Berta Sándor

Nyereményeket ígérnek a felhasználóknak a spammerek

Az elmúlt két hétben jelentős mértékben emelkedett az internetezőknek különböző nyereményeket garantáló kéretlen elektronikus reklámlevelek száma. A legjobb megoldást ezúttal is a spamek törlése jelenti.

A G Data Security Labs számítástechnikai biztonsági cég szakértői az elmúlt két hét során azt tapasztalták, hogy komoly mértékben emelkedett a címzetteknek többek között eBay-kuponok, autók, készpénz, iPhone és iPad készülékek vagy LCD-televíziók megnyerését ígérő spam e-mailek száma. Első ránézésére a spamküldők által alkalmazott módszer egyáltalán nem újdonság, hiszen már korábban is megpróbálták a kiberbűnözők arra rávenni az embereket, hogy különböző nyereményértesítésekért cserébe adják ki a személyes adataikat vagy látogassanak meg bizonyos, kártevőkkel fertőzött honlapokat. Most a spammerek a régi módszert továbbfejlesztették.

A küldő tájékoztatása szerint a kéretlen elektronikus reklámlevélben szereplő hivatkozás egy különleges oldalra juttatja el a "szerencsés nyertest". Amennyiben az illető ellátogat a portálra, akkor csak regisztrálnia kell magát és máris megkaphatja a nyereményét. Sajnos az átlátszó trükknek nagyon sokan bedőlnek és utána már hiába szomorkodnak vagy dühöngenek.

A G Data munkatársai tesztelték az egyik megadott címet. Rákattintottak a spam e-mailben megadott linkre, regisztrálták magukat az oldalon, majd legnagyobb meglepetésükre 30 másodpercen belül csörgött a telefonjuk. Kiderült, hogy nem valódi személlyel, csak az egyik elkövető előre felvett hangjával "beszélgetnek". Az illető a korábban megadott személyes adataik igazolására, majd egy rövid egyeztető beszélgetésre kérte őket. Ekkor jött a meglepetés, ugyanis a szakemberekkel a bűnözők szóbeli szerződést kötöttek újságok és más sajtóorgánumok előfizetésére. A rögzített telefont szinte lehetetlen visszamondani és azt is nehéz bebizonyítani, hogy nem az adott internetező szerepel a hangfelvételen.

Éppen ezért a G Data munkatársai azt javasolták a felhasználóknak, hogy a legjobb védelmi megoldást válasszák: minden gyanús vagy bizonyítottan reklám e-mailt azonnal töröljenek a rendszerből. Emellett fontos, hogy soha senki sem adja meg a személyes adatait a spamekben ajánlott oldalakon és ne egyezzen bele telefonos adategyeztetésekbe. A számítástechnikai biztonsági cég szakértői szerint nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a bűnözők a megszerzett információkat online csalások vagy más internetes bűncselekmények során felhasználják, vagy akár a virtuális feketepiacon értékesítik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #8
  Magyarországon egyébként emlékeim szerint az ilyen telefonos szerződéseknél élhetsz az elállás jogával indoklás nélkül 8 (?) napon belül.
 • bakagaijin #7
  Magyarországon szerintem a fenti dolog annyira nem elterjedt. Olvasd újra a cikket, TELEFONOS SZERZŐDÉST kötnek újságelőfizetésekre. Nyugaton abszolut bevett forma az, hogy ha érdekel egy szolgáltatás akkor egy weboldalon megadod a telefonszámod, visszahívnak és a részletek megbeszélése után _telefonon_ szerződést kötnek veled. Ez egy teljesen legális szerződési forma, szolgáltatók mindenféle kisvárosokban tudnak szerződő felekhez jutni anélkül hogy be kéne caplatniuk a legközelebbi nagyvárosba, a másik oldalról pedig ugye nem kell ügyfélszolgálati irodákat fenntartani mindenhol.

  A cikkben levővel ott a probléma, hogy adategyeztetés címén készítenek egy hangfelvételt, amit ügyesen megvágva egy ilyen szerződést állítanak elő. A szerződéshez az kell, hogy szerepeljen, Én Herr Müller vagyok, itt és itt lakom, plusz minimum egy JA kell bele, ebből már össze lehet "fotoshoppolni" a szerződést.
 • Narxis #6
  A cikkíró csak a német G Data biztonsági cég cikkét fordította magyarra, panaszokkal a németekhez fordulj.
 • Narxis #5
  Ez max. azoknak nem új akik foglalkoznak ezzel a témával és/vagy régebb óta neteznek, de ma már az internet elég olcsó lett ahhoz, hogy tapasztalatlan, naiv tömegek használják, nekik ez újdonság.
 • richard45 #4
  A cikkiró a múltból jött?
 • amitakartok #3
  Sajnos igen, probléma. Ennek már NAGYON RÉGÓTA nem kéne újdonságnak lennie. Aki van olyan hülye, hogy spamnek bedőljön, az nem való az internetre.
 • Narxis #2
  Igen, az. Probléma?
 • waterman #1
  most ez egy hír? de komolyan?