Berta Sándor

Száműzné a nyomtatott számlákat az EU

Az Európai Bizottság több milliárd eurót szeretne megtakarítani az elektronikus számlák alkalmazásával. A cél, hogy tíz éven belül már a digitális számlák legyenek túlsúlyban.

A testület számításai alapján az e-számlák használatával évente kereken 40 milliárd eurót lehetne megtakarítani. A hagyományos, nyomtatott számlák előállítási, küldési és feldolgozási költségei nagyon magasak, az eljárás évente több milliárd eurót emészt fel. Napjainkban a nagyvállalatok 42 százaléka alkalmaz digitális számlázási rendszereket, de ugyanez az arány a kis és a közepes cégeknél viszont csupán 22 százalék.

Az Európai Bizottság közleménye kinyilvánítja, hogy előtérbe kell helyezni az elektronikus számlázásokat és a célkitűzések között szerepel, hogy 2020-ra az e-számláknak kell túlsúlyba kerülniük az Európai Unió területén. Az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA) gyakorlatilag indítóállványa lehet az európai e-számlázási eljárásoknak és azok együttműködésének. A testület leszögezi, hogy a digitális aláírásokra vonatkozó nemzeti törvényhozások közötti különbségek eddig a határokon átnyúló együttműködési problémákhoz vezettek. Éppen ezért van szükség egy az eddiginél sokkal jobban koordinált eljárásra, amely elősegítheti az e-számlázások elterjedését. A javaslatok között megtalálható az elektronikus aláírásokról szóló 1999/93/EK irányelv módosítása is.

Emellett komoly problémát jelent a minden tagállam által elfogadott nemzetközi szabványok hiánya. A bizottság megállapította, hogy a jelenleg létező adatformátumok egyike sem vált egyeduralkodóvá. A piac szereplőinek napjainkban eltérő formátumokat kell támogatniuk, amely viszont szükségessé teszi a különböző konvertálásokat. Ezért fontos egy egységes szabvány kidolgozása is.

A szervezet három éven belül létre akar hozni egy fórumot, amelynek a munkájában az Európai Központi Bank, az Európai Szabványügyi Bizottság és az Artikel 29 Adatvédelmi Csoport munkatársai is részt vesznek. Ezenkívül a bizottság felszólította a tagországokat, hogy az eddiginél jobban kampányoljanak az e-számlázás rendszere és annak használata mellett. A testület igyekszik jó példával elől járni és az e-Prior programot támogatni. Az e-Prior mozaikszót az electronik Procurement, Invoicing and Ordering szavakból alakították ki. A számlákkal szemben támasztott fő követelmények változatlanok maradnak. Továbbra is fontos lesz, hogy megbízhatóan megállapítható legyen egy dokumentum származási helye, a tartalom sérthetetlenségének és az olvashatóságnak a biztosítása.

Májusi adatok szerint az Európai Unió tagállamaiban évente több mint 30 milliárd számla keletkezik, amelyeknek 97 százaléka még mindig papír alapú. Mindehhez 400 ezer tonna papírt használnak fel, amihez 12-16 millió fa kivágása szükséges. A gazdaság szereplői így a környezet fölösleges terhelése mellett saját szervezeti és pénzügyi erőforrásaikból is aránytalanul sokat pazarolnak el. Jelenleg Csehország, Oroszország és Magyarország bizonyul legkevésbé nyitottnak a változásra, ezekben az államokban mutatkozik ugyanis a legkisebb igény az elektronikus átállásra a lakosság körében: 76-80 százalék azoknak az aránya, akik a jövőben is postán szeretnék megkapni számláikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #13
    Ez megint magyar sajátosság, mert külföldön megfelel. Gondolom az egyszeri Magyar ember is azért hiszi, hogy megfelel, mert ami jó Angliában, Németországban, Szlovákiában az vajon miért nem jó Magyarországon. Hát mert csak. Nagy a vízfej nálunk és annak a karja.
  • narumon #12
    EU-ban nem ilyen rossz a helyzet, csak a Magyar szabályok ilyen harakirik. Egyszerűen nem is értem ezt a Magyar borzalmat, szigorú sorszám, hitelesített szoftver meg mittoménmégmi. Ez nyugaton mind mind ismeretlen fogalom. (de északon és keleten is)
  • N Ancsa #11
    Hát nálunk még idén sem lehet e-számlát csinálni....csak ugy ha egy külön cégnek fizetsz ezért és belelátnak a számlázásba...pedig jobb lenne a papírozgatás helyett...

    Amit itt írt vki (tudom, hogy régi) arról meg annyit, hogy a hatályos szabályok miatt nem lehet pdf-ben elküldeni szlát, az nem e-számla...max díjbekérőt küldhhet mailben..

    "Sokan tévesen azt hiszik, hogy számlázó programban kiállított papír alapú számlát, ha elmentik pdf formátumban és az ügyfelük részére elküldik emailben csatolmányként, akkor az ugyanúgy megfelel a hatályos jogszabályoknak, mint a papír alapú lehetőség és ezt „nevezik” e-számlának."

    De az Axel pro honlapján fentvan a teljes cikk.
  • nagylzs #10
    Web áruházam van. Próbálkoztunk e-Számlázás bevezetésével. Az itthoni szabályozás borzalmas! Csak úgy lehet kiállítani számlát, ha egy erre felhatalmazott szervezeten keresztül csinálod, aki az adattárolást és a hitelességet biztosítja. Eddig nem is lenne baj, de a legolcsóbb ajánlat amit fel bírtunk deríteni, kb. kétszer olyan drága volt mintha papírra nyomtatnánk. Az alapötlet nagyon jó lenne, de a megvalósítás borzalmas. Az internet szolgáltatók talán megengedhetik maguknak, mert náluk a postázás költségét le lehet vonni. De csomagküldés esetén esélytelen!
  • ruller #9
    Jaj, csak valósuljon meg! Egyszerűen ki nem állhatom ezt a rengeteg idóta fecnit...az agyamra megy...nem győzöm hova dobni, állandóan tele van velük a postaládám a pénztárcám, a táskám. Micsoda marhaság, hogy ha veszek egy szem szőlőt vagy egy rajzszeget, akkor és méteres számlát kapok róla...kell a fenének!
  • bunny #8
    Ezek szerint én vagyok az egyetlen, aki e-számlát kap pl. az internet szolgáltatójától? Tök jó dolog, lementem és ha valamikor kellene, majd kinyomtatom de valószínűleg soha.
  • Dluinet #7
    Addig nem lesz Magyarországon e-ügyintézés, amíg nem szűnik meg a sárga csekk és papír számlakivonat fetisizmus.

    A magyar közigazgatás, pedig nagyon szereti a sárga csekket és a papír számlakivonat. Mert csak azt lehet szépen bekapcsozni az íratok közé.
  • AgentKis #6
    Még az a röhej ebben, hogy olyat nyomtatok amilyet akarok, mégis mindenhol elfogadják, ha a bank fejléce rajta van...
  • AgentKis #5
    Királyság, hogy nem nálunk csinálják. Qrvasokba kerülne, használhatatlanul bonyolult, és a megjelenésekor elavult lenne. Remélem az EU-nak sikerül valami...

    Védd a fákat! Egyél hódot!
  • lamer the true #4
    Mi magyarok már rég túlléptünk ezen a nevetséges számla dolgon. Egyszerűen nem adunk számlát és kész :)