MTI

Az iPhone 5 is késhet a japán földrengés miatt

Az iPhone 5 bemutatása is késhet, de még az Apple új táblagépéből, a hónap elején megjelent iPad 2-ből is hiány lehet a japán természeti katasztrófa miatt - állítják iparági szakértők.

A földrengések, szökőárak és az ezt követő nukleáris katasztrófák olyan méretű fennakadást okoznak a világ alkatrészellátásában, hogy néhány hónapon belül az egész elektronikai ipar súlyos alkatrészhiánnyal fog küzdeni. Az autógyártásnál használt LCD-kijelzőktől kezdve az okostelefonokban és az asztali számítógépekben alkalmazott NAND flash memóriáknál is ellátási gondok lehetnek.

A tajvani Acer elnöke, Scott Lin bejelentette, hogy míg a PC-gyártók két és fél, 3 hónapos alkatrészkészletekkel rendelkeznek, addig néhány gyártó már most elkezdte a DRAM és LCD készletek felvásárlását, ez elsősorban az árak emelkedéséhez vezet. A processzorok alapjait is adó szilíciumpogácsákból, illetve az LCD-gyártásnál használt ragasztóanyagból viszont már most is hiány van, mert ezek 90 százalékát a Japánban található Sony és Hitachi üzemekben állítják elő.

Az Acer vezetője - aki az 1999-es nagy tajvani földrengés idején személyesen is megtapasztalta, hogy egy természeti csapás milyen következményekkel lehet az elektronikai iparra - elmondta, hogy az érintett üzemekben most az áramellátás helyreállítása a legfontosabb.

A japán atomerőmű-katasztrófák miatt azonban még nem lehet tudni pontosan, hogy az energiaellátást mikor sikerül normalizálni. Így egyre biztosabb, hogy például a Toshiba leállásával - amely a kulcsfontosságú NAND flash memóriák 40 százalékát is gyártja - a júniusra tervezett iPhone 5 bemutatását is késleltetheti. A memóriachipek hiányát pedig nemcsak az Apple, hanem a HP, a Nokia, a Motorola és valószínű, hogy a Samsung is meg fogja érezni.

Az iSuppli elemzője, Wayne Lam szerint az iPad 2 gyártásánál is fennakadásokra kell számítani. Az Apple táblagépében akadály lehet a speciális lítium-ion akkumulátor, melyet állítólag szintén Japánból szállítanak a kínai összeszerelő üzembe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Nyulanna #8
  Ennek a hírnek nem örülök, én épp cserélném a telefonomat és abban bíztam az 5G megjelenésével lejjebb mennek az előző generációs iPhone-ok árai, ahogy az iPad-nél is volt némi csökkenés... ezek szerint várhatok őszig? :(
 • passatgt #7
  speciel az apple pont ezt használja, de itt van még pár ami például az ipad2-ben van:
  -NAND flash a Toshiba Corp.-tól
  -DRAM, amit az Elpida Memory Inc. gyárt
  -Elektronikus iránytű az AKM Semiconductor-től
  -Az érintőkijelzőt fedő üveg valószínűleg az Asahi Glass Co.-tól
  -És az akkumulátor az Apple Japan Inc.-től
 • sanyicks #6
  hát nem sok cuccon díszeleg ilyen memória, inkább a made in china megy ott is.
 • passatgt #5
  pl a flash memória, amit a toshiba gyárt
 • sanyicks #4
  nem is oda építik. Kínába építik :D DE most komolyan keressen már valaki olyan alkatrészt amin made in china helyett made in japan van!
 • Tetsuo #3
  Aztan meg majd felerosodik a termeles, huha.
  Nem hiszem, hogy honapokig javitjak az ipartelepek infrastrukturajat..
  Masreszt meg ideje lenne elgondolkodni, hogy a strategiai uzemeket, NE egy toresvonalra epitsek.
  Magyarorszag szerintem szivesen lenne partner Karpat-medencei beruhazasokban.
 • zola2000 #2
  az iphone annyira nem érinti magyarországot, mert bár jó telefon, de ide túl drága, viszont kb minden elektronikai eszköz drágulat/hiány lehet belőle, sőt magyarországon is sok elektronikai cég van, ezek is szüneteltethetik a termelést alkatrészhiány miatt.
 • sonance #1
  hát ez sajnálatos, mi lesz most ;)