Berta Sándor

Bővítené szoftverrészlegét a Hewlett-Packard

Egyre határozottabban körvonalazódik a HP szoftverstratégiája. A társaság az adatelemzéseket és a felhőszolgáltatások használatát megkönnyítő alkalmazásokkal akarja bővíteni szoftverrészlegét.


Bill Veghte
A Hewlett-Packard szakemberei úgy vélik, hogy az egyes cégek gyakran maguk sincsenek pontosan tisztában azzal, hogy milyen tudás birtokában vannak. Éppen ezért képezi fontos részét a HP új szoftverstratégiájának az adatelemzések támogatása. "A nem strukturált adatok használhatóvá tételében nagy lehetőségek rejlenek. Nem arról van szó, hogy nem elérhetőek az információk, hanem hiányoznak a megfelelő lehetőségek az elemzésükhöz" - nyilatkozta Bill Veghte, a Hewlett-Packard szoftverrészlegének vezetője. A szakember korábban a Microsoft Windows-részlegét vezette.

A megoldás kézenfekvő: olyan alkalmazásokat kell kifejleszteni, amelyek lehetővé teszik a vállalatok rendszereiben megtalálható adatok kiértékelését. Amennyiben az elképzelést sikerül megvalósítani, úgy a társaság függetlenítheti magát az SAP-től és az Oracle-től. A stratégiai program másik elemét azok a megoldások jelentik, amelyek segíthetnek a cégeknek abban, hogy az eddig használt programjaikat a jövőben a számítási felhőben is alkalmazhassák. Külön kiemelendők a biztonsági szoftverek. Veghte ugyanakkor sietett leszögezni, hogy nem akarnak sem második SAP, sem második Microsoftot lenni.

A társaság forgalmának jelenleg a fele származik szerverek és IT-szolgáltatások értékesítéséből, azonban a tervek szerint a jövőben egyre nagyobb bevételt jelenthet a szoftverértékesítés. Az alkalmazások számítási felhőben való futtatására való optimalizálás egyre nagyobb piacot jelent, Veghte becslései szerint e terület piaci értéke a következő években akár 75 milliárd dollárra is nőhet.

A HP szoftverrészlegének forgalma tavaly a vállalat összforgalmának csupán a 3 százalékát tette ki. Ezen akar változtatni a cég, Veghte azt azonban nem akarta egyelőre elárulni, hogy hány százalékos forgalomnövekedést tartanának elfogadhatónak. A részleghez tartoznak többek között a 2010-ben felvásárolt Fortify és Arcsight biztonsági szoftverei, a webOS ugyanakkor nem. A tervek szerint a HP idén folytatná a felvásárlásokat, a kiszemelt vállalatok között szerepel a Teradata adatbázis-szolgáltató, a Symantec és az SAS adatelemző cég.

Az elmúlt hónapokban egyre több részlet derült ki a Hewlett-Packard szoftverstratégiájából. Előbb februárban Eric Cador, a HP termékeinek európai és ázsiai terjesztéséért felelős alelnöke ismerte el, hogy a webOS operációs rendszernek komoly esélyei lehetnek az asztali számítógépek területén, majd Leo Apotheker, a társaság vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy 2012-től minden HP számítógépen webOS lesz. A cél az, hogy a webOS minél jobban elterjedjen. A vezető jelezte, hogy évente 100 millió készüléken jelenhet majd meg a szoftver. Márciusban Jon Rubintstein, a Hewlett-Packard mobil részlegének vezetője már arról beszélt, hogy az operációs rendszer sokkal inkább egy webes alkalmazásra fog hasonlítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • birdo #6
    Dolgozhatnának még egy kicsit a nyomtatóik szoftverein is .... nem volt két éves a nyomtatóm, mikor belehalt a színkeverésbe....szó szerint
  • Sir Cryalot #5
    ...én az R&D (research &develop) részlegre gondoltam...
  • deepketya #4
    Dolgoznak, csak nem minosegit... Sokat dolgozok HP eszkozokkel es nem idot alloak es nem is minosegiek...
  • Sir Cryalot #3
    Hát erről talán a kínai hekkereket kéne megkérdezni, hogy melyik az előkelőbb célpont...
  • Zoli007 #2
    Miért pl. az IBM-nél nem?
  • Sir Cryalot #1
    Erre a cégre érdemes figyelni, ezek ott ugyanis *dolgoznak*