Berta Sándor

Fehérlistát készített a Spamhaus

Az eddig kizárólag spam feketelistákat megjelentető szervezet változtatott a gyakorlatán és először adta ki a legmegbízhatóbb szerverek listáját. Az új összeállítás elősegítheti az elektronikus levelek hatékonyabb kategorizálását.

A spam feketelisták általában azoknak a levelezőszerverek szerepelnek, amelyeknél a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy kéretlen elektronikus leveleket küldhetnek a világ minden tája felé. A Spamhaus új fehérlistája viszont abban nyújthat segítséget a szakembereknek, hogy automatikusan három kategóriába (jó, rossz, ismeretlen) sorolhassák a beérkező e-maileket. A jónak minősített elektronikus levelek minden további vizsgálat nélkül kézbesíthetők a címzetteknek, míg a rosszakhoz való hozzáféréseket azonnal blokkolják. Az ismeretlen forrásúnak minősített küldeményeket további vizsgálatoknak vetik alá.

A Spamhaus fehérlistája elsősorban a bankok, adótanácsadó cégek, ügyvédek, légitársaságok, orvosok, hivatalok és pénzügyi rendszerek (online fizetési, jegyfoglalási stb. megoldások) számára jelent hatékony segítséget. A vállalatoknak és szolgáltatóknak ugyanis csak az ismeretlen forrásból származó e-mailekkel foglalkozniuk, a többivel nem. Az új lista sokkal hatékonyabbá teheti nem csak a spamek szűrését, hanem az automatikus levélküldéseket. Az így továbbított e-maileket ugyanis biztosan megkapják a jövőben a címzettek és nem akadnak fel a spamszűrőkön.

A szervezet hangsúlyozta, hogy a fehérlistája jelenleg még a bétatesztelés szakaszában van, így a levelezőszerverek csak külön meghívás esetén kerülhetnek fel a listára. Ilyen meghívót csak azok a cégek küldhetnek, amelyeknek a levelezőszerverei már rajta vannak a listán. Ez alól kivételt csak az a néhány vállalat képez, amelyik kifogástalan hírnévnek örvend és átesett az előzetes vizsgálatokon.

A listára való felkerülés egy dolog, vannak további szabályok is. A fehérlistán szereplő szerverekről szigorúan tilos például körleveleket küldeni. Olyan személy és szervezet véletlenül sem kerülhet fel a fehérlistára, amelynek a neve és a címe szerepel a Spamhaus feketelistáin. A fehérlista két formában érhető el: az SWL formátumú lista az adott cég IPv4-es és IPv6-os címeit tartalmazza, míg a DWL formátumú összeállításban a doménnevek szerepelnek.

A Spamhaus egyébként néha meglehetősen érdekes listákat állít össze. Jó példa erre, hogy 2008-ban a Microsoft az ötödik helyen szerepelt azon hálózatok rangsorában, amelyek kitűnő platformot biztosítanak az internetes spamküldők számára kéretlen hirdetéseik terjesztéséhez. A szoftvercég ezen "előkelő" helyezést elsősorban annak köszönhetően nyerte el, hogy a spamküldők tekintélyes része a Live.com, illetve a Livefilestore.com által az internetezők rendelkezésére bocsátott oldalakat választja hirdetései terjesztésére, a felhasználók kéretlen reklámokkal történő bombázásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #2
    Biztos úgy gondolták, hogy így rövidebb!
  • Lazarus #1
    Nem rossz megközelítés, hamarabb is eszükbe juthatott volna