Berta Sándor

Javaslatok a kalózmásolatok csökkentésére

A Don't make me steal nevű csoport csokorba gyűjtötte azokat a javaslatait, amelyek segítségével csökkenthető lenne a filmekről készülő illegális kópiák száma.

A csoportot Jordi Boggiano és Pierre Spring hozták létre, s rövid időn belül 800 támogatót állított maga mögé. Egyelőre kérdéses, hogy a filmipar mit fogad meg a két felhasználó Digital Media Consumption Manifesto nevű petíciójából. A dontmakemesteal.com-on olvasható szöveg így kezdődik: "Megígérem, hogy soha nem töltök le illegálisan egy filmet sem, amennyiben lenne egy legális alternatíva, amely megfelel az alábbi követelményeknek." A követeléseket összesen 5 pontban foglalták össze, ezek az alkotások árát, a kínálatot, a megjelentetési időpontokat, a nyelveket és a felhasználói jogokat érintik.

Boggiano és Spring szerint jelenleg egyszerűbb és gyorsabb egy filmet torrenthálózatot használav letölteni, mint legálisan beszerezni. Ugyan létezik az iTunes, de az ottani kínálat nem nyújt igazi alternatívát a filmeket szerető embereknek.

Az első és legfontosabb pont a filmek árára vonatkozik. A felhasználók azt szeretnék, hogy a kiadók és forgalmazók egyszerűbb és átláthatóbb árazást alkalmazzanak, például a régebbi műveket adják az új alkotásoknál olcsóbban. A filmkölcsönzés díja legfeljebb a mozijegy árának egyharmadát tehetné ki, míg egy egy DVD nem lehetne drágább egy mozijegynél. Egy havi átalánydíjas filmkölcsönzési lehetőség pedig nem haladhatná meg három mozijegy árát. Végül, de nem utolsósorban a televízióban sugárzott műsorokért is csak a filmek árának egyharmadát kérhetnék el. A cél, hogy az emberek a tartalomért és ne a sávszélességért fizessenek.

Emellett fontos, hogy a különböző tartalmak minden nyelven elérhetők legyenek, a különböző nyelvi változatok legkésőbb a fő megjelenés után hozzáférhetővé váljanak. Ezenkívül a kiadóknak lehetővé kell tenniük, hogy a felhasználók feliratokat készíthessenek a filmekhez és ezeket szabadon terjeszthessék. A megvásárolt alkotásokat azonnal elérhetővé kellene tenni, mindenfajta reklám és szerzői jogi figyelmeztetés nélkül. Szintén fontos lenne, hogy az alkotások között lehessen különböző szempontok alapján (megjelenési időpont, nyelv, ország stb.) keresni.

Az utolsó követelés pedig az, hogy a művek egy időben jelenjenek meg mindenhol, és bármely készüléken le lehessen játszani őket, mindenféle korlátozás vagy digitális másolásvédelem nélkül, s a felhasználók ne legyenek egy szolgáltatóhoz kötve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Demjén Rózsi #41
    Javaslatom a kalózmásolatok csökkentésére: adják olcsóbban az eredetit.

  • mrzed001 #40
    Nos, azt kell mondanom ilyen mély intelligencia szakadékot igen régen láttam
    Most tényleg el kell magyarázni egyeseknek, hogy mi a torrent ???

    Ha annak a sivár ftp szervernek van a példa kedvéért 2 Gbps-os sávszélje (2000 Mbps ... jó 2048 :)), akkor 10-en 200 megával, 100-an már csak 20 megával, 1000-en 2 megával, 10.000-en meg már csak 0,2 megával tudnak IDEÁLIS esetben letölteni róla (megfelelően gyors wincsi farm kell továbbá hozzá, ami ezt ki is tudja szolgálni ... )

    Míg torrent esetén a szerver ugyancsak 2 gigával nyomja fel folyamatosan a cuccot, de mivel a letöltők feltöltők is, ezért a letöltők hiába vannak nem 10, hanem 100.000-en (millióan), akkor is maxi sávszéllel jön le mindenkinek a cucc (ideális esetben, rendesen visszaosztva, ugyanis ami részlet lejött neki azt már tölti is fel 10-20 hozzá kapcsolódottnak).

    Magyarán: ftp sok kliensnél lassú SZAR, torrent meg sok kliensnél is GYORS.
    (ftp-ről leszedik 1 óra alatt 100-an, torrentről meg 100.000-en ... )

  • gombost #39
    "más protokolt használnak"

    Ennyi. Tehát _nem_ FTP szerverek. Ugye?
  • willcox #38
    Nem szomorodtam el egyáltalán (ha nekem címezted, bár úgy látszik, hogy még a címzett válasz is meghaladja a képességeidet), de te se sokat értesz hozzá, az már biztos, de osztod azt, ami nincs.
    Akár csak egy gépen is sok szerverprogram futhat egyidőben, mint pl. web, ftp, mail, stb. Az, hogy éppen milyen üzemmódban használja valaki egy állomány letöltésére, az a nem mindegy. Legalábbis nálam nem.
  • RecoPhile #37
    Nem akarlak elszomorítani, de seed szerverek pont, hogy FTP szerverként üzemelnek. Csak annyi különbséggel, hogy más protokolt használnak, de alapjaiban véve "FTP szerverek". :)
  • rumkola #36
    utópia :D
  • Grodt #35
    Én azt nem értem h mért nyavalyogtok azon, h elméletben a torrentesnél fel kéne tölteni... mintha olyan nagy terhelés lenne elindítani a torrent programot, az majd szépen tölti fel magának amíg te azt csin a gépen amit akarsz. Persze h Sky..-ol vagy multizol vmi játékkal akkor gázosabb, de akkor meg leállítod és kész. Tehát nem tom, h mért kell itt úgy sírni a feltöltés miatt mintha fájna. Jah és azt nem szabad elfelejteni, h itt a filmért fizetsz, nem azért, h teszem azt 10 perc alatt lejöjjön egy film, míg az ftp-nél a letöltés sebességéért fizetsz. És persze ha egy filmet már sokan leszedtek, akkor mivel senkinek nem fáj a feltöltés, ezért meglenne a kellő letöltési sebesség is.
  • sanyicks #34
    röviden az ftp-nek nincs előnye a torrenttel szemben.
  • sanyicks #33
    kivéve ha az ftp szerver a seeder...
  • boond #32
    Igen de az az FTP előnye, hogy nem fogy el a seeder :P

    2. Valaki említette a marketing költséget, az most is van, sőt még van szállítási stb költség is.

    3. Olyan anyag nem fog kereskedelmi forgalomba kerülni, aminek lejártak a jogai.

    4. Olyan se fog ami nem jelent meg kereskedelmi forgalomban, lást olyan műsorok amik csak torrentek érhetőek el, még -vagy még mindig nem kerültek kiadásra.

    stb