Berta Sándor

10 milliárd dollárt fektet be a TFT-LCD gyártásba a Foxconn

Újabb hatalmas beruházás előtt áll a tajvani gyártó Kínában. A cég a Chimei Innolux csoporttal közösen több üzemet is létrehoz kifejezetten a televíziókba és a tábla PC-kbe beépíthető kijelzők készítésére.

A Foxconn Electronics összesen 10 milliárd dollárt fektet be a kínai TFT-LCD gyártásba. Erről számolt be a Yicai.com mellett a tajvani Digitimes is. Az új üzemeket a Kína délnyugati részén található Chengduban építik fel. Az LCD-paneleket várhatóan a CMI készíti majd, ám nem egyedül, hanem a Foxconn bevonásával. (A Chimei Innolux a Foxconn leányvállalata, ennélfogva két vállalat szorosan együtt fog dolgozni.) Az együttműködésnek köszönhetően a tajvani cég később létre akar hozni egy saját kijelzőgyártó és összeszerelő üzemet.

A befektetési terveket már júniusban megszellőztette az Economic Observer nevű kínai hetilap, amely még arról tudósított, hogy a Foxconn egy 8,5 generációs TFT-LCD-gyárat épít Chengduban és erre a célra 27,2 milliárd jüant, vagyis 3,2 milliárd eurót különített el. A program sikeres megvalósításához azonban fontos volt, hogy a társaság összefogjon az állami Sichuan Changhong Electric céggel és a kínai kormánnyal. A Yicai.com viszont most már azt közölte, hogy a projektben részt vesz a Qunkang Technology, amely szintén a Foxconn egyik leányvállalata. A Qunkangot júniusban alapították 38 millió dolláros alaptőkével. Az új cég elsősorban az LCD-gyártásban alkalmazott munkatársak toborzásáért és foglalkoztatásáért felelős. A dolgozók várhatóan havonta 1590-2390 jüant, vagyis 171-258 eurót kereshetnek majd.

A Foxconn terveit megerősítette egy harmadik sajtóorgánum, a China Daily is, igaz az online újság a befektetés teljes összegét - a Xinhua állami hírügynökség adatai alapján - nem 10, hanem 2 milliárd dollárra becsülte. A Foxconnt jelenleg számos IT-óriáscég partnereként és beszállítójaként tartják számon, köztük van az Apple, a Hewlett-Packard, a Sony és a Nokia is, ugyanakkor az elmúlt hónapokban számos támadás érte az elégtelen munkakörülmények, a túlóráztatások, az ígért béremelések elmaradása és a rendkívül szigorú munkafeltételek miatt. A helyzet azonban nem sokat változott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!