Berta Sándor

Versenytörvényt sérthet Belgiumban az Apple

Az Apple azt szeretné, ha a jövőben minden iPadra megjelenő újság és magazin előfizetése az iTuneson, azaz rajta folyna keresztül, így betonozná be a helyét a médiapiacon. Vicent Van Quickenborne belga gazdasági miniszter arra szólította fel a helyi versenyhivatalt, hogy vizsgálja ki az amerikai cég lehetséges jogsértését.

A flamand liberális politikus szerint az Apple visszaél piaci pozíciójával és megsértette a szabad piaci versenyre vonatkozó európai uniós előírásokat. Van Quickenborne azt szeretné, hogy ha a belga versenyhivatal kiderítené: az óriáscég milyen mértékben ellenőrizheti eszközeinek használatát, és összeegyeztethető-e a hatályos piaci versenyre vonatkozó jogszabályokkal, ha a társaság kontrollálja a lapkiadók és azok előfizetői közötti információ- és pénzmozgásokat.

"Amennyiben az újságok nem lennének képesek többé az előfizetéseiket a saját csatornáikon és nem kizárólag az iTunes rendszerén keresztül számlázni, akkor ez úgy nézne ki, mint a piacvezető pozícióval való visszaélés" - mondta a gazdasági miniszter. Az ügy előzménye, hogy korábban a tengerentúli cég egy sor európai lapkiadóval közölte, hogy a jövőben minden iPadra megjelenő magazin előfizetési szerződését kizárólag az iTunes rendszerén keresztül köthetik meg. Ez már önmagában is eléggé érdekes elképzelés, ráadásul az Apple 30 százalékos részesedést kér az előfizetési díjakból. Érthető tehát, hogy követelésen igencsak felháborodtak nem csak a lapkiadók, de a politikusok is.

A szakértők szerint az elképzelés hátterében az állhat, hogy az amerikai vállalat így próbál meg jó kiindulási pozíciót kiharcolni a The Daily nevű jövőbeli fizetős napilap számára. Mint ismeretes, a hírszolgáltatást közösen indítja a News Corporation és az Apple. A tervezett konstrukciónak köszönhetően a Steve Jobs vezette cég közvetlenül hozzáférhet majd az előfizetői adatokhoz, más kiadókat ugyanakkor kizárhat ebből. Mindezzel nemcsak helyzeti előnybe kerülne az almás társaság, hanem jelentősen könnyebbé válna számára hirdetések leszervezése is.

Amennyiben a belga versenyhivatal vizsgálata azt derítené ki, hogy az Apple valóban megsértette a piaci versenyre vonatkozó szabályokat és visszaélt a pozíciójával, úgy akár az Európai Bizottság is eljárást indíthatna a társaság ellen. Egy elmarasztaló európai döntés pedig komoly pénzbüntetést jelenthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TommyGun #3
    Hát szerintem meg sokkal pofátlanabb a Microsoftnál...MS a Win7-et is odaadta bárkinek ingyé 1 évre, az RC verziót ami tökéletesen működik.
    Az apple 1 forintért megb****ná az anyukáját...
  • gosub #2
    Jól ki van éhezve a pénzre ez a cég. Olyan egykutya a microsofttal.
  • Szefmester #1
    Ahogy a fantasztikus négyesben mondogatja Fáklya: Flame ON!

    Remélem az orrára koppintanak az almának.