Berta Sándor

Nem változott a helyzet a Foxconn üzemeiben

Az elmúlt egy évben tapasztalt öngyilkossági hullám ellenére gyakorlatilag minden változatlan a gyártónál. Továbbra is gyakran fenyegetik és túlórákra kényszerítik a munkatársakat, valamint az ígért béremeléseknek is csak a töredéke valósult meg.

A Global Times kínai lap tudósítása szerint bár mostanában minden csendes a Foxconn körül, de az Apple, az Amazon, a Cisco, a Dell, a Hewlett-Packard, az Intel, a Microsoft, a Nintendo és a Sony beszállítójának számító céget hamarosan újabb botrány fenyegeti. A Global Times birtokába jutottak ugyanis egy még folyamatban lévő egyetemi vizsgálat részeredményei, amelyekből egyértelművé vált, hogy a cég továbbra is rosszul bánik a dolgozóival.

A felmérésben 20 kínai és tajvani egyetem több mint 60 oktatója és diákja vett részt. Közülük 14-nek sikerült belépnie a Foxconnhoz és megtapasztalniuk az ottani üzemekben uralkodó munkakörülményeket. A dokumentum többek között kitér a shenzheni, a kunshani,a taiyuani, a wuhani és a sangháji gyárakra, ahol kihasználják, például túlórákra és éjszaki műszakokra kényszerítik az ipari tanulókat. Egyes létesítményekben a dolgozóknak a fele még diák. Munkaszerződéseket gyakorlatilag soha nem kapnak, így gyakorlatilag feketén dolgoznak és még a munkahelyi balesetek esetén sem gondoskodnak róluk. A jelentés készítői megállapították, hogy a Foxconn-nál a munkavédelem mondhatni ismeretlen fogalom, rendszeresen figyelmen kívül hagyják a munkavédelmi rendelkezéseket éppúgy, mint a kínai törvények által előírt rendszeres egészségügyi vizsgálatok elvégzését.


A kialakult helyzetet súlyosbítja, hogy a menedzsment tagjai és a biztonsági őrök nem riadnak vissza a túlkapásoktól, megsértik a dolgozók magánéletét és gyakran fenyegetőznek erőszak alkalmazásával. A dokumentum rámutat: a Foxconn úgy felügyeli és ellenőrzi az alkalmazottakat, mintha rabok lennének, az egyes részlegekbe beosztott személyek nem kommunikálhatnak egymással és a mobiltelefonok használata is szigorúan tilos az üzemek területén. Ez utóbbi oka, hogy megakadályozzák az új termékekről való információk rögzítését és kiszivárogtatását.

A beígért 30 százalékos fizetésemelés helyett csak egy 9,1 százalékos béremelés valósult meg, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a cég munkatársaitól megvontak minden további juttatást. Jellemző, hogy a fizetésemelés előtt a Foxconn működési költségeinek csupán a 2 százalékát tette ki az alkalmazottak bére és ez az arány most sem sokkal magasabb.

Az öngyilkossági hullám tavaly júliusban kezdődött, amikor egy kínai munkás elveszítette egy iPhone prototípusát, majd önkezével vetett véget az életének. Idén május végére a Foxconn üzemeiben öngyilkosságot elkövetők száma már tízre emelkedett. A dolgozók a munkakörülmények miatt annyira elkeseredtek, hogy a fizetésemelésre tüntetéssel válaszoltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #18
    ha lenne ilyen már most is ott termelnének...
  • Throme #17
    ...hát akkor te sem dolgoztál még ilyen helyen. Lehet ujjvédőnek is hívni, de ne gondold, hogy a dolgozó ujját hivatott védeni!! Mesének jó, de épp ellenkezőleg! A kedves dolgozó ne hagyja a zsíros ujjlenyomatát a terméken, mert az nem kelt szép látványt. Ezek gumiszerű anyagból vannak amiben bizony nem lélegzik a bőr.
    Szóval szar dolog...
  • picket #16
    Az ilyeneket nem érdekli a törvény, még úgy sem tartják be, hogy az szinte mindenben nekik kedvez, és alig védi a munkavállalót. Ilyen volt a hozzáállás Európában is, csak itt a népek azt mondták, hogy elég legyen, és szétverték a gyárat, az meg már nem érte meg annyira. Amíg anyagi kára nincs abból, hogy kizsákmányol, addig meg is teszi. A sztívdzsobbsz is, mert lehet, hogy a sajtónak azt nyilatkozza, hogy húdekileszvizsgálva, de mivel a foxconn a legolcsóbb (és neki CSAK ez számít), ezért továbbra is velük fogja összetákoltatni az iPhone-okat.
  • Zoliz #15
    Ezzel az erővel a fejedre meg egy kifordított belet :D
  • AgentKis #14
    Másik út a kisebb házak, lakókocsik megjelenése (az USA-ban régóra divat). Azoknak sokkal kisebb a rezsijük, persze egy jóval kényelmetlenebb élettér, de legalább kajára jut majd...
  • AgentKis #13
    Ez csak rosszabb lesz, mert az energia még legalább 40 évig csak drágulni fog. Lehet majd választani fűtés vagy kifli, vagy 12 fok fél kiflivel...
  • Papichulo #12
    Persze, mert mukodesi koltseg=reszvenyes profitja? Megkapo szovegertesi kepessegek....
  • ozdimorgo #11
    Azt azért ne gondolja senki, hogy itthon működő multiknál sokkal jobb a helyzet. Ezek is kihasználják az az embereket a végletekig, fizetni persze büdös... Milyen már az, hogy 65e-ből ki kell fizetni 55e. rezsit?
  • nlght #10
    Ha a kínai termelés "divatjamúlt" lesz, akkor ott van még fél tucat csíkszemű ország, ahol még olcsóbban termelnek és együttműködőbb a kormányuk is.
  • sanyicks #9
    hát a hazai termelőknek nem éppen jó hogy a kínai ilyen olcsó... lehet hogy bár többe kerülne sokminden, közvetve nem járnánk rosszul. Pl lehetne exportálni anélkül hogy a kínaiakkal kéne versenyezni, akkor nem oda mennének a gyárak, stb.