Berta Sándor

További részletek a HP webOS-t érintő terveiből

Az új információkat Jon Rubintstein, a Hewlett-Packard mobil részlegének jelenlegi és a Palm egykori vezetője árulta el a The Engadget Show nevű rendezvény keretében.

Rubintstein megerősítette azokat a korábbi kijelentéseket, miszerint a Hewlett-Packardnak nem az a célja, hogy termékein a Windowst leváltsa a webOS operációs rendszerre. Az első verzióban a webOS külön programként egy ablakban fog futni és a mobil operációs rendszerből ismert Synergy-szolgáltatásokat teszi majd elérhetővé a felhasználók számára. Emiatt meglehetősen valószínűtlennek tűnik, hogy a webOS-t össze lehet majd hangolni a Windows különböző alkalmazásaival, például a levelezőprogrammal, a címjegyzékkel, a naptárral stb.

Emellett kizárható az is, hogy a webOS Windows-kompatibilis változata egy emulációs környezet lesz. Rubintstein elmondta, hogy az operációs rendszer sokkal inkább egy webes alkalmazásra fog hasonlítani. Ezt megerősíti többek között az is, hogy a HP TouchPadhez kiadott webOS 3.0 SDK Enyo minden korábbi fejlesztői verziónál jobban kötődik a webes szabványokhoz és azok használatához. Az Enyo jelenleg bármilyen HTML5-komaptibilis böngészőben futtatható.

A vezető kitért a Veer nevű webOS-változatra, ami a társaság februárban bejelentett három új készülékére kerül fel, továbbá a Touch-to-Share funkcióra, aminek köszönhetően könnyebbé válik az adatok, például a linkek csereberélése. Utóbbi funkció kapcsán Rubintstein kiemelte, hogy ez minden bizonnyal csak a később piacra dobandó eszközökbe kerül bele. A tervek között szerepel a Touch-to-Share bővítése és egy API elérhetővé tétele, így a funkciót bárki integrálhatja majd a a webOS-hoz készített programjaiba. A HP alelnöke végül kijelentette, hogy az iTunes-tartalmak a jövőben nagyon egyszerűen átjátszhatók lesznek a TouchPadre, de arra nem tért ki, hogy ezt miként teszik lehetővé. Az ugyanakkor biztos, hogy a felhasználóknak nem lesz lehetősége a TouchPad és az iTunes rendszere közötti közvetlen szinkronizációra.

Eric Cador, a Hewlett-Packard termékeinek európai és ázsiai terjesztéséért felelős alelnöke februárban úgy nyilatkozott: "Nem az a célunk, hogy a Microsoft PC-s megoldásait kiváltsuk. A webOS ugyanis elsősorban a hordozható eszközök, az okostelefonok és a tábla PC-k operációs rendszere." Azt viszont elismerte, hogy mivel a szoftver a PC-ken is kiválóan működik, így komoly esélyei lehetnek az asztali számítógépek területén is. Leo Apotheker, a társaság vezérigazgatója március közepén már azt mondta, hogy 2012-től minden HP számítógépen webOS lesz. A cél az, hogy a webOS minél jobban elterjedjen. A vezető közölte: a következő esztendő elejétől a konszern mindegyik Windows operációs rendszert futtató PC-jére felkerül a webOS is. Apotheker később jelezte, hogy évente 100 millió készüléken jelenhet majd meg az operációs rendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!