Berta Sándor

30 hónap börtön illegális játékkópia-eladásokért

Az Ohio állambeli Cincinnati városában a kerületi bíróság ipari méretekben elkövetett szerzői jogsértésekért ítélte letöltendő börtönbüntetésre a 36 éves Qiang “Michael" Bi nevű férfit.

A Cincinnatiben működő FBI-iroda sajtóközleménye szerint Qiang "Michael" Bi 2005 és 2009 között összesen 35 000 illegális játékmásolatot árult az eBay aukciós portálon és az Amazon oldalain. A különböző programokat eredetileg 60 kiadó dobta piacra, az okozott kár elérte a 700 000 dollárt.

Qiang Michael Bi módszere rendkívül egyszerű volt. Minden egyes alkalommal megvásárolta az eredeti játékot, majd azt otthon többször is lemásolta. Az így készített kópiákat 9,95 dolláros egységáron hozta forgalomba az eBayen és az Amazonon. Amikor a nyomozók házkutatást tartottak nála, ezernél is több elkészített illegális játékmásolatot találtak. A férfi rendkívül precízen dolgozott, minden illegális kópiához az eredetire megtévesztésig hasonlító borítót is nyomtatott. Sőt, minden vásárlójának egyedülálló szolgáltatást is kínált: minden program esetében a vevők egy alkalommal letölthették a honlapjáról az adott szoftver lemezre kiírható képfájlját.

A felhasználóknak az összeget általában a PayPal rendszerén kellett átutalniuk. Qiang Michael Bi volt, hogy a tranzakciók lekérdezésekor a saját nevét használta, de az is előfordult, hogy álnevet adott meg. Algenon L. Marbley, az ügyben eljáró bíró éppen emiatt döntött végül úgy, hogy a vádlott nem csak több rendbeli csalást és szerzői jogsértést, hanem a személyiséglopás bűncselekményét is elkövette. A férfi a 30 hónapos büntetése letöltése után két évig felügyelet alatt marad, majd szociális munkát kell végeznie és eközben természetesen ki kell fizetnie a megítélt 700 000 dolláros kártérítést az érintett 60 kiadónak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #27
    nem mindenkire, csak 90%-ra... a mercis rész talán 20%-ra, de a cigók bármilyen gáz putriban élnek, a luxusra mindig van pénzük, "mer há ki köll mutatni hogy van dellá" még akkor is ha nincs.
    Azt meg végkép vicc, hogy amikor van munka akkor sem mennek dolgozni "mer segílybül jobban megélünk, meg meglopni a néniket is könnyebb dikk", aztán járnak csoportosan az utcán késekkel, szedik be a pénzt, majd vesznek belőle fuxot, ármánit, meg cigit, a maradékot meg eljátsszák. Vidéken még durvább, mert ott rendszeresen vernek agyon embereket 500 forintért... ez a megélhetési bűnözés...
  • Tinman #26
    Ahogy én is.
  • gothmog #25
    Azt miből vezetted le, hogy én sértve érzem magam? Csak közöltem egy megfigyelésen alapuló tényt.
  • kisemlős #24
    Néha azért menj ki egy kicsit az utcára is körülnézni... bocs.
  • Tinman #23
    Így van! Felesleges keresni, egyszerűbb letölteni. [NOT]

    De ha már lusta vagy a teszkóban keresgélni a gagyik között... keress az internetes keresőkben.
  • Tinman #22
    Mint ahogy az sem igaz mindenkire, hogy lopós kedvében van idehaza, úgy az sem igaz mindenkire, hogy "mercivel" megy "dolcse gábánát" venni a segélyből.
  • Tinman #21
    Kívánom, hogy életed végéig játékprogramokkal kapcsolatos programozásból kelljen megélned... IDEHAZA.
  • Tinman #20
    Sértve érezni magunkat egy állítás tartalmától, majd a jól bevált "román kártyát" elővenni az pedig ókori Héber szokás ugye? Ja nem ;-)
  • sanyicks #19
    Te szdsz párttag vagy? Azok szajkózták ezt a faszságot hogy megélhetési bűnözés :DD
    hát igen dikk nehéz má megélni, lopni kőő hogy legyen merci kábeltévé dolcse és gábáná meg ármáni, mer' á segíly nem elég (ami annyi mint amennyi nekik mint egy átlag dolgozó fizetése) :DDD
  • gothmog #18
    Bármilyen irreleváns témától egy lépésben eljutni a "tipikusmagyar"-ozásig ősi román szokás.