Alex

Mark Zuckerberget választotta az év emberévé a Time

Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját, a közösségi portált működtető cég elnökét választotta az év emberének 2010-ben az amerikai Time magazin.

A 26 éves Zuckerberg nemcsak a világ egyik legfiatalabb milliárdosaként közismert, hanem bőkezű adományozó is, aki a minap tett ígéretet arra, hogy jótékony célokra fordítja magánvagyonának legalább a felét. "A közösségi portál felhasználóinak száma idén nyáron lépte át az 500 milliós határt" - mondta indoklásában Richard Stengel, a Time magazin szerkesztője. "A Facebook olyan méretet ért el, amely elegendő ahhoz, hogy átalakítsa az emberek mindennapi életét" - tette hozzá. Kína, azaz a Föld népességének mintegy egyötöde számára azonban nem elérhető a közösségi portál, és ha ezt a tényt figyelmen kívül hagyják, akkor elmondható, hogy a világon minden tízedik ember tagja már a Facebooknak.

A Time magazin 1927 óta "osztja ki" a gyakran vitatott díjat olyan embereknek, tárgyaknak, illetve gondolatoknak, akik, illetve amelyek jó vagy rossz irányban a leginkább befolyásolták az előző év eseményeit. Az első, egyben legfiatalabb kitüntetett, az Atlanti-óceánt elsőként átrepülő 25 éves Charles Lindbergh volt. Mark Zuckerberg pedig csak két héttel előzte meg II. Erzsébetet, aki 1952-ben szintén 26 évesen kapta meg ezt a címet. Az egyetlen személy, aki háromszor is a Time év embere lett, Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök, aki 1932-ben, 1934-ben és 1941-ben kapta meg a címet.

Tavaly Ben Bernankét, az amerikai jegybank, a FED elnökét, tavalyelőtt Barack Obama amerikai elnököt, 2007-ben pedig Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt választotta az év emberének az amerikai magazin.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petabyte #133
    @opeca: élvezettel olvastam végig amiket írtál és külön thx a terjedelmességért!

    Természetesen vitát nyitnék egy-két részt kiemelve, ha nem bánod.

    Elsőként ezt a részt emelném ki (a #131-ből):
    "Amikor megnéztem az fbről szóló filmet akkor is majdnem elhánytam magamat amikor az a kurva odasúgja annak a fasznak, hogy "fészbúkolj rám". Mintha valami eszméletlen találmány lenne és valami döbbenetes élmény lenne, pedig tényleg semmi, alapjaiban egy közösségi portál a sok közül."

    -a hányinger nálam inkább a Twilight-nál ragad el, mert egy olyan film lett agyonhypeolva amihez képest egy Uwe Boll produkció is élvezhetőbb (és objektív maradtam). Az, hogy "facebook me" pedig szerintem helyénvaló, mert a cucc akkoriban nagyon újnak számított, menőnek is ill. ez a leglényegretörőbb kifejezése annak, hogy 'keress rám a facebook-on' szerintem. Amikor nem voltak közösségi oldalak, akkor az emberek azt mondhatták, hogy "email me" vagy "cell-me" -ilyesmik; ám azt is megértem, ha szerinted ez szőrszálhasogatás a részemről...

    Szintúgy a #131-ből kiemelnék mégegy részt, mert amit a szájfón júzerekről írtál az szerintem nem más, mint pejoratív általánosítás. Nem mindenki azért veszi meg, hogy rajkózzon vele. Oké, hogy lehet vele menőzni, mert rohadt drága, de aki csak emiatt veszi meg, az kitérdekel? -egy több mint 2kilós telefonnal szemben az embernek már komoly elvárásai vannak.
    Sosem voltam apple-fan, de windows-imádó sem viszont kezdem érteni, mitől nem rohad az alma.
    Amikor applés cuccot vesz az ember, nem csak egy device-t vesz, hanem minőséget, szolgátatást és megbízgatóságot. Tapasztalat: használtan vásárolt 2nd gen. iPod Touch, már több két éve megvan és soha semmi kínja nem volt. A füles az korhadt oké, de a készülék még mindíg virul. Hol és melyik mp3 bír ki két évet sírás nélkül? -mindamellett, melyikkel lehet még netes szolgáltatásokat intézni (safara,youtube,email) + app store stb. Jójó, reklámozok mint a gép mi? -pedig csak azért újjongok, mert végre valami, amivel a magas ár mellett nem lettem átbaszva!

    Volt alkalmam tesztelni egy iPad-et is 3 héten keresztül és rengeteg jó tapasztalatom van azzal is. Az más dolog, hogy itthon szemét rohadék pofátlan módon magas árat kérnek el érte, de ha kinti árhoz igazítunk akkor már korrekt (és úgyérzem a windows-ról is le fogok szokni mostmár mert a tököm is tele van vele).

    A PC-t is hypeolták annak idején de manapság mit hypolnál rajta? Mindenkinek van, mindenkinek más. Lehet moddolni, lehet konfolni majd ha nem tetszik akkor klopffolni >.<

    A faceB 1.0-t a srác is kb két hét alatt dobta össze filmben (is) ám most én is elengedem kissé a fantáziámat. Gondolhatok arra is, hogy azért lett ilyen baszottúl sikeres, mert a jó időben keletkezett és a helyzet csak úgy adta magát OR az egészet felfuttaták és a központi információszerzési hivatal große játékszere amit a csúnya tenorista elhárítás fejében használnak titokban, ám a "nagyobb jó érdekében"

    » (ismered ezt a videót? http://youtu.be/KpLNlSKugHw )

    A filmben ábrázolt ártatlan főkocka srác képével kapcs. igazad lehet. Nah már nagyon fáradt vagyok, írkáltam volna még de nem bírok; nem nézem át a szöveget, sry ha volt hiba!

    szépestét^





  • opeca #132
    Azért azt ne felejtsük el, hogy honnan indult és aminek nagyon nagy szerepe lett abban, hogy végül ide jutott.

    Egyfelől ez egy zárt közösségi portál volt. Egyetemi hallgatók részére. Na most gondold bele mennyi hallgató van az USA-ban. Szóval az első pont, ahonnan a siker elindult az ez volt.

    Egyetemi közösségi portál. Megvolt a kellő számú felvevőpiac, illetve megvolt - ami ugyanennyire fontos - a megfelelő életkorú célosztály. 18-24 évesek, tanuláson kívül semmi más kötött elfoglaltságuk nem volt.

    Volt idejük belépni, "szörfözni", havonta mással dugni.

    "Név: Harvard University (alapítva 1636)
    Helyszín: Cambridge, MA, USA
    Egyetemen tanulók létszáma: 20,000
    Tanárok száma: 1,900
    Főiskolai tanulmányok tandíj (4 éves) $32,557 / év, a megélhetéssel együttvéve (lakás, rezsi, ect) $50,000 / év "

    20.000 ember tehát adott volt kapásból. Mit gondolsz, egy magyar oldalnak mennyit kéne gürcölnie, hogy elérje a 20.000-es regisztrációt? Origó fórumnak tavaly volt asszem 5000 valamennyi regisztrál felhasználója...

    de ez ugye még mindig semmi hiszen egy ilyen "szabványos" egyetemi portált más egyetemekre is be lehet vezetni gyakorlatilag nulla költséggel, szóval csk az egyetemekből összeszedett 200.000-300.000 felhasználót, plusz gimnazisták másik jó célréteg, még plusz fél millió, csak az iskolából majdnem egy millió regisztrált felhasználót össze tudott szedni, úgy, hogy még csak nyiltá sem tette az oldalt.

    ÉS egy idő után, ha ésszel csinálják ez öngerejsztő folyamat lesz, minnél többen vannak fent, annál többen akarnak csatlakozni. Persze majd eljön az a pont amikor az a bizonyos görbe már nem lesz olyan meredek, aztán átmegy lineárisba, és bizony végül elkezd lefele menni de addigra már a facebook 50 milliárdot fog érni és le se fogja szarni ez a zuki gyerek, hogy mi lesz vele, valszeg túlad majd rajta valami idióta multinak mint pl. az Apple vagy Microsoft.

    Egy ilyen dologban sokkal több a marketinges tervezés. Sőt, ha azt jól megtervezed, jól időzíted, akkor nem veszíthetsz. Ez az amit jól kitalált, vagyis rájött, hogy az a két gyesznóképű evezős nem mond hülyeséget ezzel az exkluzív portállal kapcsolatosan.

    A film ebből a szempontból botrányos volt, szerintem sokkal de sokkal több marketinges tervezés volt a valóságban mint amennyi a filmben elhangzott, de ahogy észrevettem ez a zuki gyerek nagyon akar adni a látszatra, és biztos nem ment bele, hogy őt valami rideg üzletemberként ábrázolják, aki az elejétől fogva tervezetten arra gyúrt, hogy mind nagyobb értéke legyen az oldalának.

    Jó ez a naív, hülyegyerek figura a filmbe aki még egy nőt sem képes megdugni inkább álmatlan éjszakáin fejlesztgeti a saját kis szerelmét.
  • opeca #131
    Szó sincs róla, hogy az "egész nemzedék" idegesít. Ha belegondolsz, a csordaszellem mindig is kisebbségben van. Te nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a birkák ugyan köztünk járnak, de mindig kisebbségben lesznek..., emiatt nem aggódom.

    Abban viszont igazad van, hogy nem csak a facebook idegesít, hanem a facebook-ot használók is. Amikor megnéztem az fbről szóló filmet akkor is majdnem elhánytam magamat amikor az a kurva odasúgja annak a fasznak, hogy "fészbúkolj rám". Mintha valami eszméletlen találmány lenne és valami döbbenetes élmény lenne, pedig tényleg semmi, alapjaiban egy közösségi portál a sok közül.

    Szóval az ilyen csordaszellemben nevelkedett emberkék idegesítenek. De ugyanez igaz pl. az IPhone felhaszálókra is, amikor a nyomorék pult alatt elteteti a 4G-t, és amint megérkezik csapot papot otthagyva rohan érte, és miért? Csak, hogy elmondhassa,neki már van. Most komolyan, szerinted normális az ilyen? Nem hiszem, hogy csodálkozni kell azon, hogy az ilyen embereket megvetem.

    Ami jó, az jó, azt használni ésszel és persze be kell vallani, hogy hasznos.

    Na most én egyikről sem vagyok meggyőződve nagyon sok termék kapcsán, ebbe a kategóriába természetesen beletartozik a facebook és az IPhone is.

    De amúgy érdekes, valahol látszik is, mert csak az ilyen dolgoknak vannak nagy számban fanatikusai. Mert pl. a pécé egy hasznos dolog, de érdekes mód nincs hype-ja. Használja az ember, céleszközként, mert számos célra felhasználható és ténylegesen megkönnyíti az életet. Ahol meg ez a cél nincs meg, ott marad a fanatizmus különben nem tudnád magadnak igazolni, hogy miért is használod.

    "azzal sem értek egyet, hogy a facebook egy faék egyszerűségű szar lenne; ezt azért te sem gondoltad komolyan (remélem)."

    De komolyan gondoltam. Maximum nem a jelenlegi állapotára értettem. Bizonyára jelenleg már több mindent belegyömöszöltek, a megnővekedett felhasználószám miatt kellettek trükkök, nagyobb adatbázis, stb. stb.

    De! a kezdetekkor, amikor még csak egy sima nyilvántartó volt, tehát fénykép plusz infó, plusz kommentelés, akkor az tényleg egy faék egyszerűségű volt. Nem hiába mikor már komolyabban elkezdték fejleszteni, akkor már több százezer felhasználója volt.

    Én egy elég neves programozócégnél dolgozok, hidd el nem a levegőbe beszélek, tudom, hogy egy addot oldalhoz kb. milyen szervízek, milyen adatbázis ileltve ui kell, tisztában vagyok azzal, hogy adott szinten mennyire lehet komplex az egész, úgyhogy hidd el nekem, a v1.0-ás facebook aminek már többszázezer felhasználója volt az mondjuk teljesen komolyra fordítva a szót, egy rutinosabb webfejlesztőnek körülbelül két hét. Komolyan. Nálunk vannak rutinosak, egy nap alatt összetesznek egy kisebb webshopot a nulláról.

    Én nem irigy vagyok amúgy, hanem dühös, azért amit korábban elírtam. Ez az ötlet nem ér meg 25 milliárdot. Mert egy: nem egy nagy etwas, kettő, voltak már ilyen oldalak korában is, szóval nem formabontó az ötlet.

    Ki kell javítsalak, szerintem nem az adatbázis ér itt már 25 milliárdot, hanem az a userszám, amivel rendelkezik, persze a useradatok adatbázisban tárolódnak, így mondanám, hogy igazad van, úgyhogy nevezzük inkább pontosításnak. Szóval a felhasználószám nagysága az, ami felértékeli a céget, nem a userek adatai.

    Az, hogy ha egy cég hirdetni akar, akkor a facebookon ezt úgy teheti meg, hogy kapásból fél milliárd emberrel tudatja a létezését illetve hirdetésének tárgyát, ez az amitől sokat ér, legalábbis szerintem.

    Értem én, a világ nem igazságos, de ettől függetlenül elmondom, az igazságtalanságot, ha változtatni nem is tudok rajta.

    Az más tészta, hogy pl. az iwiw is topon lenne ha mondjuk legalább annyit megtettek volna a sikerességért mint ez a Zuki gyerek és nem szarták le volna ott ahol van.
  • petabyte #130
    Érdekesnek nevezhető, de nem megmagyarázhatatlan. A közösségi-oldal mint alapötlet, már létezett korábban is, mint pl MySpace vagy iwiw; csak ezek mások voltak. A MySpace az inkább zenés-médiás-önreklámozó izé, az iwiw pedig szar, a mai napig nem lehet vele egy értelmes keresést lefuttatni.
    Az is mekkora gáz már, hogy az iwiw programozóinak implementálniuk kellett egy olyan line-t, hogy "Nyugalom, még mindig töltődik" -vagy valami ilyesmi; hát ez gáz.

    A facebook valóban letisztult és jólműködő. A sikerét pedig minden bizonnyal a fiatalságnak, ill. a kezdeti szubjektivitásának köszönheti.
    Valóban egy exkluzív oldalnak indult, csak épp olyan funkciókkal bővült, mint a fotók taggelése, a párkapcsolati státusz, kollektív üzenőfal, stb. -amik rendkívül innovatívnak számítottak és lám be is robbantak! Az egyetemeken kezdett terjedni és hát hé, hol máshol terjedhetett volna gyorsabban; hol máshol szerezhetett volna nagyobb nyilvánosságot magának.
    -egyszerűen jól megcsinálták Zuckerék; a mi szempontunkból lényegtelen, hogy kinek az ötletét követve jött létre; szerintem 90%unk nem is tudta, hogy ezt az ötletet "lopták" vagy hogy Zuckerbergnek hívják az arcot.

    Mellékesen megjegyzem, hogy David Fincher felismerte a(z) fk. tényt és elkészítette az erről szóló filmjét, ami jó döntés mert eléggé sok emberhez szól, ill. jó film is lett :)
  • duke #129
    "azt mondják, irigynek lenni nem szép dolog; én ezt sosem értettem miért kell megbélyegezni azzal, hogy "nem szép" -én ha irigy vagyok, akkor irigy vagyok és meg is mondom, hogy az vagyok, ha kérdezik. ebben nincs szégyellnivaló.

    ez a Zucker srác valóban jó időben és jó helyen volt, egy jó ötlettel. még ha el is lopta az ötlet-kezdeményt, akkor is a saját ötlete volt 'továbbfejleszteni' azt."

    Az egeszben az a legboszantobb, hogy meg csak nem is egy uj otlettel sikerult befutnia. Peldaul nekem, meg ha meg is tudnek csinalni egy ilyen portalt, soha sem jutott volna eszembe, hogy az iwiw mindent letarolo sikere utan, barmi hasonlonak eselye van a piacon. Es ez az ami idegesito, hogy a francba sikerulhetett ennek a fickonak a nullarol indulva ? miert pont ez ? miert pont most ? Szoval nem csoda az irigyseg, programozok tiz ezrei gondolhatjak azt, hogy egy ilyen szart barmikor ok is osszedobhattak volna. Sot ha jol tudom az iwiw mellett is mukodott par hasonlo portal, ami nem tul sikeres. Akkor vajon ennek faszbuknak, hogy a francba sikerult ? Nagyon erdekesek, es megfejthetetlenek ezek a tarsadalmi folyamatok.
  • petabyte #128
    opeca! tetszett a korábbi hsz-ed (#121) de szerintem túlságosan elfogult vagy. mintha valami nagyon idegesítene téged; de nem csak a facebook, hanem "az egész elcseszett nemzedékünk"

    azzal sem értek egyet, hogy a facebook egy faék egyszerűségű szar lenne; ezt azért te sem gondoltad komolyan (remélem).

    értettem azt is, hogy mire próbálsz rávilágítani a pékes sztori segítségével, de erre abszolúlt nem nagyképűen, inkább sajánlkozva; csak azt tudom mondani, hogy "ilyen az élet"

    más lehet, hogy a szülőszobát sem éli túl. van olyan, aki árván nő fel és rengeteg szívszorító sajnálatos útja lehet még ill. minden bizonnyal van is az embereknek.
    de ha abszolúlt a te példádat követem, akkor ilyen alapon, rád is lehetne haragudni mert neked van időd és energiád, hogy olvasgasd ezt a topikot és mert van lehetőséged kifejteni a véleményedet itt.

    azt mondják, irigynek lenni nem szép dolog; én ezt sosem értettem miért kell megbélyegezni azzal, hogy "nem szép" -én ha irigy vagyok, akkor irigy vagyok és meg is mondom, hogy az vagyok, ha kérdezik. ebben nincs szégyellnivaló.

    ez a Zucker srác valóban jó időben és jó helyen volt, egy jó ötlettel. még ha el is lopta az ötlet-kezdeményt, akkor is a saját ötlete volt 'továbbfejleszteni' azt.

    végezetül: nem ez a faék egyszerűségű szar ér 25miRkó dodit, hanem a segítségével létrejött adatbázis, te :) -remélem ezt nem kell fejtegetni, hogy mit jelent...

    ...és nem vagyok buzi amiért használom a facebook-ot; az a buzi, aki mondja ;)

    Ui.: a film rohdadt jó lett!!
  • loál #127
    De Gavallér :D

    Szerintem sincs a facebookban semmi rossz. Ha az ördögöt akarjuk keresni nézzünk körbe a kereskedelmi TV-k körül. Na ott van ám agymosás főleg a felelőtlen szülők gyerekeinél. A face csak könnyebb utat enged az itt begyűjtött szenny terjedésére, de jó célokat is szolgál.

    A srác meg ha szimpi ha nem elismerem hogy zseniális és az év nálam tényleg róla szolt. Facebook-tag lettem és a film is tetszett. Eddig a face csak pozitív élményt adott úgyhogy köszönöm. De én sem tudom elképzelni, hogy lehet órákat tölteni előtte.
  • willard #126
    Nem egy szép gyerek...
  • antistatic #125
    sziasztok!
    nemtudom h ismeritek-e az oldalt
    de nagyon jó cuccokhoz lehet hozzjutni ingyen
    csak annyit kell tennetek hogy bereggeltek és gyűjtitek a pontokat.
    http://pontpark.eu/b_regisztracio/32dfb522598372f746d1d0d76717b70e
  • opeca #124
    Ahhoz, hogy egy ilyet készítsek, benne kéne lennem ebbe az egész "bizniszbe". Behatóan kéne ismernem a közösségi portálokat felhasználói szinten, bennük kéne élnem, hogy tudjam, mi az ami jó, mi az ami kell, mi az amit ki lehet dobni.

    De tőlem ezek életidegenek.

    Úgy nem is lehet egy fejlesztés sikerében reménykedni, hogy nem ismered azt - de a legjobb ha szereted -, amit fejleszteni akarsz.

    De persze nem ez volt a mondanivalóm lényege, viszont köszönöm a tanácsodat, sokat segített, igazán nagy ész lehetsz...