• B0nFire
    #16
    "De sokszor sok helyen csak azt nézik, hogy olcsóbban. Ez nem vezetne a termékek minőségének romlásához? Már ha jobb feltételek jobb támogatottságot/minőséget/hasonlót jelentenek."

    Nem feltétlenül. Nézz szét mondjuk az árgépen, ahol ugyanazt a terméket más-más forgalmazza, és egyiknél ennyi, a másiknál annyi. Egy példa: U-vitamint kerestem. A delibón 2645 Ft ugyanaz, ami a sárgabarackmagon 1600 Ft.

    Mindkét forgalmazó haszonnal dolgozik. Az egyik forgalmazónál a különbség mégis több mint 65%. Ez már az a kategória, hogy kinek van több bőr a képén ugyanazért a termékért nagyobb összeget elkérni. Ha az olcsóbbat veszem meg, ugyanazt kapom. Nem gyártja kétféle gyár. Nincs az országban kétféle forgalmazó. Mindenhová ugyanaz szállít.

    Na, ilyenkor természetesen mindenki annyiért adja, amennyit nem szégyell érte kérni, a vásárló meg kiválasztja a pénztárcájának legmegfelelőbbet (az olcsóbbat). Viszont ha az összes viszonteladó összebeszél, és megdumálják, hogy ezt az 1000 Ft-os terméket mindenki egységesen 2645 Ft-ért árulja, akkor gyakorlatilag egyformán felosztották maguk között a piacot, és mesterségesen befolyásolják a szabad piaci versenyt. Az értéktelen árut többért adják, mint amennyit ér, így közvetve inflálják a pénzt is. Nem véletlenül bünteti a törvény a kartellezést.