Berta Sándor

Leginkább unatkoznak a Facebook-tagok

A Twitter, a YouTube, a Google, a Yahoo! és a Bing után a világ legnépszerűbb közösségi portálja is elkészítette a leggyakoribb témákat felvonultató összegzését.

Az összefoglaló anyagot Lars Backstrom, a Facebook egyik munkatársa jelentette meg és az oldal több mint 500 millió regisztrált tagjának adatain alapul. Idén a Facebookon a hit me up fogalom rövidítésének számító HMU szót írták be a legtöbben a rendszerbe. A HMU-t általában akkor használják az emberek, ha unatkoznak és éppen ezért szeretnének másokkal kapcsolatba lépni, közös programokon vennének részt vagy éppen pihenőt tartanak.


Az idei dél-afrikai futball-világbajnokság csak a második leggyakoribb téma volt, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokát a legnépszerűbb mozifilmek (köztük a Toy Story 3, az Alkonyat - Napfogyatkozás, az Eredet, az Alice Csodaországban és a Vasember 2) hódították el. A népszerűségi rangsorban az iPad és az iPhone 4 lett a negyedik és a Haitiben pusztító földrengés az ötödik. Justin Bieber tinisztár csupán a lista hatodik, a Facebookos játékok a hetedik, míg a chilei bányászok a nyolcadik helyét szerezték meg. A Top10-be még a B.o.B. együttes Airplanes című zeneszáma és a 2011-es esztendő fért be.

"A HMU rövidítést tavaly még alig alkalmazták az emberek, de az idén már egyre gyakrabban került elő, különösen igaz volt ez a nyári nyaralások és általában a hétvégék esetében" - írta blogbejegyzésében Lars Backstrom. A HMU-t 2009 elején még csak alig használták a felhasználók, tavaly májusban viszont már több mint napi 20 bejegyzésben szerepelt, majd ez a szám az év végére elérte az 1600-at. Idén nyáron pedig már naponta 80 000 bejegyzésben volt megtalálható a kifejezés.


Az összehasonlításból látható, hogy a Top10-ben egyaránt megtalálhatók a közelmúlt eseményei éppúgy, mint az aktuális sztárok, termékek és szolgáltatások. Utóbbiakra jó példát jelent a Facebookos játékok előkelő helyezése, amely kétségtelenül elsősorban a FarmVille óriási népszerűségének és sikerének köszönhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tsol #40
    "Sportolás?"
    Tél.
    Edzőterem, uszoda?
    Pénz.
  • Wescone #39
    "Nem rég azt is elhatároztam, hogy írni fogok a blogomba, de rájöttem, hogy teljesen felesleges, mert semmi olyasmit nem tudnék leírni amit más ne tudna..."

    A Te problémád az, hogy kórosan átlagosnak látod magad, pedig minden ember egyedi - Te magad is.
    Igen, mindenki le tudná írni azt amit Te, csakhogy nem úgy mint Te - szóval ideje nekiesni annak a blognak!
  • B0nFire #38
    "Gy. Sándor küldött neked egy sört az üzenőfaladra"

    "Köszi, de már vagy 3000× leírtam, hogy antialkoholista vagyok. Egyébként mit kell csinálni egy virtuális sörrel?" – nincs válasz.

    "Sz. István meghív, hogy csatlakozz a Farmville-hez."

    "Már kismilliószor megmondtam, hogy nem játszok! Mit nem lehet ezen megérteni?"

    "M. Mónika hív, hogy csatlakozz te is az Utáljuk együtt a Rockereket fórumhoz."

    "Kedves Mónika! Lehet, hogy elkerülte a figyelmedet, de nemhogy rocker vagyok, hanem kimondottan rockzenész. Egy ilyen klub jelenléte eleve irritál, a meghívást meg egyenesen személyem elleni támadásnak veszem. Mivel ezekből úgy tűnik, egyáltalán nem ismersz, a továbbiakban nincs értelme ismerősöknek mutatkoznunk, ezért ezzel törlöm is a kapcsolatunkat. További jó mulatást a közös utálathoz!"

    Most mondja már meg valaki: ennek mi értelme van? Hogy lehet erre recskázni órákon keresztül, napokon keresztül?
  • lpmaskmancick #37
    Ismerős a helyzet, nálunk suliba akármilyen óra van, ahol géphez ülünk (info, CAD, angol), akkor a csoport nagy része a feladat csinálása közben egyből mi megy? Hát a fb-ra. De a tanárok ezt honorálják is nem épp jó dolgokkal. :D Meg is érdemlik, nem fészbúkozni járnak hanem tanulni. :P igaz nekem is fb-m, de csak ritkán használom, meg kevés ember van felvéve (5-7 körüli), akikkel ritkán találkozok, és velük tartom a kapcsolatot.
  • bippo #36
    Nem volt szándékomban oltogatni. Csak megjegyeztem, hogy azt látom, hogy itt inkább az érdeklődés hiánya a probléma, nem a lehetőségek hiánya. Így utóbbira fogni balgaság.
  • B0nFire #35
    Unatkozok - milyen oldalakat nézzek?
  • Julius Caesar #34
    Én is leírtam, hogy vannak olcsó alternatívák is. De pl a sport az pont drága (márha szervezett dologra akarsz menni).

    Nem kell mindjárt oltogatni.
  • bippo #33
    Felsoroltam egy rakat lehetőséget, aminek a nagy része se nem nehézkes, se nem drága. Kifogást persze mindig lehet találni. Az tényleg ingyen van.

    balee66: itt erősen motivációhiány a gond, nem a lehetőségek.
    De ezen a facebook sem volt változtatni.
  • balee66 #32
    Csak hogy megint magam hozzam példaként, én tavaly vettem egy gitárt, egy fél évig érdekelt, azóta már nem.
    Könyvtárba járok, szoktam olvasni.
    Nem rég azt is elhatároztam, hogy írni fogok a blogomba, de rájöttem, hogy teljesen felesleges, mert semmi olyasmit nem tudnék leírni amit más ne tudna...
  • Julius Caesar #31
    Ez igaz, de a falu szélén nem lehetsz ronáldinnyó. A játékok pont azért vannak, hogy olyat csinálj, amit nem tudsz.

    Ettől függetlenül tényleg nem kell 24/7 fifázni, hanem ki lehet menni a gyepre is.