Berta Sándor

A Bank of America is blokkolja a Wikileaks-kifizetéseket

Az amerikai pénzintézet csatlakozott a leleplező portál adományait visszatartó cégek táborához, míg a Mastercard immár a fájlmegosztó szolgáltatásokra is kiterjesztené a blokádját.

A CNet tudósításában kiemelte, hogy a Mastercard a jövőben már nem csak a Wikileaksnek beérkező összegek kifizetését akarja megtagadni, hanem a Megaupload és más fájlmegosztó platformok támogatásaival is hasonlóképpen járna el. Az indoklás szerint ezek az oldalak filmek, televíziós sorozatok és zeneszámok illegális másolatait terjesztik, éppen ezért nem járható, hogy az oldalak még támogatást is kapjanak a törvénysértő működésükhöz. A cég egyelőre nem kommentálta a hírportál információit, de az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) részéről Mitch Glazier alelnök megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat egy lehetséges együttműködésről a Mastercard képviselőivel.

A Bank of America döntéséről az ABC News és a BBC egyaránt beszámolt. A pénzintézet azonnali hatállyal leállította a Wikileaks számára beérkező adományok átutalását, illetve kifizetését. Emellett a Bank of America közölte azt is, hogy ezzel párhuzamosan visszadobják a jövőben beérkező tranzakciókat, azokat nem teljesítik és nem könyvelik le. A pénzintézet azzal indokolta a döntését, hogy a Wikileaks olyan tevékenységekben vesz részt, amelyek összeegyeztethetetlenek a cég politikájával.

A valódi indok egyrészt az amerikai kormány nyomásgyakorlása lehet, másrészt a leleplező portál nemrég bejelentette, hogy jövőre valamelyik nagy bankkal kapcsolatos anyagokat jelentetnek majd meg. A pénzintézetet egyelőre nem nevezték meg, de széles körben az a vélemény, hogy a Bank of America van a célkeresztben. Emellett a lépés összhangban lehet a tervezett Combating Online Infringement and Counterfeits Act (Coica) nevű amerikai törvénnyel, amelynek célja az online kalózkodás elleni harc. A Coica lehetővé tenné, hogy az amerikai ügyészség lekapcsolhasson bizonyos honlapokat.

Az oldal azonnal reagált az új fejleményekre és a Twitteren keresztül a Bank of America bojkottjára, illetve a folyószámláik megszüntetésére szólította fel mindazokat, akiknek a szabadság valamit is jelent. A vállalatoktól pedig azt kérték a Wikileaks szerkesztői, hogy egy biztonságos helyen fektessék be a pénzüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • The Norberto #15
    Kár hogy már rég kiengedték nem?:D Szóval anyira nem keresett.......
  • farxis #14
    jolteszik! rohat terrorista!!! ki kéne nyirni veszéjeztet mindenkit!!!
  • zolis #13
    Ez az Asssagne vagy hogy hívják lassan keresettebb ember lesz mint bin Laden. Szerintem ő bízta meg.
  • Papichulo #12
    Es ahhoz is platinum kartyat adnak? :)

    Szerencsere most talaltam olyan szamlacsomagot, amivel nullara tudom ezt redukalni, csak eddig nem erdekelt. A $14-et viszont mar en is pofatlannak tartom.
    Amugy, a Chase-nel nulla es a Citibanknal is csak valami havi $2-3 a szamlavezetesi dijam. A BofA eleg pofatlan, de sok szolgaltatast nyujt.
  • DontKillMe #11
    Nekem itthon az éves díjam nincs annyi. :))).
  • Papichulo #10
    Raadasul a havidijat is megemeltek ezek a piszkok. Pont most neztem, hogy mar $14-et vontak le ebben a honapban. At kell allnom egy masik csomagra...
  • nirriti #9
    Ha valakinek van sok rohadt paradicsomja és nem akar usániába menni elhajigálni annak jelzem, hogy londonban a Chanary Wharf-nál van egy BOA üvegpalota, oda is lehet "adományozni" :D

    Így néz ki:
    http://www.flickr.com/photos/bradleyem/82522442/in/photostream/
    HSBC torony mellett az a kicsike lenne lenne, háttérben az a másik magas torony meg a Barclays főhadiszállás. :)
  • Zoliz #8
    Ezek szerint a Bank of America is sáros. Juhéé
  • DontKillMe #7
    Szarrágók. Majd jelentkezik 5 másik bank, akik majd örömmel kapnak a kilépett ügyfelekért. (És a pénzükért, mert az önzetlenséget egyik sem ismeri :)) Remélem, a wiki bebuktatja a BOA-t, az egész ami gazdasággal együtt, lesz egy igazi (nem kamu) gazdasági világválság. Ennél lejjebb a kisember már úgy sem juthat. De a nagyok igen.
  • sanyicks #6
    nem volt koscher a tevékenység

    (az előzőt miért is kellett törölni?)