Berta Sándor

Jön a kettéosztott internet?

A Google és a Verizon után számos kábelhálózat-üzemeltető is az internetsemlegesség mellett foglalt állást. Az új helyzet azt eredményezheti, hogy két táborba kerülnek a felhasználók.

"Az erős adatforgalmat okozó tartalomszolgáltatóknak részt kell vállalniuk a költségeinkből" - jelentette ki Peter Charissé, a Német Kábelhálózat-üzemeltetők Szövetségének ügyvezetője. A szakember véleményét osztotta Stephan Albers, a német Szélessávú Kommunikációs Szövetség (Bredo) ügyvezetője is, aki úgy vélte: a költségmegosztás biztosítaná, hogy a beruházások, fejlesztések kifizetődőek legyenek az IT-infrastruktúrákat működtető cégek számára.

A vita azután robbant ki, hogy a múlt héten kiszivárgott a Google-Verizon paktum híre. A webes óriáscéggel kötött megállapodás alapján a Verizon a drót nélküli hálózatokon saját belátása szerint lassíthatja az internetes forgalmat vagy blokkolhatja az interneten elérhető tartalmakat. Mindez később a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a Youtube külön fizetni fog azért, hogy az ő anyagait kiemelt gyorsasággal továbbítsák a távközlési vállalatok. Vagyis felborulna a jelenlegi internetsemlegesség és a telekommunikációs cégek kiváltságos helyzetbe kerülnének, ők diktálhatnának a többi piaci szereplőnek. A digitális gazdaság gyors fejlődését és versenyképességét azonban csak egy szabad és nyitott internet garantálhatja.

A megoldást azonnal bírálta Matthias Kurth, a Szövetségi Hálózatfelügyelet elnöke, aki leszögezte: a YouTube is ugyanolyan vállalat, mint az összes többi és nem tarthat igényt külön elbánásra. Gerd Eickers, a VATM távközlési szervezet elnöke is elutasította az online forgalmat érintő diszkriminációkat vagy cenzúrát. Az elképzelések szerint a nagy adatforgalmat generáló cégek külön sávba kerülnének és sokkal többet kellene fizetniük az internet használatáért, mint a többi piaci szereplőnek. A költséghányad a továbbított adatmennyiségtől függene és megállapítanának egy minimum forgalomhatárt, mely alatt senkinek sem kellene fizetnie.

A változásokat természetesen elsősorban a felhasználóknak kellene megfizetniük. Aki YouTube-videókat akar nézni vagy letölteni, az megkapja az ehhez szükséges sávszélességet, de mélyebben a zsebébe is kell nyúlnia. A távközlési társaságok azzal érvelnek, hogy mivel kizárólag az ő költségvetésüket terhelik a fejlesztések, így világos, hogy ők diktálnak és a tartalomszolgáltatók fizessenek. Utóbbiak erre úgy válaszolnak, hogy ha nem lennének a szolgáltatásaik, akkor senkinek sem kellene 20 Mbites internetelérés.

Számos kérdés merült azonban fel. Ezek egyike, hogy vajon az infrastruktúrákat üzemeltető óriáscégek, például a British Telecom vagy a Deutsche Telecom minden internetes adatot ugyanúgy kezeljenek-e és továbbítsanak-e vagy sem? Tisztázandó az is, hogy vajon egy internetszolgáltatónak joga és lehetősége van-e bizonyos adatok továbbítását előtérbe helyezni vagy megtiltani egyes szolgáltatások használatát? Végül, szintén nem elhanyagolható, hogy a megváltozott helyzetben ki ellenőrizné a piaci szereplőket és miként biztosítanák, hogy ne élhessenek vissza az erőfölényükkel vagy a pozíciójukkal?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • korpati #31
    Kifizetünk a net hozzáférésért így is egy zsák pénzt! Slussz! Gazdálkodja ki ebből!!
    Amúgy mióta 1/4-ed megabit a 125????? :-) És mióta osztunk 4-el a bit/bájtnál?? :-)
    A mérésre pedig itt egy remek kis program:
    http://www.hageltech.com/dumeter/about?LangID=EN
  • endrúdí #30
    Peter Charissé egy buzi, vagy lelkes kezdő. Miért kéne pénzt adni neki tartalomszolgáltatóknak? Ez hülye?

    Másrészt, mondjuk csinálok egy bétét negyvenezerért mondjuk megszületik Bandinet és megyek a Google-hez, hogy figyimá, kéne lecsó, mert baromi nagy forgalmat generálsz és nem bírja már a hálózatom. Akarok egy Cisco AS routerre valót, meg 30gb nemzetközi peering kapcsolatot Bonnban.
  • karesz6 #29
    Jó lehet megint tulzásokba estem jó szokásomhoz híven annyi lett volna a lényeg hogy egyszer lemértem és kb 1,5-2 óra masszív youtube használat alig generált 10Mb os forgalmat (persze nem a nagyfelbontásúakra gondolok). Egy 2Gb ra korlátozott nettel pedig még sosem sikerült elérnem a limitet ha "csak youtubozok és csilli villi portálokat nézek". A southparkstudios ról 1 videó (20 perc) 100Mb os nagyságrendű. Az indavideó is nagy forgalmat csinált de a youtube alig valamit.

    Torrentel órák alatt sok Gb os forgalmat is lehet csinálni ennek egyik videómegosztó sem ér még a nyomába sem. Tegyetek fel egy adatforgalom mérőt és rájöttök hogy amíg csak böngésztek (és a videómegosztó a youtube) havi 2Gb nál nem kell több egy bittel sem.
  • cateran #28
    Az biztos is..1/4 Mbit=125/4 kB=31kB ezzel aztan mesesen lehet nezni videokat...azert megneznem az arcod mire vegignezel igy 1 720p-s akarmit
    Masreszt nem 1 ember nezi 1 idoben hanem kb millioan..es ez tobbe-kevesbe igaz a nap minden percere...De amugy minden masban igazad van
  • Wilddog #27
    Amikor olvastam a kettéosztott Internetet, lelki szemeim előtt megjelent egy szép új világ, amikor lesz egy számítógépes hálózat, amihez előfizetéssel a pénzesek jutnak hozzá és lesz egy másik, fizikailag elkülönült, ami amolyan underground rendszer lesz, amihez hardcore emberek mernek csatlakozni és ott terjed minden, amit a nagycégek által üzemeltetett hálózat nem fogad be (pr0n, warez).
    Adja az ég, hogy ne legyen igazam.
  • karesz6 #26
    Kezdjük ott hogy a youtube alig generál adatforgalmat. Egy 1/2 - 1/4 Mb es nettel simán lehet nézni.
  • vasziszdasz #25
    ha nem lennének a szolgáltatásaik, akkor senkinek sem kellene 20 Mbites internetelérés.

    Ez így van, de pontosíthatjuk is: ha nem lenne warez, akkor senkinek nem kéne 56kbps+ net.

    Játékok nélkül a Windows se lenne egyeduralkodó a Linuxxal szemben, az x86 az ARM-mal (vagy bármi mással) szemben.
  • Kambo #24
    kettéosztott ám az öreganyám v*l*g*
  • e57 #23
    Ezt nem lehet a "majd meglátjukra bízni".

    Ha a Microsoftot bíróság elé lehetett vinni az IE miatt, akkor a Googlet is be lehet perelni ez miatt.
    Nem tüntetgetni kellene, hanem az illetékes ügyésznek vádat emelni.

    Tisztán látszik, hogy a google már évek óta minden erejével azon van, hogy az irányítása alá vonja az internet használatot. Ez megengedhetetlen.
  • kvp #22
    Azt amit sok europai mobilszolgaltato kinalt korlatozott hozzaferes cimen hivtak regen wap-nak. Ez azt jelentette, hogy csak az altaluk megadott szervereket lehetett elerni, amiben benne volt a sajat honlapjuk es par kivalasztott szolgaltatas pl. a freemail (ezt hivtak parasztwapitasnak). Hasonlo volt az america online (aol) rendszere is, ahol kezdetben csak a belso halozatuk tartalmait es a cegek altal azon elhelyezett anyagokat lehetett megnezni, majd kesobb hozzakapcsotlak az inernethez is, bar korlatozva a ket halozat kozti forgalmat. A kerdes es egyben a tanulsag az, hogy mi tortent ezekkel a halozati megoldasokkal es cegekkel?