Gyurkity Péter

Az iPad mindenkit lehagy a növekedésben

Elemzői vélemények szerint az Apple táblája - bár annak idején nem sok jövőt jósoltak neki - minden korábbi debütálást lepipál, új rekordokat állítva fel a forgalom terén, legyen szó akár a DVD-meghajtókról.

A Bernstein Research által összeállított anyagban arról olvashatunk, hogy az Apple terveit annak idején nem mindenki fogadta kitörő lelkesedéssel. Egyes szakértők például arról beszéltek, hogy egy ilyen tábla nem támaszkodhat kellően megalapozott piacra, így piacra dobása nem túl okos döntés a cég részéről. A megjelenés azonban alaposan rácáfolt a kétkedőkre, azóta pedig a készülék az egyik legsikeresebb slágertermékké vált.

Az iPad legalább ilyen fényes jövő elé néz, már amennyiben valóra válnak a dokumentum szerzőjének jóslata. Colin McGranahan egészen pontosan arról értekezik ugyanis, hogy minden negyedévben 4,5 millió példány találhat majd gazdára, amely azt jelentené, hogy az Apple fejlesztése messze túlszárnyal minden korábbi megjelenést. Hogy kellő módon érzékeltessük ezt a számot (és azt az eredményt, amelyet ennek elérése jelentene), illik megjegyeznünk, hogy az iPhone a maga első negyedéve során összesen 1 millió példányban kelt el, az elsőként megjelenő DVD-lejátszókból pedig annak idején 350 ezer darab került az otthonokba a debütálás évében.

Mindez azt vetíti előre, hogy az iPad minden idők legsikeresebb kütyüjévé válhat, amely nemcsak az egyéb hordozható termékek, hanem akár a noteszgépek, sőt még az asztali PC-k eladási adatait is ronthatja. Az elemzés kiemeli, hogy még a tengerentúlon is meggondolja a többség, hogy mely kategóriába ruház be egy adott hónapban (vagy akár negyedévben), és az iPad körüli felfokozott hangulat könnyen magához vonzhatja a laikusokat (vagyis a többséget). Még az is előfordulhat, hogy a jövőre az iPad egymaga a negyedik legnagyobb forgalmat lebonyolító szórakoztatóelektronikai szegmenssé válik, 9 milliárd dollár körüli végösszeggel, ezzel pedig megelőzné a konzolokat és a mobiltelefonokat egyaránt.

A jövőt illetően persze megoszlanak a vélemények, ám az biztos, hogy a Microsoft sem akar kimaradni egy újabb lehetséges felfutásból. Ennek megfelelően dolgoznak saját megoldásukon - Steve Ballmer vezérigazgató már augusztusban megemlítette a szoftvercég készülékének várható felbukkanását, a napokban pedig arról beszélt, hogy erre még az ünnepek előtt sort kerítenek majd. És akkor még nem szóltunk az újabb és újabb beszállókról, akik táblák tucatjait dobják piacra még az év vége előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redgreen #38
    Flash alapú weboldalt összehozni: szaktudás, rengeteg rászánt idő, elhivatottság, precizitás.
    Ugyanezt az oldalt Flash nélküli böngészők (pl. vakok, csökkentlátók, konzolos, mobilos böngészők) számára nem tenni használhatóvá: lustaság, hanyagság, nemtörődömség.

    Így már érthető?

    Csak mellékesen jegyzem meg, mert nem a témához tartozik, hogy a full-flashes weboldalaknak megvan az a hátránya, hogy a benne levő szövegeket nem lehet kijelölni, hogy ha a háttértől nem tudod elolvasni, és nem működik a böngésző Back (vissza) gombja sem. Plusz mivel a Flash-et fix felbontásra készíted el, ezért az általad optimálisnak gondoltnál lényegesen kisebb (pl. mobil böngészők) illetve nagyobb felbontásnál borzasztó kényelmetlen a használata. Nem vagyok a Flash ellen, de a túlzott Flash használat a legtöbb esetben felesleges. Akkor már inkább az AJAX.
  • willcox #37
    "lusta webdesignerek miatti flash-only weboldalak." - lusta? Egy látványos, flashes oldalhoz bizony nem lustaság kell, hanem sok tökölés.
  • redgreen #36
    NEXUS6:
    Flash: játékok és egyéb interaktív tartalmak (pl. reklámok ), lusta webdesignerek miatti flash-only weboldalak.
    Azért az iPadbe sem ártott volna egy előlapi kamera, még ha a hátoldalinak nincs is sok értelme.

    Ulkesh: mindenben egyetértek.

    AnarchoiD: el kell szomorítsalak, a jelenlegi iPadekben nincs giroszkóp (csak az iPhone 4-ben).
  • NEXUS6 #35
    Pont, hogy a videókon kívül általában mi értelme van a flashnek?

    Nem mellesleg lassan előjön, hogy más gyártók saját hardvert is használnak, vagy csak belerakják az eszközeikbe a piacon levő drágább cuccost. Pl. drágább de alacsonyabb fogyasztású kijelzőt, és akkor nem kell a CPU-t sem visszafogni, hogy az akksit ne szopja le a rendszer túl rövid idő alatt.

    Szóval az Apple termékek hardveresen általában elég gyengén muzsikálnak. Asszem a nyáron kiadott G4 iPhone volt az első, amin képernyő oldali kamera is van, meg ilyenek.
  • Ulkesh #34
    "jó lenne az iPad, ha látná a flash-es weboldalakat. "

    Videók kivételével a legtöbb flashes tartalom már megy vele (Frash).

    "marad az android, csak sajnos amiket eddig kinéztem, azok vagy nem nagyobbak 7 colnál, vagy csak 5 órát bírja az aksijuk. "

    Tabletre még várjál fél évet, ha Androiddal akarod használni, mert kb. addigra lesz használható eszköz ilyen rendszerrel. Nem véletlen, hogy a Google szerint sem alkalmas a jelenlegi rendszerük tablet felhasználásra.
  • Ulkesh #33
    "Hordozható szegmensben semmi másra nincs szükségem, mint egy 5 éves telefonra meg egy netbookra ami PC lévén mindenre képes amire az összes többi PC, csak teljesítményben van bekorlátozva, nem képességben, mint az iPad!"

    Amire út közben, vagy otthon a fotelben egy netbook alkalmas, arra a tablet is jó, csupán kisebb, könnyebb és tovább működik.
    No meg nem kell rá várni, mert ha valamit csinálok, akkor kissé zavaró a teljesítmény korlátozás.
  • sanyicks #32
    és úgyan ez a helyzet a flashel is. Addig kellett, aztán mivel az i akármiben nincs, akkor már "nem szükséges", "nem érzem hiányát", pont úgy mint a multisaknál, ami pedig aktiválás után "elengedhetetlen" lett :D
  • hdo #31
    Mint már mondottam, ékes példája, hogy még a bűzölgő szart is el lehet adni a megrágott alma logóval.

    Milliók áltatják magukat a drágán vett szarukkal, hogy elvégre mindent tud ami kell nekik egy ilyen készüléken - ha már ilyen drága volt, ne égessük magunkat mások előtt, hogy nem is ilyet akartunk venni -, és azt is elhiszem, hogy az iPad vásárlók 1%-ának valóban nincs is többre szüksége, mint amit nyújtani tud.

    Ellenben az iPad tulajok 99%-ával, én nem úgy veszek készüléket, hogy utána az diktálja, hogy mit szeressek rajta, utólag fedezzem fel rajta, hogy mit tudok megcsinálni a korlátozott eszköztárával és mit nem. Én olyan készüléket nem veszek, ami nem tudja az _összes_ feladatot ellátni, amit a hardveres besorolását nézve el kellene neki, és pláne nem vennék emiatt ötven másik készüléket - ahogy azt az amcsik csinálják -, hogy ezeket a hiányosságokat kipótoljam.

    Hordozható szegmensben semmi másra nincs szükségem, mint egy 5 éves telefonra meg egy netbookra ami PC lévén mindenre képes amire az összes többi PC, csak teljesítményben van bekorlátozva, nem képességben, mint az iPad!
  • smv #30
    Csakhogy: akinek iphoneja van annak számítanak a programok, mert a rendszer olyan fontos részét képezi az itunes, hogy mindenki elkezd programokat telepítgetni.

    Ez olyan, mint h az átlag felhasználót az ájfonig nem érdekelte a telefonon keresztüli netezés, míg az iphone felhasználók döntő többsége pedig netezik a telón. Kb ugyan ez a helyzet a programokkal is.
  • AnarchoiD #29
    enis ezt hittem, megis amiota megvan az iPAD -om, nemhinyzik a flash , jutub megy rendesen , es a flashes jatekokat magasan verik a letoltheto gammak. Es ami eszveszto az a gep sebessege , a giroszkop-os forgatas vagy akar a programkezelesben , van e-book readerem meg hasonlo kutyum, de az ipad magasna a leggyorsabb kepkezelesben. Az itunes/appstore -tol eloszor feltem, de vegulis kiprobalt / tesztelt appok nagy segitseget nyujtanak, nehez elbaszni a gepet .. varom mar az ert az uj firmet (ami hozza a multitaskot)