Berta Sándor

Mostanra vált a mindennapok részévé az internet

Egy nap online kapcsolat nélkül? Sok ember számára mindez napjainkban már elképzelhetetlen. A felhasználók zöme egyre több időt tölt a világhálón és ennek köszönhetően a netfüggőség is gyorsan kialakulhat.

Egyesek játszanak a virtuális világban, mások chatelnek, zenéket és podcastokat hallgatnak, videókat néznek meg, nyaralást terveznek vagy éppen pénzt utalnak át. Az internetes tevékenységek mára a mindennapok részévé váltak, a német diákok 98 százaléka például nem tudja elképzelni az életét a világháló nélkül. "A technikai akadályok száma folyamatosan csökken. Sokkal egyszerűbb lett az információk online publikálása, közös szerkesztése, szűrése és további feldolgozása. Ez éppúgy igaz az e-mailezésre, mint a chatelésre, a képek feldolgozására vagy a játékokra. Minél több lehetőséget kínál az internet, annál több időt töltenek ott az emberek" - jelentette ki Jan-Hinrik Schmidt, a Hamburgi Egyetem Hans Bredow Médiakutatási Intézetének kutatója.

A világháló előnye, hogy képes egyesíteni a televíziót, a rádiót és a videót, a podcastokat, a chatet. Ráadásul napjainkban ezek a szolgáltatások ugyanúgy elérhetők PC-ről, mint mobiltelefonról. Emellett Schmidt szerint az internet lett a mindennapi élet megszervezésének egyik legfontosabb eszköze. Mindez az úgynevezett digitális natívok - vagyis a világhálóval együtt felnövő fiatalok - számára teljesen természetes dolog. A cél az, hogy mindig elérhetőek legyenek és állandó kapcsolatot tarthassanak a barátaikkal. Ebben kiváló segítséget jelentenek a közösségi portálok, főleg a Facebook, a StudiVZ és a MySpace.

A szakember ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nagyon nehéz meghúzni a határvonalat a világháló hasznos alkalmazása és a netfüggőség között. Sokan ugyanis egyszerre több dologra is figyelnek: miközben a háttérben a böngésző fut televíziót néznek, zenét hallgatnak, videostreameket tekintenek meg, élő sporteredményeket figyelnek. Bernd Berner, a lüneburgi Média- és Online Függőség Alapítvány munkatársa közölte, hogy heti több, mint 35 óra internethasználat már túlzónak számít. A virtuális világba való elvonulás háttérokai között elsősorban az unatkozás és a szociális elszigeteltség említhető. Problémás lehet például, ha valaki mindennap fél órát tölt az online profiljai frissítésével és fontos az is, hogy a nethasználat ne borítsa fel a megszokott alvás-ébrenlét ciklusokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsottya #3
    Zoliz: egyetértek veled, ha nem kéne a munka miatt skypeolni akkor nem is használnám... Jobb személyesen :)
  • Zoliz #2
    Csak ez a hozzászokás káros. Én sokszor beszélgetnék személyesen néhány (nem söröző) barátommal, erre közlik "este fenn leszek SkyPE-on" Mondom magamban elmész p'csába a SkyPE-oddal :D

    (én pontosan ezért nem is használok se messengert, se SkyPE-ot, biztos hülye vagyok ezért)
  • endrev #1
    Na igen, fel kell nőni az új eszköz helyes használatához, még az eggyel korábbi értelemben vett felnőtteknek is. Ott az autó: amikor még újdonság, beülünk és kocsikázunk egyet már csak azért is, hogy kocsikázzunk egyet. Aztán hozzászokunk, beépül.