Gyurkity Péter

HP: 100 millió webOS-készülék évente

A HP első embere az operációs rendszerrel kapcsolatos tervek után azt is közölte, hogy milyen mennyiségben értékesítenék azt saját készülékeiken - ezzel komoly részesedésre tehetnek szert minden területen.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy maga Leo Apotheker vezérigazgató beszélt az új stratégiáról, amelynek fontos célja a cég felkészítése az új időszakra, többek között a saját operációs rendszer széleskörű, minden területre kiterjedő alkalmazása révén. Azt a napokban megtudtuk, hogy a jövőben minden PC-n a Windows mellett szállítanák le saját szoftverüket is, amely állításuk szerint mindössze azt célozza, hogy a mobil területen elérhető szolgáltatások és funkciók itt is megjelenjenek. Most azt tudhatjuk meg, hogy miként fest az átfogó elképzelés.

Apotheker arról beszélt, hogy három fő területre koncentrálnak, ezek pedig sorrendben a nyilvános és privát célú számítási felhők, az internetre csatlakozó különféle eszközök és ketyerék, valamint a biztonsági, elemzői és egyéb szoftverek csoportja. Szeretnék mind a meglévő vállalati, mind pedig az újonnan belépő otthoni felhasználók igényeit kielégíteni, ahogy ez a két terület lassan egybemosódik, itt pedig kiemelt szerep jut a webOS platformnak. Évente 100 millió készüléken jelenhet meg az operációs rendszer, a nagy kérdés már csak az, hogy sikerül-e elérniük ezt a kétségkívül igen nagy számot.

Elemzők szerint megvan rá az esély, hiszen a HP ma a legnagyobb technológiai szállítónak számít, arról nem is beszélve, hogy abszolút elsők a PC-piacon. A cégvezető ezzel kapcsolatban elmondta, hogy másodpercenként két személyi számítógépet és két nyomtatót értékesítenek (a webOS többek között a nyomtatókon is helyet kap), ez pedig 240 ilyen terméket jelent minden egyes szekundumban. A Gartner szerint ráadásul tavaly csaknem 63 millió PC-t szállítottak le, vagyis mindössze 37 millió egyéb eszközön kellene túladniuk a mérföldkő eléréséhez, ez pedig az okostelefonok, táblák, valamint nyomtatók révén valószínűleg sikerülni is fog.

Azt nem igazán tudjuk, hogy webOS jelenleg mennyire elterjedt, bár jelzésértékű, hogy a legtöbb felmérés a "futottak még" kategóriában említi a szoftvert még az okostelefonok terén is - ez azonban hamarosan megváltozhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sola #2
    Azért majd jó lenne látni, hogy a WebOS pontosan mire is jó egy laptopon vagy egy desktop gépen.

    Ha ugyanis a Linux alapok ellenére semmilyen komolyabb Linux alkalmazást nem lehet rajta futtatni (pl.: OpenOffice, Thunderbird...etc), akkor nem sok értelmét látom ilyen gépekre előtelepíteni.

    Ha viszont kinevelnének belőle egy desktop-ként is jól használható, X-Windows kompatibilis Linux disztrót, akkor a HP piaci erejét figyelembe véve lehet belőle valami.
  • Armagedown #1
    első dolgom lenne legyalulni :)