MTI

Csökkent a levélszemét mennyisége

A Cisco éves biztonsági jelentése szerint 2010-ben világszerte első alkalommal csökkent az internetes levélszemét mennyisége, viszont egyre többször támadják a mobil eszközöket.

A multinacionális cég jelentése szerint Magyarországon egy év alatt 43 százalékkal csökkent a spam forgalom: míg 2009-ben több mint 3.800 milliárd spamet szállítottak a hálózatok, addig 2010-ben már csak 2.300 milliárdot: 2009 és 2010 decemberét összehasonlítva átlagosan napi 1,5 milliárdról 200 millióra csökkent a kéretlen levelek száma. Ács György, a Cisco regionális biztonsági szakértője elmondta, világszinten 108 ezer milliárdról 100 ezer milliárdra csökkent a spamek száma 2010-ben 2009-hez képest. A magyarországi csökkenés főleg annak tudható be, hogy több spam-vezérlő állomást izoláltak és választottak le tűzfalakkal az internetes hálózatról.

Az egyes régiók eltérő képet mutatnak. Egyes fejlett országokban, mint például Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban, ahol egyre nagyobb teret nyer a szélessávú internet, növekedett a spam mennyisége: 2009 és 2010 között az Egyesült Királyságban például majdnem 100 százalékkal nőtt a levélszemét forgalom. Ugyanakkor Brazíliában, Kínában és Törökországban, amelyek még az előző jelentésben a spam által leginkább fertőzött országok közé tartoztak, 2010-ben jelentősen csökkent ez a szám.

Különösen igaz ez Törökországra, ahol 87 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Ez részben annak tudható be, hogy az internet szolgáltatók is korlátozzák a szélessávú hálózatokból küldött rosszindulatú e-mailek forgalmát. Emellett a hatóságok is komolyabban veszik a spamek okozta problémát, és lekapcsolják a legarcátlanabb bűnözőket. Ács György elmondta, az internetes bűnözés fordulóponthoz érkezett. Míg a támadások kereszttüzében korábban a Windows alapú PC-k álltak, mára más operációs rendszerek és platformok is előtérbe kerültek, beleértve az okostelefonokat, a táblaszámítógépeket és általában véve a mobil platformokat.

Az internetes pénzmosás és bűnözés egyre bővül, és a bűnözők mind több pénzügyi azonosító adathoz jutnak hozzá. Ezért egyre több "money mule"-ra, azaz olyan emberre van szükség, akik bankszámlákat nyitnak, vagy akár a saját bankszámlájukat használják arra, hogy a csalókat kifizessék, vagy pénzmosásban vegyenek részt. Az ilyen "money muling" ügyletek egyre kifinomultabbak lesznek és egyre több országra terjednek ki. A Cisco biztonsági szakértői szerint 2011-ben ez lesz az internetes bűnözők legfőbb beruházási területe.

A szakértő kifejtette, az internetes bűnözés igazi alapja nem a technológia, hanem az a nagyon is emberi tulajdonság, hogy könnyen megbízunk idegenekben, akik sokszor a szexuális csábítással próbálkoznak, nyereménnyel hitegetnek, új barátként mutatkoznak be, vagy éppen karitatív gyűjtést színlelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mcsiv #2
    A spamszűrők statisztikája alapján állítják fel ezeket. A forrás adott, hogy spam-e, szintén.
  • chuky123 #1
    Azért erre kiváncsi lennék hogy mérik a spamforgalmat. És kivülről honnan tudják mi a spam. Ami pl braziliából jön az spam?