Berta Sándor

Az USA a legnagyobb spamküldő

A Sophos nyilvánosságra hozta a tavalyi esztendő utolsó negyedévére vonatkozó spamstatisztikáját. A piszkos tizenkettőnek nevezett országokat továbbra is az Egyesült Államok vezeti.

A számítástechnikai biztonsági cég munkatársai megállapították, hogy a globális spamforgalom közel egyötödéért, pontosan 18,83 százalékáért az USA felelős. A második helyen India (6,88 százalék), a harmadikon pedig Brazília (5,04 százalék) található. A negyedik helyet Oroszország (4,64 százalék) szerezte meg, az ötödik Nagy-Britannia (4,54 százalék), a hatodik Franciaország (3,45 százalék) lett. A Top10-ben van még Olaszország (3,17 százalék), Dél-Korea (3,01 százalék), Németország (2,99 százalék) és Vietnam (2,79 százalék). A sort a globális spamforgalom 2,25 százalékáért felelős Románia és a 2,24 százalékáért felelő Spanyolország zárja.

A szakemberek kimutatták, hogy a kéretlen elektronikus levelek egyre nagyobb biztonsági kockázatokat rejtenek és nőtt a vírusokat, illetve más kártevőket tartalmazó spam e-mailek száma. Az idegesítő reklámok helyett egyre gyakrabban kártevők kerülnek a kéretlen elektronikus küldeményekbe. Tavaly karácsonykor és szilveszterkor ugyan kicsit csökkent a spam e-mailek száma, de ez csak egy apró szünetet jelentett. Az új esztendő beköszöntével a spammerek is visszatértek.

A legnagyobb problémát továbbra is a felhasználók magatartása jelenti. "Sokan még mindig nem értik meg, hogy milyen nagy szerepet játszhatnak a spam elleni küzdelemben: ehhez csak meg kell akadályozniuk az otthoni számítógépük megfertőződését" - írta blogbejegyzésében Graham Cluley, a Sophos szakértője. Cluley hozzátette: a botnet-hálózatok miatt gyakorlatilag a világ minden országa kiveszi a részét a spamterjesztésből. A tapasztalatok szerint napjainkban a világ 232 államából küldenek kéretlen elektronikus leveleket.


"Egyre nagyobb jelentőséget kapnak a fertőzött oldalakra mutató hivatkozások. Az, aki megnyit egy ilyen linket tartalmazó levelet, számos támadásnak teszi ki magát és hamis vírusirtó programokra tehet szert" - tette hozzá Cluley. A szakértő végül kiemelte: az, hogy a legnagyobb spamküldő hálózat, például a Rustock kevesebb kéretlen reklámlevelet küldött az év végén nem jelent feltétlenül jó hírt, mivel a kapacitást az üzemeltetők inkább más célokra (reklámok célba juttatására, személyes adatok ellopására stb.) használták fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adatvédelem #7
    A spam visszaszorítása érdekében a címzettek is tehetnek, például bejelentést az NMHH-nál. Az ügymenetről itt olvasható bővebb tájékoztatás http://www.adatvedelmiszakerto.hu/2009/11/valtozott-a-spam-bejelentes-eljarasa/
  • syn7h37ic #6
    Meg is látszik, hogy hol laknak a lehülyébb felhasználók. Ostoba amcsi üveges szemmel ráklikkel minden szir-szarra.
  • zola2000 #5
    Én sem birom őket, de azért tulzásokba sem kell esni, mindenesetre nem fogyasztok tőlük semmit (a filmekre/zenére gondolok : ), ha mindenki igy tenne, az nagy érvágás lenne nekik.
  • Rotyoka #4
    EZT IS MIND A TERRORISTÁK CSINÁLJÁK!!!!!!!!!!négynégy!!!!!
  • B0nFire #3
    Amúgy meg kéne már tanulni az embereknek, hogy gyanús mailt nem nyitunk meg. Vágjuk a kukába olvasatlanul. A Gmailnek van egy olyan funkciója, hogy jobb gombbal klikkelve a mailre, olvashatjuk annak tartalmát a levél megnyitása nélkül. Csak be kell kapcsolni. Ha kétségeink vannak, csináljunk róla képernyőfotót, és küldjük el a feladónak, hogy valóban ő küldte-e.

    A legutóbb a nőverem freemailes címéről jött egy spam, amibe belelesve láttam, hogy angol nyelven tuti fogyókúrás oldalakat reklámoz. Ezen beröhögtem. Egyrészt a nővéremmel magyarul kommunikálok, másrészt én meg a fogyókúra, az röhej tárgyát képezi. El is küldtem neki a screenshotot, mert még nem is tudta, hogy feltörték a fiókját (szökőévenként egyszer használja azt a címet).

    De nem elég, hogy megnyitják, angolul vagy kínaiul van a sok bullshit, de még rá is kattint a linkre a barma, lefut a javascript vagy felkúszik a féreg a gépére, utána meg sír a fórumon, hogy hát ő nem is csinált semmit; a gép magától fertőződött meg.

    Én tudom, hogy kikkel kommunikálok angolul, és kikkel magyarul. Informatika órán miért nem tanítanak ilyeneket? Ne csak elmélettel tömjék a gyerek fejét. Mutassanak rá, hogy gyerekek, ez a spam, és erről meg erről lehet fölismerni. Futtassák virtuálvason, vagy mittudomén, amin nem okoz kárt.
  • NullZ3r0 #2
    Kína nincs sehol? Na ezt azért nem hiszem. Pedig neki van a legnagyobb online népessége.
  • duke #1
    "Az USA a legnagyobb spamküldő"

    Nemzetkozi haderovel folyamatosan bombazni kene amerikat, amig spemelnek. Egy spem egy bomba, abbol talan tanulnanak.