Berta Sándor

Hatalmas blamázs a Franciaországot bemutató állami honlap

Az eredeti elképzelések alapján a france.fr honlap Franciaország, mint egy nagy nemzetnek a vitrinje lett volna. Az eurómilliókba kerülő portál ehelyett két hete az élcelődések céltáblája.

A Franciaország népszerűsítésére létrehozott oldalnak hivatalosan a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából kellett volna elérhetővé válnia. Ez még most, egy héttel később sem valósult meg. Már az előjelek sem voltak biztatóak: a szerver a startra bedobta a törülközőt. Fontos megjegyezni, hogy nem ez az első francia hivatalokat érintő online blamázs.


A nemzeti ünnepen kellett
volna elindulnia
"A globalizáció korszakában a nemzeti imázs értékesítése egy olyan megkülönböztető tényező, amelyet már a nagy államok sem hagyhatnak figyelmen kívül" - jelentette ki Thierry Saussez, a Service d'information gouvernementale (SIG) sajtóhivatal vezetője. De arra alighanem ő sem számított, hogy a france.fr projekt gyakorlatilag néhány óra alatt megbukik. A tervek szerint a turisták, az üzletemberek, a médiák és a nemzetközi megfigyelők számára kialakított honlap öt nyelven mutatta volna be az országot. Ehelyett - kárpótlásként - öt nyelven olvasható a hibajelzés.

A programért a SIG felelt. A hivatal csupán annyit közölt, hogy a szerver konfigurálása okozta a hibát és az állami szervezetek jelenleg is a rendszer teljes átvizsgálását végzik. Nathalie Kosciusko-Morizet, az új technológiákért felelős francia államtitkár az eset kapcsán kijelentette: a teljes rendszerellenőrzés kicsit hosszabb ideig elhúzódhat. Az ok állítólag, hogy így próbálják megakadályozni, hogy a legközelebbi indításnál újabb fennakadás következzen be. Időközben kiderült, hogy az aggodalmak és az elővigyázatosság nem voltak alaptalanok, mivel a SIG már jelezte, hogy a france.fr csak augusztus végétől lesz elérhető.

A nem mindennapi eset egyébként nem csak erkölcsileg okozott hatalmas károkat Franciaországnak, hiszen a Les Echos információi szerint az első sikertelen start azonnal elemésztette a projekt 1,6 millió eurós költségvetésének több, mint a felét. A 862 705 euróhoz jönnek még a javítási és a szolgáltató-váltással kapcsolatos költségek. Korábban hasonló események miatt került reflektorfénybe a francia pénzügyminisztérium is, amelynek a szerverei az online adóbevallási program elindítása után szintén nem bírták a nagy rohamot. A france.fr helyett jelenleg a France.com érhető el, igaz ezt nem a helyi kormány, hanem egy Miamiben élő francia szimpatizáns üzemelteti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #22
    bakker szóltak volna Pistikének, hogy tegyen fel egy Joomlát arra néhány Zidane meg Napóleon fotót és csókolom :) az egészet megcsinálta volt a töredékből :D tényleg nagy égés ez.
  • balee66 #21
    Bazdmeg és még csak az az egyoldalas kis izé sem valid, ami most fent van...

    http://noob.hu/2010/07/25/valid.jpg
  • Alfa Of NS #20
    Szóval az utolsó mondat vége:
    minthogy megbontsuk egy nyelv konzisztenciáját
  • Alfa Of NS #19
    A média a magyar nyelvben értelmezhetetlen, mint többes szám, ezért teljesen természetes, hogy inkább eltérünk adott esetben az eredeti jelentéstől némileg, mint hogy megpróbáljuk megerőszakolni a magyar nyelvet. Egy szót kicsit máshogy értelmezni az elhanyagolható probléma ahoz képest mint hogy egy nyelv konzisztenciájának megbontása.
  • 3LVW #18
    Pont Nádasdy Ádám mondta, hogy a nyelv lényege, hogy megértsük egymást. Ezek után nem mindegy, hogy 'médiák' vagy 'médium'? Én is utálom a sok 'sya, mien, utcsó'-t de azért ez már tényleg szőrszálhasogatás. Inkább a csigaevőket oltsuk ne a cikk íróit! :)
    BTW france.fail
  • Komolytalan #17
    Ha magyarok csinálták volna, francia fővállalkozóval, akkor kész lenne. Ha magyarok lennének a fővállalkozók, akkor a pénz még az oldal első sorának megírása előtt elfogyott volna.

    Én dolgoztam nagy francia webes cégnek, akik ezt az oldalt gyakorlatilag ujjgyakorlat szintjén megcsinálták volna, hostolással, mindennel. Az a p.csa kis oldal amit én csináltam olyan gépparkot kapott maga alá, amiről bármelyik top10-es magyar portál álmodni se mer. Világban szétszórt proxyhálózat hogy japánban is olyan gyors legyen mint Franciaországban, meg hasonló agymenések. Szóval arrafelé nem szarral gurigáznak, ha meglátnák az index gépparkját biztos rákérdeznének hogy ok, ez a teszt géppark, de hol van az éles? Szóval itt inkább arról volt szó, hogy valami totál dilettánst bíztak meg az oldal összerakásával, őket ismerve mondjuk 3-4-5 művészből álló bizottságot, akik utolsó előtti napig dolgoztak a nyitóoldal művészeti tervén, utána meg összevesztek, és elmentek haza:-)
  • Balintos #16
    azok után, hogy az elnököt Sárközy-nek, akarom mondani Sarkozy-nek hívják, bármit el tudok képzelni
  • MiZo81 #15
    Minenki elolvasta a cikket? Van benne egy ilyen mondat:

    "A tervek szerint a turisták, az üzletemberek, a médiák és a nemzetközi megfigyelők számára kialakított honlap a tervek szerint öt nyelven mutatta volna be az országot."

    :)
  • vasziszdasz #14
    Ez nálunk is teljesen így működik. Lehet magyarok csinálták ezt is?
  • Praetor #13
    Ennyi erővel minden idegen szó esetében figyelmen kívül lehetne hagyni az eredeti jelentést, és bármilyen többesszámú külföldi szó a magyarítása és tovább "többesszámúsítása" mindig helyes lenne.
    Bírom Nádasdy Ádám nyelvi fejtegetéseit, de szerintem ez inkább nyelvészeti vandalizmus , vagy egyszerűen hanyagság (bocsánat az erős megfogalmazásért). Persze óvjuk a magyar nyelvet, de nem ebben kéne kiélni a patriotizmust. Van más terület, ahol ez jót is tenne (mármint a patriotizmus), de ott meg nem akarják.