Berta Sándor

Áldozatnak tartja magát a Rapidshare és a Megaupload

A nemzetközi filmipar sorozatosan bűncselekményeket elkövető vállalatoknak látja a fájlmegosztó oldalakat. A Rapidshare, a Megaupload és a többi cég tiltakozik e meghatározás ellen.

A Spiegel szerkesztői arra voltak kíváncsiak, hogy milyennek ítélik meg szerepüket a jelenlegi online közösségen belül a legnépszerűbb fájlmegosztó oldalak üzemeltetői. Mind a Rapidshare, mind a Megaupload vezetői rendkívül óvatosak voltak, személyes találkozóba nem egyeztek bele, a kérdéseket így kizárólag e-mailben juttathatták el részükre a riporterek. A túlzottnak tűnő óvatosság persze nem ok nélküli, a fájlmegosztó portálok megítélése finoman szólva sem jó a nemzetközi film- és zenei piac szereplőinek körében.

Azt mind a Megaupload képviselője, mind Christian Schmid, a Rapidshare alapítója sietett leszögezni, hogy szolgáltatásuk üzleti modellje abszolút legális. A működési céljuk egyértelmű: nagy méretű fájlok gyors és egyszerű szétosztását teszik lehetővé bárki számára. Mindez napjainkban nem tűnik nagy dolognak, de a Rapidshare előtti korszakban koránt sem volt így. A fájlmegosztás rendkívül bonyolult és nehézkes volt. Christian Schmid saját bevallása szerint éppen ezért fejlesztette ki 2004-ben az Ezshare nevű rendszert, majd annak sikerén felbátorodva létrejött a Rapidshare, amelyet azonnal átköltöztetett a svájci Chamba. A példáját mások is követték.

A fájlmegosztás hamar népszerű lett, napjainkban ezen a piacon kereken 150 vállalat verseng egymással. A Megaupload mellett az immár 60 alkalmazottat foglalkoztató Rapidshare a legnagyobb és a legnépszerűbb. A chami székhelyű cég kereken 1000 szervert üzemeltet, amelyeken több millió gigabájt adatot tárol. Naponta 400 000 fájlt töltenek fel a felhasználók a Rapidshare szervereire. A vállalat a hálózati sávszélességet sem aprózta el, 800 Gbites os hálózat áll az 1000 szerver rendelkezésére. Mindez azt jelenti, hogy másodpercenként több, mint ezer darab 700 megabájtos DivX-filmet lehetne továbbítani a hálózat segítségével. Ezek után érthető, hogy a hollywoodi filmstúdiók miért igyekeznek minden eszközt bevetni a Rapidshare ellen.

A hongkongi székhelyű Megaupload éves nyereségét Fred Huntsberry, a Paramount munkatársa 215 millió dollárra becsülte. A szakember úgy vélte: a szolgáltatás mögött a német Kim "Kimble" Schmitz áll, akit korábban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy müncheni bíróság többek között sikkasztás miatt. Schmitz önmagát nemes egyszerűséggel "Németország leghíresebb hackerének" nevezi. A müncheni afférja után Hongkongban bukkant fel és jellemzően a nevükben a Mega előtagot viselő vállalatokba fektette be a pénzét. A Megaupload részéről ugyanakkor senki sem erősítette meg ezt az információt.

A Bonnie Lam nevével fémjelzett hivatalos válasz szerint a szolgáltatót 2005-ben több barát együtt alapította meg Hongkongban és jelenleg az oldalon több mint 300 millió adatcsomag található meg. A hálózat sebessége pedig bőven megfelelő. A válaszadó ugyanakkor hangsúlyozta: a Megaupload nem egy tartalomszolgáltató, hanem csupán online tárhelyet és sávszélességet kínál az embereknek.

A cég álláspontja egyértelmű: ők nem felelősek azokért a fájlokért, amelyeket a felhasználók feltöltenek a rendszerükbe és így nem tehetők felelőssé azért sem, ha valaki a hálózatot illegális célra használja. Christian Schmid pedig azt mondta, hogy nagyon alacsony a szervereiken a szerzői jogot sértő tartalmak aránya. Ez annak köszönhető, hogy egyrészt reagálnak a külső megkeresésekre is, másrészt van egy saját szerzői jogot sértő anyagokra vadászó csoportjuk is. Így minden olyan fájlt törölnek a szerverekről, amely jogsértő. Éppen emiatt szeretik magukat megkülönböztetni a többi fájlmegosztótól, amelyek üzleti modellje egyedül a kalózmásolatok megosztására épül.

"Ez nem a mi világunk. Tévesen van rossz hírünk. Néhány fájlmegosztó kifejezetten szándékosan bújik meg a nagy warezportálok mögött, hogy első kézből kereskedhessenek az illegálisan másolt filmekkel, játékokkal, feltört szoftverkódokkal, hitelkártya-adatokkal, vírusokkal, kémprogramokkal, botnet-hozzáférési információkkal és pornográf anyagokkal. Mi éppúgy áldozatok vagyunk, mint a tartalomipar, amely egy kalap alá vesz bennünket ezekkel a bűnmegosztó szolgáltatásokkal. Éppen ezért van szükség a jelenleginél több kommunikációra" - közölte Schmid. A Megaupload képviseletében Bonnie Lam szintén leszögezte, hogy semmilyen szerzői jogsértésben nem vesznek részt és a felhasználási feltételeik is világosak ebben a tekintetben: nem tolerálják az ilyesmit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 3LVW #43
    amúgy: http://index.hu/tech/biztonsag/2010/09/20/kitort_a_kiberhaboru_a_torrentezok_es_a_szerzoi_jogvedok_kozott/
  • nickwearby #42
    Én már voltam úgy, hogy letöltöttem egy filmet és megnéztem utána moziban is,
    mert tetszett.

    Letöltés nélkül egyáltalán nem mentem volna el moziba.

    Mondjuk hozzátartozik, hogy a moziélmény csalódás volt,
    mert a feliratot olyan durván pontatlanul fordították, hogy aki ott látta először, annak maradt a film után némi fehér folt, hogy most miért és hogyan...

    Szívesebben járnék moziba, ha lenne olyan opció, hogy eredeti hang mellé eredeti feliratot tesznek (angolul, mert az megy ilyen szinten),
    de ha illúzióim lennének azt mondanám, hogy ha idegen nyelven normálisan tudók fordítanák a feliratokat :S
  • Tetsuo #41
    Nos, egy bankarcsalad sarja vok, meg fel kell vasarolnom nehany magyar foldet.. aztan mienk a vilag! ;)
  • Reg5 #40
    Mmint számoltok.
  • Reg5 #39
    Fele ennyibe kerülne "csak". De miért az 5-6 évvel ezelőtti árakkal száltok?
  • who am I 7 #38
    Micsoda építőjellegű hozzászolás
  • Rotyoka #37
    Ti agyhalott faszkalapok, mindenhol zsidóztok? ... Istenem netharcos hülyegyerek mind
  • 3LVW #36
    te vettél már meg így filmet/játékot? hány ilyen ismerősöd van?
  • kanduhr #35
    "viszont a _letölöm_és_ha_tetszik_megveszem_ tényleg szar kamu..."

    Akkor neked is leírom: ne magadból indulj ki.
  • FoodLFG #34
    Akkor sem veszem meg, ha ingyen adják! ><
    :DD