Berta Sándor

500 helyen létesül LTE-hálózat Németországban

Heteken belül megkezdi az európai uniós tagállam vidéki régióiban az első Long Term Evolution infrastruktúrák kiépítését a Deutsche Telekom.

A program elsősorban Németország keleti területeire, az egykori NDK-ra összpontosít. Az első két LTE-bázisállomást a brandenburgi Ziesarban és Kyritzben hozzák létre. A tervek szerint az idei év végéig kereken 500 LTE-állomást, illetve -hálózatot építenek ki és ezáltal több mint 1000 úgynevezett digitális fehér területet számolnak fel. "Hatalmas lépésekkel haladunk a gigabites társadalom megvalósítása felé és fontos hozzájárulást teszünk a digitális szakadék áthidalására. Néhány héttel ezelőtt új mobil frekvenciákat szereztünk meg és most megkezdjük az országos hálózat kiépítését. Az első bázisállomásokat a keleti tartományokban hozzuk létre" - mondta René Obermann, a Deutsche Telekom vezérigazgatója.

A távlati célok között szerepel a jelenlegi több, mint 1000 nagy sávszélességű internethozzáférés nélküli település szélessávú elérésekkel való ellátása. ezek közül 500-at az LTE technológiával, míg a fennmaradókat az UMTS vagy a DSL segítségével kötnék rá az információs szupersztrádára. A Szövetségi Hálózatfelügyelet célkitűzése az, hogy legkésőbb 2016-ig a szélessávú internethozzáféréssel nem rendelkező települések 90 százalékát csatlakoztassák az információs szupersztrádához.

"Annyi polgárnak szeretnénk nagy sávszélességű internetelérést biztosítani, amennyinek csak lehetséges. Ebben az esetben a gigabites társadalomba szóló belépőjegyekről van szó. A mindennapi élet egyre inkább az internetre és a nagy sebességű internetkapcsolatokra épül" - tette hozzá René Obermann. Andreas Middel, a DT szóvivője azt ugyanakkor nem akarta elárulni, hogy melyik 1000 településről lesz szó és melyik falvak követhetik majd Ziesar és Kyritz példáját. Ezt a szakember azzal indokolta, hogy kemény konkurenciaharc dúl a szolgáltatók között és nem szeretnék elveszíteni a piacokat.

Jens Masuch, a kyritzi iparági munkaközösség képviselője üdvözölte a fejlesztéseket és úgy vélte: a bejelentések mindenképpen jó hírt jelentenek a régiós vállalkozások számára. Masuch cégét is hátrányosan érinti, hogy a településen nem érhetők el szélessávú internetcsomagok, mivel így még a csatolt fájlok mérete miatt még az emailezés is egy nagyon hosszadalmas folyamat. A jelenlegi helyzet egyben komoly hátrányokat okoz nekik a piaci versenyben.

A döntést szintén üdvözölte Ralf Christoffers brandenburgi gazdasági miniszter, aki közölte: ez a program pozitív jelzés minden régiós vállalkozásnak és minél gyorsabban épülnek ki a nagy sávszélességű internetkapcsolatok, annál jobb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!