Berta Sándor

Kartellezési per indulhat a négy legnagyobb zenei kiadó ellen

Az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította a Sony Music, a Vivendi-Universal, a Warner Music és az EMI beadványát, így szabaddá vált az út egy kartellper lefolytatása előtt.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség arról számolt be, hogy a zeneipar négy legnagyobb kiadója ellen hamarosan versenyjogi per indulhat, mivel az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította a zeneipari cégek közös keresetét. Az eljárás már meg is kapta a hivatalos elnevezést: Sony Music v. Starr, 10-263. Az amerikai legfelsőbb bíróság döntése azt jelenti, hogy a közeljövőben megkezdődhet a Sony Music, a Vivendi-Universal, a Warner Music és az EMI összejátszására vonatkozó bizonyítékok előterjesztése.

A négy céget azzal gyanúsítják, hogy az internetes zeneterjesztés kezdetén, illetve korai szakaszában törvénysértő módon előre megállapodtak a letölthető zeneszámok és zenei albumok nagykereskedelmi áráról. A döntés szerint egyetlen letöltésre kínált dalt sem lehetett 70 amerikai centnél olcsóbban értékesíteni. A kartellezésre kiváló lehetőséget biztosított két platform, a Pressplay és a MusicNet, amelyek létrehozását maga a Big Fournak nevezett kiadói kvartett is támogatta. Emellett a vállalatok további megállapodásokkal garantálták, hogy ne kerülhessenek rosszabb helyzetbe, mint a többi szerzői jogi tulajdonos.

A mostani perben a 2005-ben és 2006-ban kezdeményezett eljárásokat egyesítették. Az ügyben indított első közös beadványt 2008-ban még elutasította egy New York-i szövetségi bíróság, amely után leállították az eljárást. Egy fellebbviteli testület azonban helybenhagyta a keresetet és a per folytatását rendelte el. A négy legnagyobb zenei kiadó e határozat ellen nyújtott be fellebbezést, de ezt most elutasította az amerikai legfelsőbb bíróság.

Azonban nem csak ezzel az eljárással kell szembenézniük a cégnek, hiszen ahogy a mondás is tartja: a baj nem jár egyedül. A Torrentfreak tudósítása szerint ugyanis a Big Fournak összesen 45 millió dolláros kártérítést kell fizetnie a kanadai művészeknek, mert azok dalait engedély nélkül használták fel különböző válogatásalbumokon. A négy vállalat az 1980-as évek óta ily módon csak Kanadában összesen 300 000 zeneszám esetében követett el szerzői jogsértést. A művészek 6 milliárd (!) dollárt követeltek a Sony Musictól és társaitól, de a kiadóknak sikerült peren kívüli megállapodást kötni a művészekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • B0nFire #16
  "De sokszor sok helyen csak azt nézik, hogy olcsóbban. Ez nem vezetne a termékek minőségének romlásához? Már ha jobb feltételek jobb támogatottságot/minőséget/hasonlót jelentenek."

  Nem feltétlenül. Nézz szét mondjuk az árgépen, ahol ugyanazt a terméket más-más forgalmazza, és egyiknél ennyi, a másiknál annyi. Egy példa: U-vitamint kerestem. A delibón 2645 Ft ugyanaz, ami a sárgabarackmagon 1600 Ft.

  Mindkét forgalmazó haszonnal dolgozik. Az egyik forgalmazónál a különbség mégis több mint 65%. Ez már az a kategória, hogy kinek van több bőr a képén ugyanazért a termékért nagyobb összeget elkérni. Ha az olcsóbbat veszem meg, ugyanazt kapom. Nem gyártja kétféle gyár. Nincs az országban kétféle forgalmazó. Mindenhová ugyanaz szállít.

  Na, ilyenkor természetesen mindenki annyiért adja, amennyit nem szégyell érte kérni, a vásárló meg kiválasztja a pénztárcájának legmegfelelőbbet (az olcsóbbat). Viszont ha az összes viszonteladó összebeszél, és megdumálják, hogy ezt az 1000 Ft-os terméket mindenki egységesen 2645 Ft-ért árulja, akkor gyakorlatilag egyformán felosztották maguk között a piacot, és mesterségesen befolyásolják a szabad piaci versenyt. Az értéktelen árut többért adják, mint amennyit ér, így közvetve inflálják a pénzt is. Nem véletlenül bünteti a törvény a kartellezést.
 • neoG #15
  Próbálj megértő lenni. Mindenk ember életének más a fő csapásiránya, és mások a lehetőségeik. youtube-os mp3-ról hallgat zenét? Te nem tennéd,de más igen, mert számára a lényeg, hogy a háttérbe szóljon valami, vagy tudjon dudorászni mellé.800*600-ban játszik 16:9-be? Én 640*480-as játékot tolok 21"-on, de bakke...kurva jó az a játék:). Ennyi erővel telefonon csak telefonáljanak, mert zenére fényképezésre netre videóra "használhatatlan". áhh..írhatnék még 1000 példát, de felesleges. A lényeg: amit Te nem szeretsz, azt lehet, hogy más igen.Ettől még nem több vagy kevesebb.
 • FoodLFG #14
  Szarjátok le a kiadókat, torrentre fel!
 • Tetsuo #13
  Egyre tobb az ilyen ember..
 • Zolivok #12
  fail
 • AgentKis #11
  Hát nem irigyellek a környezeted miatt
 • AgentKis #10
  Ők kartelleznek mi lopunk. Ez az élet!
 • tmisi #9
  Ezaz, pusztuljon csak a férgese.
  Olyan kéne mint a Steamen a 75% OFF, egyből ugrana rá a nép.

  Nighwish006: hát ja egyes embereket én sem értek.
  Ami nálam kivágja a biztosítékot:
  - megjelenés napján közzétett film 30 ezer forintos kamerával rögzítve vászonról(operatőrök, hangmérnökök rengeteg munkája minek???)
  - Youtube klipből rögzített mp3 (már belefutottam ilyenbe, katasztrófa)
  - zenehallgatás laptop csipogón meg telefonhangszórón (de állandóan csak azon, olyan zenéket amikbe pont a basszus a lényeg)
  - játék 100 ezres laptopon 800x600-ban (16:9-es kijelzőn!), 15 fps-sel és még veri a mellét hogy "fut!"
  Ezek életből vett tapasztalatok, közvetlen környezetemből.
 • gosub #8
  zeneszámonként annyira kéne büntetni ezeket mint ök büntették azt a sokgyermekes anyát akit aszem 12.000$/zeneszámra itéltek.
 • Nightwish006 #7
  Kajánál vannak akik leszarják a minőséget. Gondolod, hogy a zenénél is így menne ez? :D Azért az más, nem gondolod?