Berta Sándor

Újra használhatják a közösségi portálokat az amerikai katonák

A Pentagon hivatalos közleményben jelezte, hogy feloldották a korábbi Facebook- és Twitter-látogatási korlátozást.

Az amerikai fegyveres erők tagjai a jövőben újra használhatják napjaink első számú online kommunikációs csatornáit, a Facebookot, a Twittert és más közösségi oldalakat. Emellett engedélyezik a katonáknak a YouTube látogatását is. A Pentagon azután döntött így, hogy egy 7 hónapon át tartó vizsgálat után elfogadta az amerikai fegyveres erők új internetes irányelveit tartalmazó csomagot. Az amerikai hadügyminisztérium magas rangú képviselői ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy főleg a fiatal katonák körében a közösségi portálok használata több hasznot jelent az amerikai fegyveres erőknek, mint amennyi kárt okozhat.

"A közösségi hálózatok egy lényeges elemét jelentik a katonai munkának és a közvéleménnyel való kommunikáció fontos részévé váltak" - jelentette ki William Lynn hadügyminiszter-helyettes. Eddig a Pentagon azért tiltotta az ilyen portálok látogatását, mert attól tartott, hogy a katonák ezeknek a platformokon olyan bejegyzéseket tehetnek, amelyekkel különböző hadi titkokat árulhatnak el. Ezenkívül a másik ok az volt, hogy attól féltek, hogy a Facebook vagy a Twitter rendszeres használata jelentősen leterhelné a katonai kommunikációs hálózatokat.

Azonban a vezetők rájöttek, hogy ezek az oldalak fontos kommunikációs megoldásokká váltak, hiszen lehetővé teszik, hogy a külföldön szolgáló katonák kapcsolatot tarthassanak szeretteikkel. A Pentagon ugyanakkor az egyes egységek parancsnokai számára fenntartja azt a jogot, hogy a jövőben is bevezethessenek korlátozó intézkedéseket, ha például ki kell védeni egy kibertámadást. Emellett a jövőben is blokkolnák az online játék- és pornóoldalakhoz való hozzáféréseket. A közösségi portálok látogatását szintén megtilthatják, ha az veszélyeztetheti a küszöbön álló bevetéseket és azok sikerét vagy túl kicsi a rendelkezésre álló sávszélesség.

Az összesen 13 nagy online portált érintő tilalmat még 2007 májusában vezették be, majd tavaly augusztusban kiterjesztették a tengerészgyalogosokra is. A Pentagon korábban elindította a saját videomegosztóját, így próbálva meg megfelelő platformot biztosítani a katonák számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!