Berta Sándor

A cégeket is hátrányosan érinti az iPad 2-hiány

Az elmúlt hetekben komoly hiány alakult ki az iPad 2-ből és ez komolyan hátráltat több céget abban, hogy búcsút intsenek a hagyományos papír alapú dokumentumok használatának.

Az iPad 2 árusítása március 11-én kezdődött el és három nap alatt már egymillió készülék kelt el. A The Wall Street Journal azt jelentette, hogy az árusítás első hétvégéjén a nagyobb amerikai városokban lévő Apple-boltokban mind egy szálig elvitték a vevők a táblagépeket. A készülék más országokban is nagy siker, az iPad 2-ért máshol is váratlanul nagy roham indult. A Japánt sújtó katasztrófa, szökőár és reaktorbaleset azonban hatással van az iPad 2 gyártására is.

Sok cég azzal számolt, hogy az iPad 2 megjelenését követően bevásárol a táblagépből és annak segítségével fogja tartani a jövőben a konferenciáit. Nos, ezekből a tervekből egyelőre semmi sem lett. A vállalatok egy része már korábban felfedezte magának a táblagépeket. Az iPad megjelenése után egyre több társaság kezdte el használni a Diligent új-zélandi szolgáltató Boardbooks nevű alkalmazását, ami menedzsment-konferenciák lebonyolítását teszi lehetővé. A döntéshozók rájöttek, hogy így nem kevés pénzt és időt takaríthatnak meg, éppen ezért örültek az iPad 2 megjelenésének. A Japánt sújtó katasztrófákkal azonban senki sem számolhatott.


A Financial Times brit gazdasági lap információi szerint több multinacionális konszern is azt tervezte, hogy az iPad 2 megvásárlását követően teljesen átáll a virtuális konferenciákra, azonban az elképzelések megvalósítását meghiúsította, hogy - más piaci szereplőkhöz hasonlóan - az Apple is komoly ellátási nehézségekkel küzd. Az amerikai vállalat egész egyszerűen nem képes teljesíteni a korábbi megrendeléseket, így az ügyfeleknek várniuk kell.

"Szinte az összes nagyobb szervezet és társaság iPaden keresztül szeretné szétosztani az elnökségi dokumentumokat. Az Apple azonban kénytelen volt szembesülni azzal a komoly problémával, hogy rövid távon nem tudja teljesíteni a megrendeléseket" - nyilatkozta Simon Small, a Diligent európai licencüzleteiért felelős vezetője. Small elégedetlen az Apple kommunikációs politikájával is, mivel az óriáscég eddig semmilyen konkrétumot nem közölt arról, hogy miként akarja megoldani a helyzetet, éppen ezért a Diligent sem tud felvilágosítást adni az ügyfeleinek.


Small hozzátette: a helyzet súlyosságára jellemző, hogy még azt a megrendelést sem tudták teljesíteni, amit egy svájci cég adott nekik és ami csupán 18 iPad 2 leszállításáról szólt. A készülékeket az alpesi vállalat felügyelőtanácsi tagjainak kellett volna megkapniuk. Egy nagy brit energetikai beszállító szintén kénytelen várni, a vezetők az iPad 2 helyett átmenetileg notebookokat kaptak. A Diligentnek jelenleg tíz megrendelése van függőben, amelyek összesen 200 iPad 2 leszállítására vonatkoznak. Iparági szakértők már március közepén felhívták a figyelmet arra, hogy a Japán sújtó földrengés miatt nem csak az iPad 2-ből alakulhat ki hiány, hanem az iPhone 5 bemutatása is késhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morden #46
    Éppen ezt akartam írni, hogy van alternatíva simán sőt még sokkal olcsóbbb és használhatóbb is csak nem apple így a techfanboyoknak nem jön be .
  • Macc #45
    " "Eleg bolond lenne barki egy kiprobalatlan, meg meg sem jelent termekre alapozni barmilyen szolgaltatast."

    Már 1 hónapja piacon van, csak az első 3 napban eladtak 1 milliót. A rajta futó oprendszer nem egy újdonság, hanem az előző verzió továbbfejlesztése.

    Ha a több mint 1 milliós eladott darabszám és a jópár éve meglévő oprendszer (iOS) számodra kipróbálatlan, akkor kérdem én, milyen terméket ajánlasz helyette? A minden egyes gyártó minden egyes készülékére külön rábarkácsolt Androidot, amikből 1 év alatt sem adnak el egymilliót?"

    A kiprobalatlant arra ertettem, hogy nem probalhattak elesben iPad2-vel a rendszeruket, ha egyszer nem jutottak hozza. Az iPad 1. generacioja meg nem mervado, hiszen valamiert a 2-es verzio kell nekik, hiszen az 1-eshez hozzajuthatnanal most igen jutanyosan.

    Nem vagyok en az iPad2 ellen, nekem az van, de akkor is hulyesegnek tartom ha valaki ilyen szinten teszi mastol (vagy pontosabban elore nem lathato korulmenyektol) fuggove magat. Fejlesszen, varja meg mig be tudja szerezni az eszkozt, aztan hasznlja. Pont.
  • Hungarikum #44
    Nem vennék Applet mert nekem drága, rajongója se vagyok, de Tablet téren jelenleg se konkurenciája, se alternatívája.

    Idővel talán a droid.
    ___
    egyébként meg mit csodálkoztok h. magyarhonban ilyen drága... Nemhogy boldogok lennétek, ha már a bérek nem, az árak nyugati szinvonaluak :D :D (szarjon sünt a kurmány)
  • morden #43
    Jaja vannak az ócska tablettek apad meg flytouch (bár a legújabb széria már egész tűrhető) de én pont nem ezeket ajánlottam alternatívnának. De egyéni szubjakítv benyomásokat félretéve (amiben nagyszerepe van azért a hájpnak meg markatingnek ) nem magaslik az ipad annyira a mezőny fölé .
  • narumon #42
    Hát szerintem a két legfontosabb dolog 1, Nincs benne mozgo alkatrész, 2. Nem Win oprendszere van - az utóbbi főleg azért mert abszolút látszik, hogy a windows mire van kitalálva és az iOS mire van kitalálva. Én már a winmo mobilt sem értettem, sőt amikor használni kellett frászt kaptam tőle, tehát a tableten sem szeretnék egy nem tablet oprendszert látni. - gondolom más se ezért van ott a winmo részesedése ahol. Ilyen szempontból okosan csinálta Ms hogy az új Win 7 Mobil az már teljesen más mint az asztali.

    Ezen kívül ami miatt én pl egyébb 50-60e forintos kínai gyártmányokat nem vettem meg (pedig kipróbáltam egynémelyiket), az az, hogy némelyik kurvavastag és rohadtnehéz, de járt nálam olyan is ami elment volna vékonyságra és súlyra de a kijelzője minimális döntés után már alig látszott, utcán kis napfényben szintén. Volt olyan aminek a sebessége a béka segge alatt volt, a görgetés röcögött, egy pdf betöltése majd egy percig tartott. Az akkumuláto ideje egynémelyiknek 2-3 óra volt ami nonszensz.
    Tehát én ezekkel kapcsolatban arra a megállapításra jutottam, hogy nem véletlenül olcsóbbak, hanem annyival kevesebbet is tudnak. A közvetlen (márkás) konkurencia meg egy fityinggel sem kerül kevesebbe (sőt általában drágább).
    Egész idáig azt hittem, hogy olcsóbban is meg lehet úszni ezt a kérdést, de max. akkor tudom ha most az ipad2 terjedésével az 1-nek az ára jelentősen esik a használt piacon. Ha meg felmérgelem magam akkor úgyis elmegyek a legközelebbi akármelyik boltba ahol lehet egy ipad2-t kapni és megveszem. (Ha addigra sem lesz olyan konkurencia amit szerintem a helyére lehet tenni)
  • morden #41
    Tényleg csak a kíváncsiság vezérel , de az apple tablet miben különbözik (pozitívan ) egy "billentyű nélküli notebook"-tól ? ( lehet én vagyok a korlátolt, de minden tabletre így tekintek :D )
  • morden #40
    Gondolom, hogy simán behozza az apple európába olcsón, de az nem te vagy :D ha te hozol amcsiból egy ipadot elméletileg el kell vámoltatnod, ami sajna nem olcsó, akár a teljes összeg egyharmada is lehet ,így már nem olcsóbb behozni anniyval ( persze vannak kiskapuk)
  • morden #39
    Igazad van a HDD-vel kapcsolatban, de van előnye is , pl lehet cserélni könnyen, lehet menteni róla adatokat szintén könnyedén stb ( az aku ideje meg normálisabb batteryvel 6-8 óra rendes használat közben ( érsd nem HD-t nézel rajta közben letöltesz meg ilyenek :D )
  • blazsa #38
    Elég szívás ami Japánba van. Ilyenkor jön rá a világ, hogy mennyire függ a gyártás Japántól. A sok mobiltelefon alkatrész sem jutott el a gyártókhoz. Szépen áll a termelés. nem csak Japán van nagy bajban, hanem emiatt a katasztrófa miatt sok cég is.
  • MsUser #37
    Az a helyzet hogy ez akkor is jobb alternatíva ha SSD-re cseréljük a HDD-t benne, és akkor veri az iPad2.
    A várható Motorola Xoom jobb mint az iPad2 főleg mivel Android-OS.
    Xoom hirek! Egyébként gond van a hivatalos Magyarországi Motorola forgalmazóval de ez nem általános világjelenség! Tessék egy pár alternativa érdemes körülnézni, tulajdonképpen nyilvánvaló hogy trendkövető iPad2-őt használni, nem a kiemelkedő tudása vagy az iOS miatt kell a cégeknek, ha egyáltalán kell?