Berta Sándor

Németország - szigorúbb fellépés a telefonos csalásokkal szemben

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter azt követelte a szövetségi rendőrségtől és ügyészségektől, hogy az eddiginél hatékonyabban üldözzék a felhasználóknak különböző nyereményeket ígérő bűnözőket.

"Az ilyen jellegű telefonhívások egyértelműen büntetendők" - mondta a politikus a Süddeutsche Zeitungnak. Az újság korábban a Szövetségi Hálózatfelügyelet dokumentumára hivatkozva arról írt, hogy az európai uniós tagállamban drasztikusan nőttek a csaló telefonhívások. Ezeknél a beszélgetéseknél általában arról értesítik a hívott személyt, hogy egy luxuskategóriájú autót nyert. A szerencsés nyertesnek csupán annyi a dolga, hogy felhívjon egy emelt díjas telefonszámot. A Szövetségi Hálózatfelügyelet ugyan mindent elkövet a csalók és a telefonspammerek visszaszorítására, az elmúlt napokban például két esetben összesen 194 000 euró bírságot szabott ki, de ez önmagában kevés. A hivatal azt kifogásolta, hogy a rendőrség és az ügyészségek csak ritkán avatkoznak be sikerrel ezekbe az ügyekbe és még a nagy értékű csalások esetében is alig valósul meg a bűnüldözés.

Leutheusser-Schnarrenberger azt szeretné, hogy az igazságügyi szervek mielőbb megvizsgálják ezeket az eseteket és kiderítsék, hogy a hatóságok miért nem vonták felelősségre az elkövetőket. A politikus hozzátette: "Azt követelem a tartományi igazságügyi miniszterektől, hogy viharos gyorsasággal állapítsák meg hány beszüntetett eljárás volt és ezeknél miért döntöttek a vizsgálatok leállítása mellett."

A jelenség már a fogyasztóvédelmi minisztérium érdeklődését is felkeltette. Julia Klöckner, a szaktárca parlamenti államtitkára azt javasolta, hogy hozzanak létre különleges ügyészségeket, amelyek kizárólag ezen bűncselekményeknek felderítésével foglalkoznának. "Amennyiben ez megvalósul, úgy rendelkezésre állnának a szükséges erőforrások és ismeretek a tettesek hatékonyabb üldözéséhez" - érvelt Klöckner.

Bärbel Höhn, az ellenzéki Zöldek frakcióvezető-helyettese még ennél is tovább menne. A politikus szerint a telefonos csalásokhoz használt emelt díjas vonalakat blokkolhatnák a telefontársaságok. Emellett minden lehetséges törvényes eszközzel meg kell keseríteni a bűnözők életét.

Leutheusser-Schnarrenberger nyitott az új elképzelésekre, így például megfontolandónak tartotta a fogyasztóvédőknek azt az ötletét, hogy tovább szigorítsák a kéretlen telefonhívások elkövetőivel szemben kiszabható bírságok maximális összegét. "Jelenleg is zajlik a jogszabály kiértékelése. Amennyiben kiderül, hogy nem elég szigorú és komoly fogyasztóvédelmi hiányosságai vannak, akkor természetesen bármilyen módosítás szóba kerülhet" - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!