Berta Sándor

Az árakkal együtt nő a kalózkodási kedv

Az Egyesült Államok Társadalomtudományi Kutatótanácsa (SSRC) megállapította, hogy a fejlődő országokban a kalózkodás elsősorban a filmek, a zenei albumok és a szoftverek magas árára vezethető vissza.

"A magas árak, a digitális technológiák elérhetősége és az alacsony bevételek a legfőbb alkotóelemei a globális kalózkodásnak" - olvasható az SSRC által megjelentetett Media Piracy in Emerging Economies című tanulmány összefoglalójában. A dokumentumot a független szervezet összesen 35 kutatója készítette el. A szakemberek három éven keresztül vizsgálták a fejlődő országokban tapasztalható viszonyokat, a digitális technológiák elterjedtségét és a filmeket, a zenei albumokat, illetve a szoftvereket érintő egyre nagyobb mértékű kalóztevékenységet. Ezzel párhuzamosan az SSRC munkatársai tanulmányozták azt is, hogy a zene-, a film- és a szoftveripar milyen lobbitevékenységeket végzett az érintett államokban.

A kutatók megállapították: egyértelműen megbukott a zene-, a film- és a szoftveripar azon törekvése, hogy befolyásolja a szerzői jogi törvényalkotást és így szorítsa vissza a kalózkodást. A fejlődő országokban a szigorú szabályozások ellenére is egyre nagyobb mértékű az illegális másolatok száma, ennek pedig a fő oka a kulturális árucikkek túlzottan magas árában keresendő. Az érintett államokban a filmek, szoftverek és zenei albumok ára 5-10-szer magasabb (!), mint az Egyesült Államokban vagy Európában, pedig a kontinensünkön sem vásárolhatók meg éppen olcsón ezek a kiadványok. Súlyosbítja a helyzetet , hogy a teljesen ki nem fejlődött piacot néhány óriási kiadóvállalat uralja.

A szakemberek továbbá hangsúlyozták: nem tudtak kapcsolatot felfedezni a szervezett bűnözés és a szerzői jogot sértő illegális másolatok terjesztése között, sőt ellenkezőleg. A haszonszerzésre törekvő szerzői jogsértőknek gyakran ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdeniük, mint a jogtulajdonosoknak. Az ingyenes online ajánlatok mind a két tábor tagjainak komoly gondot okoznak. Joe Karaganis, a projekt igazgatója elmondta, hogy a fejlődő országokban megoldható a kalózkodás problémája, de ehhez az szükséges, hogy a kulturális alkotásokat ne túlzottan magas, hanem normális árakon árulják a cégek.

A több mint 400 oldalas jelentés elsősorban a brazíliai, indiai, oroszországi, dél-afrikai, mexikói és bolíviai állapotok feltérképezésére és bemutatására összpontosított.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Barpi #41
    Nem akarlak elkeseríteni, de nekem a szüleim semmilyen autót nem toltak a seggem alá! Becsületesen dolgozok, (igaz nem Magyarországon) és megtehettem, hogy BMW-t, majd később ezt egy A6-os Audira cseréltem. DE! Megdolgoztam érte! Napi 10-12 órában! Közben 2 gyereket nevelek, (a kisebbik 2 hónapos) tudom mi a felelősség! A gyorshajtásaimat is én fizetem. De egy PS-t akkor sem veszek meg, ha nem keresem meg az árát vele. Aki hobby szinten dolgozik vele havi 1-2 fotón, minek vegye meg? Van gyereked? Mit teszel, ha egyik nap odamegy hozzád, hogy Ő mostantól PS-t akar használni, mert azt hallotta, hogy szuper? Rohansz,és megveszed neki? Majd 2 hét után nem érdekli mert a suliba már a 3d Studi Max a menő. Persze, azt is megveszed neki igaz? És így tovább, amit csak éppen kitalál, ugye? Vagy azt mondod neki, letöltöm neked, vagy lopok rezet az árára?
    Amúgy ezzel a rézlopással meg megint hatalmasat csúsztatsz. Azért ne hasonlíts már össze itt senkit, egy tolvaj munkakerülő koszos cigóval!!
  • aaaaa #40
    Nem kell, de ha az egyik nem fogja megtenni, a másik megteszi, a becsületes meg csődbe megy, bármit is teszel. Persze azt mondom a vállalkozók valóban vegyék meg, de te általánosságban megvetetnéd a kisgyerekekkel is akik nem használják semmilyen produktív tevékenységre.
    A megbízók eltűntek a pénzzel ? Van ilyen. Látod ilyen világban élünk sajnos. A GDP nem feltételen attól lesz nagyobb, ha Te utolsó összekuporgatott pénzed, egy amerikai multinak adod. A multik legnagyobb része olyan szintű adóelkerülést alakítottak ki nálunk, offshore cégekkel, és nemzetközi össze-vissza számlázásokkal, hogy ha annak a tizedét meg tudnád Te is tenni, már milliomos lennél. És ők teljesen legálisak, mindazok ellenére, hogy a bevételük arányát tekintve alig fizetnek adót, és nem igazán gyarapítják a GDP-t.
    A fejlődéshez inkább olyan döntések kellenének , amelyek nem ellentétesek az ország érdekeivel. Ha feltűnt volna az elmúlt évtizedekben folyamatosan ez történt. Jól működő vállalkozások tudatos tönkretételével, ellehetetlenítésével, gyárbezárásokkal, az ország értékeinek privatizációnak nevezett elkótyavetyélésével.
    Szóval nem igazán lesz kisebb a válság, vagy nagyobb, attól hogy hány PS-t vesznek. Ami abból itt marad, az az Áfa meg valami minimális pénz, azt meg akkor is megkapja az állam , ha Pistike elissza, elcigizi, vagy elautózza azt a pénzt, sőt akkor még sokkal jobban is járt a jövedéki adó miatt.
    Persze soha egy szóval nem mondom, hogy a legális vállalkozások ne vegyenek legális szoftot.
  • G_ArchAngel #39
    En ertem az allaspontodat, de az agyamat pont azzal basztak fel, mert peldanak hozza az autoszerelot es mobilost.

    Amugy en azert ismerem a Gimp-et, mert anno nem akartam a PS-t hasznalni, mikozben hobby mellett neha penzt is csinaltam a fotozasbol. Kesobb megszereztem az Elements-t, ami a userek 99%-nak tobb, mint eleg - de persze akkor is az Extended PS-t toltik le - de sokkal olcsobb.
    Amugy Gimp szinte mindent tud, mint a PS, de szokni kell. Es ingyenes:)
    Furcsa, hogy a nagy szabaditsuk fel a vilagot a szoftverkereskedok uralma alol es Linuxot a nepnek mozgalmak mellett pont a Gimp lett elfelejtve:)
    Mindenki pont addig jatsza a nagy szabadsagharcost, ameddig a sajat erdekinek ez megfelel:)

    Szoval en megertenem az allaspontodat, de ugye a hamisitok sem hivatkozhatnak arra, hogy csak sokszoroztak a festmenyt, ekszereket, penzt es az eredeti ugyanugy megmaradt:)

    A kalozok meg anno loptak, picit szar az elnevezes, jobb lenne a tracer vagy copier:)
  • Balumann #38
    Én azzal teljesen egyet értek, hogy aki munkaeszközként használ valamit, akár szoftvert, az vegye meg (fektessen bele). Egyrészt neki is jobb, ha a szoftvert tovább fogják fejleszteni, másrészt nem kell félni a lebukástól sem, és remélhetőleg az ára is megtérül. Én nem tudok olyan dolgozó vagy vállalkozó ismerősről, aki nem eredeti szoftvereket használna.

    A többiben viszont nem. Senki sem lophat szoftvert a hobbijához, de a szoftvert nem is lopja senki. Az informatika egy óriási dologban különbözik az általad felhozott példától.


    Természetesen, ez nem jelenti azt, hogy így nem lenne értéke a termékeknek, és ez nem is jogosít fel senkit arra, hogy használja. De, mivel nem lopja el senkitől, és jóeséllyel a jelenlegi árak (ami nagyon magas az itteni fizetésekhez képest) miatt, hobbira nem fog senkise kiadni pénzt pl. photoshopért. Most akkor mi van, ha hobbira mégis azt használja? Valójában csak előnye van mindenkinek, hiszen többen használják, illetve ha később mégis szüksége lesz rá mint munkaeszköz, azt fogja megvenni.
    Egyébként már több szoftvernél is láttam, hogy otthoni használatra ingyenes, kereskedelmi használatra már nem. Lenne esze a szoftverfejlesztőknek, így csinálnák, esetleg tennének bele 1-2 kevésbé zavaró reklámot, amiből lenne bevételük is (nem is kevés, mert Photoshopot igensokan használják így is illegálisan, hátmégha ingyenessé tennék).
  • G_ArchAngel #37
    Te mirol beszelsz?
    Ki mondta, hogy fotozzon vagy forgasson filmet, ha nincs penze eszkozokre?
    Hobby? Es?
    Nekem szivem szerint a rally lenne a hobbym, de nincs ra penzem. Lopjak autot?
    Mas lophat szoftvert az hobbyjahoz?
    Nem kell mobiltelefonokat szervizelni, ha nincs ra penz, hogy elinditson egy legalis vallalkozast.
    Tudod miert nem?
    Mert azok a becsuletes barmok, mint amilyen en is vagyok, megvesszuk a szofvert, megveszunk mindent, befizetunk mindent az allamnak es jo esetben nem halunk ehen.
    Azok az autoszerelok, akik elsunnyogjak a szoftvert (nem fizetnek utana adot, a ceg a bevetele, nyeresege utan) meg Audival jarnak nyaralni.
    Valsag van?
    Azt eszrevetted, hogy azok az orszagok, ahol legalis eszkozoket hasznalnak a kis es nagyvallalkozasok mar szinte teljesen kijottek belole?
    Mert tudod ez a kurva gazdasag ilyen am, nem csak elvenni kell, hanem fizetni is befele - ettol mozog, ettol termelodik GDP:)
  • G_ArchAngel #36
    :)

    Nem fotozok eskuvot, nem keves dolgot adtam el, hogy megtudjam venni a PS-t es legalissa tenni a vallalkozasom, mert munkanelkulive valtam, mikor a megbizoim eltuntek a penzemmel.
    Akkor ennyit a kepzelgeseidrol.
    Szivbol kivanom, hogy Te is eld at ezt az idoszakot.
    Majd ha felnosz es feleloseggel tartozol masokert, akkor talan rajossz, hogy milyen az, amikor apuci nem tolja a segged ala a BMW-t es nem fizeti ki a gyorshajtasodat.
    Tudod - kapaszkodj, gondolom a tunderkastelyod ablakabol meg nem lattal ilyen tavolra, igy az informacio sokkent erhet - van aki DOLGOZIK.
    Aki lop: szoftvert vagy rezkabelt, az borszintol fuggetlenul ugyanazt az erteket kepviseli egy tarsadalomban.
  • cateran #35
    Azert tisztazzuk,hogy az osszes analogiad hibas...fizikai dolog vs szellemi termek..es az az erveles,hogy masolhato-nem lopas sem igazan all meg..csak mert vegtelen mennyisegben eloallithato minimalis ido es penzraforditassal, meg nem teszi semmisse,hogy a szellemi termekeknek is van ertekuk. Az mas kerdes,hogy mennyit is ernek (lasd 29-es comment Nexus6-tol)
  • Barpi #34
    Tökéletesen igazad van! Nem is kell már ragozni, ha valaki ezek után sem érti meg amit írsz, vegye meg a PS-t eredetiben.

    G_ArchAngel: Nagyon rühellem azokat a nagyképű szfejeket, akik tele pofával ugatják, hogy az autót se kaviárt se, lopod el! Ezeknek csak megszületni volt nehéz, aztán ha elfingták magukat apuci megvette amit csak kértek. Így könnyű ugatni! A maradék 9,9 millió Magyarnak marad a letöltés.
    Szerintem menj, kicsit filteredz még azokat a fotókat amiket hétvégén készítettél a lakodalomba, mint hogy itt osztod a "nagy Magyar igazságot"!

  • aaaaa #33
    Megint leírom, amit már egyszer ugyanígy leírtam. Azt írtad, hogy aki munkára használja vegye meg. Akkor az autószerelő is vegye meg az összes létező típushoz a gyári több milliós diagnosztikai cuccokat, amit sokszor nem is ad ki a gyártó. Vagy hagyjon fel a szakmájával, mert az újabb autókat gyakorlatilag esélye nem lesz megjavítani. Ugyanez igaz a mobiltelefon szervizesekre, akik ugye alapból bűnözők, mert esélyük nem lenne megélni, ha kizárólag legális szoftokat használnának.
    Gondolod a szaros béna fotósok, talán nem egy jobb objektívet fognak venni az ötvenezres vázukra a kitobi helyett, ahelyett, hogy rohannak fullos PS-t venni két kilóért ? Attól meg rohadtul nem lesz több megrendelése, hogy vett egy eredeti PS-t, vagy nem. Az pedig, hogy az a szaros fotós talál-e valóban fizetőképes tagokat, inkább kapcsolatok és ismeretség kérdése. Fos felszerelésű, béna fotósok is jól keresnek, ha jól fizető helyre dolgoznak.
    Ha feltűnt volna olyan válság van, hogy az ország 10%-a azon szenved kilakoltatják-e a lakáshitelek miatt, emberek milliói egyik napról a másikra élnek, közben azért a legális szoft a legfontosabb, hogy a multimilliárdos amerikai cég még bezsebeljen még ezer dollárt.
  • FoodLFG #32
    haha! Erről van szó! Minden más csak bullshit a köbön.