Berta Sándor

Egy magyar írja az első facebookos regényt

A közösségi portálon készülő mű szerzője Téglásy Gergely, aki 1970-ben született Budapesten és aki íróként, illetve kommunikációs szakemberként dolgozik hazánkban és Ausztriában.

Téglásy Gergely TG monogrammal publikál és a Bécsi Egyetem színház-, film- és médiatudományokat tanult, majd számos cikket írt. Ezután lefordította Thomas Bernhard Ein Kind című művét magyarra, majd színházi darabokat és forgatókönyveket írt. A nevéhez fűződik a Merlin International Theater, a budapesti Abovo Kiadó, valamint számos cég megalapítása.

"20 éven át foglalkoztam különböző szövegekkel és kommunikációval, s a lányom egyszer megkérdezte: léteznek történetek a Facebookon? Szerettem volna valami újat alkotni és ez a vágyam sokkal erősebb volt a félelemnél. A japán mobilregények meglehetősen sikeresek és ezt nagyon érdekesnek találom. Az irodalom már önmagában is egy kísérlet és az új csatornákkal, illetve formákkal is kísérletezik. Minden olyan dolgot csodálatosnak tartok, amely a banális leírások helyett új gondolatokat ébreszt" - jelentette ki a Zwirbler nevű mű szerzője.

Téglásy Gergely elmondta, hogy bár a regény már részben/félig kész van és akár 420 betűs részekre is fel lehetne darabolni, de (majdnem) minden nap ír hozzá új részeket a felhasználók javaslataival, így a regény folyamatosan változik, bővül. Aki nyomon követi a Zwirblert, az láthatja, hogy az eddigi fejleményeket az internetezők befolyásolhatták. Amennyiben egy kész regényt írna le a Facebookon, akkor azt azonnal észrevenné mindenki. Pont az a jó dolog, hogy az alkotáshoz érkező javaslatok és megjegyzések maguk is a történet részeivé válnak. A regény egyébként valós időben zajlik.

"A felhasználók könnyen a mű és annak végkifejletének részeseivé válhatnak. Elég csak meglátogatniuk a zwirbler.com-ot, majd onnan felkeresni a Facebook oldalát és máris elolvashatják a történetet vagy akár megjegyzéseket is fűzhetnek hozzá. Ez utóbbiak lehetnek akár egyszerű gondolatok is. Általában nagyon erősen befolyásolnak ezek a bejegyzések, néha még annál is erősebben, mint ahogy szeretném. De pont ez volt az eredeti cél. Ez az egésznek az előnye, egyben a hátránya is. Különböző napszakokban írom a regényt és figyelemmel követtem Marcel Magis Twitter-regényét is. A mikroblog-szolgáltatáson azonban még nehezebb írni, hiszen ott még kevesebb karakter áll rendelkezésre. A kész művet alighanem ki fogom adni könyvként is, ezt több látogató is szeretné és meg is lenne a piaca" - tette hozzá az író.

Téglásy Gergely végül leszögezte, hogy az internet mindenkit szerzővé és kiadóvá tett, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. A világháló lehetővé teszi az író és az olvasó közötti közvetlenebb kommunikációt és a határok elmosását. Szerinte még sok új dologgal fogunk szembesülni és nagyon fontos, hogy ezeket támogassuk is. Amennyiben valaki bele mer vágni valamibe, akkor megérdemli az emberek támogatását. Jónak tartaná, ha még több díj, mecénás és kezdeményezés karolná fel a közösségi portálokon való írást. Az irodalom területén még mindig jelen van az a tévhit, hogy csak a bestseller-szerzők élhetnek meg jól a munkájukból, de pont az internet mutatta meg, hogy a mennyiség nem mindig egyenlő a minőséggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #14
    Ez is a jobbos szenny műve, hogy nem tudunk büszkék lenni és örülni egy ilyen nagy dolognak, hogy magyar írja az első facebookos regéééényt!!! Bezzeg Neumann Jánosra büszkék vagyunk, pedig ő még zsidó is volt. Borzasztóóóóóóó.

    áh, reménytelen
  • Balumann #13
    Hol van szó arról, hogy "nem magyar"? Nem lát okot arra, hogy büszke legyen rá.

    "De azért Neumann János, Simonyi Károly és sok másik feltaláló mindenképp magyarok annak ellenére, hogy róluk tudjuk is, hogy zsidó származásúak."

    Persze, folytasd tovább a hülyeségeidet, úgyvan... Leírtál két tökéletes példát arra, hogy senkit nem érdekel a származása, vallása, és úgy semmi, ha egyszer tisztességesen él, letesz valamit az asztalra, nem az a célja hogy akár más tönkretétele árán is saját vagyonát gazdagítsa, céljainak elérése érdekében nem hazudik, nem vezet félre másokat, és így tovább... De még ezt is képes vagy a saját hülyeséged példájává átalakítani. Nem vagy semmi hallod.
  • opeca #12
    Te miért nem inkább az origó fórumon nyomod? Ott van belpol és annyiszor kergetheted ott a jobboldali hétfejű szittya magyar szörnyet a fakardoddal amennyiszer csak akarod.
  • opeca #11
    Kommunikációs szakember, na az komoly szakma lehet. Az olyan mint a business & management kft.
  • e57 #10
    De még előtte jól meg körbepörgőrúgásozza a fejét. :)
  • Zolthen #9
    Ez is kell, mint szar a zsebbe
  • Ferrer #8
    Hű..
  • Abczola #7
    "Nagymagyar", németül ír... mint Zoliz írta: pénzmániás kancsó...
  • 60voltosNeon #6
    Ez mind hiába való, mivel Chuck Norris megfenyegette Mark Zuckerberg-et, hogy ha 2011 március 15.-én nem zárja be a facebook-ot, akkor belehajítja a napba...
  • Ferrer #5
    Jellemző, akinek jól megy, az rögtön nem magyar :) De azért Neumann János, Simonyi Károly és sok másik feltaláló mindenképp magyarok annak ellenére, hogy róluk tudjuk is, hogy zsidó származásúak. Ez a mentalitás a jobboldali szenny szüleménye..