiaterrort!
    Éjjen-éjjen!
  • nlght #1
    Szabadság, egyenlőség, testvériség!

    Pont ez az állam került a legmesszebb tőle... Jelszavakat megtudni és megőrizni? Tuti, hogy kilóra megvették a francia politikusokat, mint a Hadopi tv. vagy az online poker tv-ük kapcsán. Csak Viktorka nehogy ötleteket vegyen tőlük.