Berta Sándor

Nyílt digitális projektet indított Linz

Az osztrák város Európában egyedülálló módon akarja támogatni az adatokhoz, a szoftverekhez és a tananyagokhoz való szabad hozzáférést.

Az Open-Commons-Region Linz kezdeményezés célja, hogy a település minden eddiginél jobban támogassa lakói internetes adatokhoz jutását és online információ-felhasználását. A város Ausztriában elsőként már 2005-ben létrehozta a 118 csatlakozási pontból álló, ingyenes internetezést biztosító vezeték nélküli hálózatát, majd tavaly szeptemberben minden 14 év feletti helyi lakosnak biztosítottak egy internetes tárhelyet, amelyhez személyes e-mail fiók is tartozik.

Az Open-Commons-Region Linz program irányelveit helyi cégek és intézmények bevonásával dolgozták ki, s a tervek között szerepel egy városi intranet kialakítása, illetve nyílt forráskódú szoftverek használata a helyi üzemekben, szerkesztőségekben és adatbázisokban. Az egyik linzi iskola számítógépeire már 950-szer telepítették fel az Open Office irodai szoftvercsomagot. A kezdeményezésben az oktatási és a kulturális intézményeken, múzeumokon kívül bevonják a közigazgatási hivatalokat, a vállalatokat és a közüzemi cégeket is.

A projekt célja a működési költségek csökkentése, a függőségek gyengítése, a saját elképzelések és a helyi gazdaság támogatása, az értékteremtés és a jogbiztonság kialakítása. Az adatok, alkalmazások, tananyagok, irodalmi művek, fotók, hangfelvételek és filmek egyaránt alapvetően fontosak az információs társadalom számára. Éppen ezért fontos, hogy az ilyen kezdeményezésekben a lakosság, a gazdasági élet szereplői, a közigazgatásban dolgozók, a közösségek, a művészek, a tudósok és a tanárok egyaránt részt vegyenek. A cél az, hogy a tudáshoz, a különböző tartalmakhoz és információkhoz bárki szabadon hozzáférjen, függetlenül attól, hogy milyen területen dolgozik vagy milyen szektort képvisel.

Az Open-Commons-region Linzhez kapcsolódóan elkészített tanulmányból kiderült, hogy a megkérdezettek 62 százaléka gondolta úgy, hogy a nyílt forráskódú alkalmazásokkal költségeket lehet megtakarítani és közel 66 százaléka nyilatkozta azt, hogy a nyílt forráskódú régiók hatékony infrastruktúra-intézkedést jelentenek. Fontos ugyanakkor az is, hogy ötvözzék a külföldi és a helyi tapasztalatokat, s hogy Linz afféle védjeggyé váljon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!