MTI

Megelőző digitális csapásokat tervez a Pentagon

Agresszív megközelítéssel, a többi között megelőző digitális csapásokkal akarja megvédeni saját számítógépes rendszereit a Pentagon - jelentette a The Washington Post, az amerikai védelmi minisztérium költségvetési irataira hivatkozva.

A stratégiai részeként olyan eszközöket fejlesztenek ki, amelyek célja az "ellenség információs rendszereinek megtámadása és kihasználása". A Pentagonnak ugyanakkor még nem sikerült jogi megoldást találnia a kibertérben megvalósítandó megelőző csapás legalizálására. Az új stratégiát a Pentagon mintegy 1000 katonai elithackerből és hírszerzőből álló kiberparancsnoksága fogja megvalósítani, amely október 1-én lesz teljes egészében működőképes. Parancsnoka az a Keith Alexander négycsillagos tábornok, aki egyben a külföldön végzett elektronikus hírszerzésre 1952-ben alapított Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA) vezetője is.

"Olyan támadó képességekre van szükségünk, amelyek segítségével azonnal lekapcsolhatunk bárkit, aki megkísérel megtámadni bennünket" - jelentette ki Alexander augusztusban egy Tampában tartott előadásán. - "Képesnek kell lennünk arra, hogy megvédjük hálózatainkat. És képesnek kell lennünk arra is, hogy megőrizzük mozgási szabadságunkat a világhálón." Az "aktív védelem" jogi kereteiről azonban vita bontakozott ki az amerikai védelmi illetékesek között. William S. Lynn védelmi miniszter-helyettes az elmúlt héten kijelentette, hogy az amerikai haderőnek képesnek kell lennie arra, hogy a katonai hálózatokból "kinyúlva", még a behatolás előtt megállítsa az ártalmas szoftvereket.

Abban mindeni egyetért, hogy a Pentagonnak joga van blokkolni a káros kódokat a rendszere határán. Más kérés azonban, hogy mi történik akkor, ha azt egy másik ország területén található hálózatban teszi meg. Alexander tampai beszédében hangsúlyozta, hogy a Pentagon kibertámadási képességének a törvényességen kell alapulnia. Szakértők szerint a támadónak egy idegen, s az Egyesül Államokkal hadiállapotban nem lévő ország területén található számítógépe elleni támadás megsértheti az adott állam szuverenitását és a nemzetközi jogot. A CIA szerint egy ilyen művelet "fedett" akciónak minősül, amelyet kizárólag a CIA jogosult végrehajtani, méghozzá csakis elnöki engedéllyel.

"Heves vita folyik arról, hogy a kibertérben mi számít erő alkalmazásának, vagy fegyveres támadásnak. Tudnunk kell, hogy hol húzódik a határvonal, nehogy mi magunk is átlépjük, miközben a kibertérben támadó műveleteket folytatunk más országok ellen" - mondta nyilatkozatában Herbert S. Lin, az amerikai tudományos akadémia nemzeti kutatási bizottságának kibernetikai szakértője. Egyes vélemények szerint ugyanakkor a hálózati fenyegetések elhárítása érdekében még mindig nem aknázták ki teljesen a hagyományos védekezés olyan eszközeit, mint a tűzfalépítés, vagy a jelszavak alkalmazása. Az elrettentés érdekében igénybe lehet venni olyan, nem számítástechnikai eszközöket is, mint a diplomáciai nyomásgyakorlás - írta a The Washington Post.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #13
    Na most már megelőző csapásként nem csak országokat fognak lebombázni, hanem egész országok hálózatait teszik működésképtelenné, a letöltés, tenoristákok, és náczy rááászistákok címén :)
  • NEXUS6 #12
    "si vis pacem, para bellum"
    Ha békét akarsz, készülj a háborúra. Mindig a legpusztítóbb fegyverek garantálják a leghosszabb békét. Az Amcsihoz képest kicsiny államok ezért törekednek őrült módra az atomfegyver megszerzésére.
    Jó példa erre egy iszlám ország, amely támogatja a terrorizmust, támogat más országokat atomfegyver és rakéta technológia megszerzésében, potenciális veszélyt jelent a környező országokra, mert agresszív, támadó külpolitikát folytat, ja mellesleg a demokráciával sem állnak túl jól. Ennek ellenére az USA pénzzel és fegyverrel támogatja. Pakisztánról van szó, amely történetesen rendelkezik atomfegyverrel és a célba-juttatásukhoz szükséges eszközökkel. Félig nyíltan támogatják az afganisztáni szélsőséges csoportokat, az indiai parlament ellen olyan terror támadást intéztek, amit a 2001-es Amcsi terrortámadásokhoz lehet hasonlítani stb stb.
    Ez az egyik oldal.

    A másik meg az, hogy az informatikai hadviselés sok tekintetben tömegpusztító fegyver kategóriát képvisel, hiszen egyetlen támadással stratégiai, de akár globális hatást lehet kiváltani.

    Úgy tűnik ráadásul, hogy ezen "fegyver" tekintetében a nyugat országai nem tartoznak az élvonalba!
    Így az ilyen képességek fejlesztése igen erősen ajánlott.

    A fentiek konklúziója meg a következő szerintem:
    Először is, nem igazán jó, ha bármelyik oldal is agressziót követ el a másikkal szemben. Azonban ha egy konfliktus kitör, akkor még mindíg jobb a győztes, általában agresszív félhez tartozni, mint a másikhoz.
    Azonban van egy másik dolog is, hogy a konfliktusnak az oka nem annyira a fegyverkezés az oka, hanem annak hiánya, legalább is a fenti példákat nézve. Szóval sokkal inkább az, ha a fejlesztéseket nem teszik meg!

    Ott van pl Irán. 1-2 éve még simán földdel lehetett volna egyenlővé tenni, ezzel egy új konfliktust megkezdeni, de olyat, amiben a nyugat megint csak érvényesíti az akaratát. Ma már viszont ezt nem lehet nagyon megtenni és egyre kevésbé, Irán erősödése miatt.
    A konfliktus veszélye ugyan valóban egyre kisebb, azonban a nyugat ismét csak teret vesztett, csökkent azon térségek száma, ahol közvetlenül érvényesítheti akaratát.
  • nextman #11
    Én is erre gondoltam, hogyha elkezdenek keménykedni, az 1000 fős csapatukat nehogy leoltsa pár valóban hozzáértő, és sértődötten reagáló user:)
  • Wittgen #10
    "Olyan támadó képességekre van szükségünk, amelyek segítségével azonnal lekapcsolhatunk bárkit, aki megkísérel megtámadni bennünket"

    Pl Irak és Afganisztán?

    Mintha USA-t bármikor is érdekelte volna az olyan országok szuverenitása, amelyeket ígyis-úgyis meg akart támadni.
  • DontKillMe #9
    Mert bizonyára face to face, brutal force fogják a rendszerüket +megtámadni". Sokkal valószínűbb, hogy ezer sebből megfertőzve, cselekvésképtelenné teszik, mielőtt leblokkolnák és azután behatolnának. Fertőzd meg, kényszerítsd térdre tedd mozdulatlanná (blokkold le) és vágd le a fejét..:D. "Köbö" így állnak majd hozzá. Szerintem.
  • Szefmester #8
    Fura... először ütnek és azt mondják ők csak védekeztek.. és mivel bizonyítanák hogy támadni akartak?

    Másrészt pedig. Egy hangsebességgel közlekedő rakétát még a fénysebességű radaron észlelni tudsz több km távolságból, és van időd reagálni, ellenben egy kibertámadást csak akkor veszel észre ha már bennt vannak.. max több réteg tűzfal áttörés közben láthatod meg, de az már lehet késő reagálni.
  • Retechegér #7
    Amerika az amerikaiaké, el kell zárni, probléma megoldva, logikus...
  • NEXUS6 #6
    "Heves vita folyik arról, hogy a kibertérben mi számít erő alkalmazásának, vagy fegyveres támadásnak. Tudnunk kell, hogy hol húzódik a határvonal, nehogy mi magunk is átlépjük, miközben a kibertérben támadó műveleteket folytatunk más országok ellen"

    Nemzetközi jogi szempontból ez sincs leszabályozva, mint ahogy az un. "terrorizmus elleni háború" sincs. Nincsenek tehát nemzetközi jogi határok, amiket át lehetne lépni! Max aktuál politikai, van amit az egyik országgal szemben meg lehet tenni és nem minősül agressziónak, sokkal kevesebbet viszont a másikkal szemben nem, mert annak minősül.
  • syn7h37ic #5
    Lol. A pentagon a Battlefield-el játszik.
  • Kambo #4
    Ne haragudjatok, de elkapott a röhögőgörcs a cikk címe láttán.